Καθημερινά ακούγονται προτάσεις για το Ελληνικό Χρέος. Δεν θα σταθώ στους αριθμούς. Θα σταθώ στις εκδοχές που ακούγονται από τα κόμματα στο αν και κατά πόσο είναι βιώσιμο και πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των χαμηλών επιτοκίων και του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. «Αυτό θα κάνουμε μετά τη νέα Συμφωνία», προαναγγέλλει. Το χρέος αυτό θα το πληρώσει ο Λαός. Το δανείστηκαν, το διαχειρίστηκαν, το μοίρασαν στους δικούς τους και στο τέλος θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος. Σήμερα τάζει. Τα 2,5 της διακυβέρνησης γιατί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις δεν εξήγησε την αιτία των δεινών της Ελληνικής Οικονομίας ενοχοποιώντας τους υπευθύνους. Γιατί δεν έκανε τίποτα από ό,τι έταξε στα Ζάππεια;
Στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, θεωρεί ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να γίνει βιώσιμο». Για ποιους να γίνει βιώσιμο; Πρέπει να κάνει λογιστικό έλεγχο του χρέους. Πρέπει ν’ αποδώσει ευθύνες, να προκαλέσει εισαγγελικό έλεγχο και να βάλει φυλακή, αφού δημεύσει την περιουσία σε όσους μας έφεραν στο οικονομικό αδιέξοδο. Να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρη αναφορά των χρημάτων (δανείων, επιδοτήσεων, ενισχύσεων κ.λπ.) που έδωσε σε κάθε Κυβέρνηση μετά την πλήρη ένταξή μας το 1981 αντί να συζητά για αναδιάρθρωση, περίοδο χάριτος και να προτείνει η αποπληρωμή να συνδεθεί με «ρήτρα ανάπτυξης». Την ανάπτυξη θα την πληρώσει πάλι ο Λαός και τα χρήματα θα τα εισπράξουν πάλι οι Οικονομικοί Ολιγάρχες που θα τα διαχειριστούν.
Το ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μιλά για περαιτέρω μείωση επιτοκίων, σταθεροποίηση κυμαινόμενων επιτοκίων, επέκταση περιόδου χάριτος, μετακύλιση λήξεων κ.λπ. Ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη του κόμματός του για την κακοδιαχείριση, τη διαφθορά, την υψηλόμισθη αργομισθία στελεχών του, την παραγραφή χρεών μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, ψευτοεπενδυτών. Αντιθέτως εμπνέεται το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ και κατόπιν ΕΕΤΕ) και σήμερα ΕΝΦΙΑ εξαθλιώνοντας τον Έλληνα πολίτη. Ο συνένοχος της καταστροφής λέτε να μας σώσει από εδώ και πέρα;
Όσο για τον Σταύρο Θεοδωράκη, επικεφαλή του «Ποταμιού» αναφέρει το «ονομαστικό «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Στο «Ποτάμι» πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια δραστική απογείωσή του σε παρούσες αξίες μέσω της δραστικής παράτασης των λήξεων και της υιοθέτησης χαμηλών σταθερών επιτοκίων. Μάλιστα αυτό το καταλαβαίνω ως «αργό οικονομικό θάνατο» που θα δεσμεύσει και τις επόμενες γενιές.
Για τον κ. Κουτσούμπα του ΚΚΕ, η λύση βρίσκεται μόνο στην πλήρη μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Η χαρά του βιομήχανου και του επιχειρηματία που έχουν βγάλει την παραγωγή τους σε Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία γιατί το χρέος αφορά κατ’ εξοχήν αυτούς, αυτοί και οι πολιτικοί καρπώθηκαν τα κεφάλαια των Ευρωπαίων εταίρων και όχι ο Λαός. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;
Και φτάνουμε στο «καλύτερο», τη λύση που προτείνει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου: Διεθνής διάλογος, με βάση συζήτησης την επιμήκυνση κατά 70 χρόνια. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», λέει μια λαϊκή ρήση. Ήρθε στο πόνο μας να μας πει «και του χρόνου».
Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση για το χρέος. Κανείς δεν κάνει λόγο ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του χρέους; Ποιοι δανείστηκαν χωρίς να σκεφτούν, τι θα πληρώσουμε στο μέλλον; Ποιοι διαχειρίστηκαν τον υπέρογκο δανεισμό και σε ποιους δόθηκαν τα δισεκατομμύρια; Τι τα έκαναν; Κανένας από εμάς τους απλούς πολίτες δεν τα διαχειρίστηκε. Εμείς ό,τι χρήματα είχαμε λίγα ή πολλά τα επενδύσαμε στον τόπο μας στην πατρίδα μας. Ποιοι έβγαλαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό; Ποια ήταν νόμιμα και ποια παράνομα; Γιατί καλείτε ο Ελληνικός Λαός να υπερφορολογηθεί για χρήματα που διαχειρίστηκαν λίγοι; Γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λίστες (γιατί είναι πολλές, η λίστα Λαγκάρντ είναι το δείγμα).
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πιστοί στην ιδρυτική τους διακήρυξη οικοδομούν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα για την οικονομία στους παρακάτω βασικούς άξονες:
1. Λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους.
2. Διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Το ύψος του επονείδιστου χρέους θα προκύψει από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου και με βάση την εφαρμογή των γνωστών κριτηρίων, που έχουν γίνει αποδεκτά διεθνώς.
3. Καταγγελία των Μνημονίων.
4. Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και κατάργηση όλων των νόμων, που θεσπίστηκαν σε εκτέλεση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων.
5. Διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία. Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά και δικαιοδοτικά μέσα, προκειμένου να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, συνολικού ύψους τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ πλέον τόκων. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να εγγράψει τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο στον κρατικό προϋπολογισμό.
6. Κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
7. Ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου (πετρελαίου και φυσικού αερίου).
8. Παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια αγαθά στην υπηρεσία της ελληνικής κοινωνίας και υγιή ιδιωτικό τομέα.
* O Μανώλης Βαρούχας είναι υποψήφιος βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Ρεθύμνου