Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, είχε τη χαρά να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό σχολείο, το ΕΠΑΛ Νεάπολης από το μακρινό Λασίθι.
Οι 20 μαθητές με τους συνοδούς τους, την κυρία Κουφοπούλου και τον κ. Ανδρουλάκη, διένυσαν αρκετά χιλιόμετρα για να γνωρίσουν από κοντά το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, τα τοπικά πιστοποιημένα προϊόντα με το brand name «Κρήτη» και τις Κρητικές συνταγές, που μαγείρεψαν για αυτούς το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής, το οποίο ανταποκρίνεται πάντα στις προτάσεις μαθητών είτε για μαγειρική επίδειξη είτε για εκπαιδευτικό σεμινάριο.
Οι μαθητές συμμετείχαν στη συζήτηση σε σχέση με την αξία της τοπικής γαστρονομικής μας κουλτούρας στον τουρισμό της περιοχής τους, με τις υπεύθυνες του κέντρου κυρία Μικεδάκη και κυρία Σταυρουλάκη. Πήραν στοιχεία για τη μελέτη των 7 χωρών και τη μελέτη του Ινστιτούτου Rockfeller, για τις θεραπευτικές ιδιότητες από την κατανάλωση τοπικών προϊόντων στην υγεία μας, όπως και για την αξία του Κρητικού προτύπου διατροφής. Σήμερα, το Κρητικό πρότυπο παίρνει σημαντική θέση και στην τοπική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Τη θέση των Κρητικών συνταγών και των Κρητικών προϊόντων στον τουρισμό και στην ξενοδοχειακή κουζίνα ανάπτυξαν επίσης με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής executive chef κ. Παναγιωτάκη Μιχάλη, και τους παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Ινστιτούτου.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν την επίσκεψή τους, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-twinning, στο οποίο συμμετέχουν μαζί με σχολεία από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Πολώνια και Κροατία.
Οι μαθητές μάζεψαν υλικό, από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και κατέγραψαν επίσης τρεις σημαντικές συνταγές με αποκλειστική χρήση τοπικών προϊόντων, αλλά και με παραλλαγές που επιτρέπουν σ’ αυτά τα πιάτα μια θέση σε οποιοδήποτε διεθνή μπουφέ υψηλής γαστρονομικής τέχνης.
Οι συνταγές, που τους παρουσιάστηκαν και κατόπιν γεύτηκαν οι μαθητές από τα μέλη του ινστιτούτου, chef Ζαχαρία Ξενικάκη, Στέλιο Αγγελάκη, Μάριο Νικηφόρο, Μαρίνα Καραγιάννη και Λευτέρη Λάριο, ήταν τα σκιουφικτά μακαρόνια με απάκι και Κρητικά μυρωδικά, το χοιρινό με σταμναγκάθι αυγολέμονο και για επιδόρπιο το Κρητικό cheesecake με αποκλειστική χρήση γλυκιάς μυζήθρας, μπισκότο από παξιμάδι χαρουπιού και σπιτική μαρμέλαδα σιρόπι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι συνταγές αυτές υπάρχουν στο site της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας www.agrocrete.com.
Παράλληλα, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας συνεχίζονται οι ξεναγήσεις σχολείων καθημερινά και μέχρι σήμερα, για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016, 18 σχολεία με πάνω από 580 μαθητές έχουν παρακολουθήσει ένα από τα προγράμματα ευαισθητοποίησης για την Κρητική γαστρονομία τα οποία παρουσιάζονται.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τα προγράμματα και τις κρατήσεις ξεναγήσεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, καθημερινά από τις 9:00 -15:00.