Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή διάσκεψη στη Ρίγα της Λετονίας, με το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας στο επίκεντρό της. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία πακέτο, αλλά και υλοποίηση των παρακάτω:
-Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.
-Κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά.
-Μείωση επικουρικών συντάξεων.
-Να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί.
Πάντως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ, ωστόσο οι δανειστές δεν φαίνεται να δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικό και εργασιακά.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εν τω μεταξύ, σε σχετικά καλό κλίμα φέρεται να πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς επίσης και ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την κυρία Μέρκελ για πλεόνασμα 1,2%-1,5%.
Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν επίσης ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συμφωνήθηκε, επίσης, μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ θα αποκτήσει και αυτή περισσότερη ανεξαρτησία.
Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group, δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.