Μια εντυπωσιακή γαλλική θεατρική υπερπαραγωγή για την ζωή και τα πάθη του Χριστού, παρουσιάζει διαδικτυακά το Christmas Theater, όλη την Μεγάλη εβδομάδα και μέχρι την Τρίτη του Πάσχα (με ελληνικούς υπότιτλους).
«Το θαύμα της Λούρδης. Μια γυναίκα που την έλεγαν Μαρία» είναι μια παράσταση του Ρομπέρ Οσέν βασισμένη στα κείμενα των Ευαγγελίων προσαρμοσμένα από τον ιστορικό Αλέν Ντεκό (μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας).
Συμμετέχουν διάσημοι Γάλλοι ηθοποιοί όπως ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Ρομπέρ Οσέν, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες (Οι Άθλιοι, Η Παναγία των Παρισίων, Ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Ιησούς), η Μπριζίτ Φοσέ (Ο Άνδρας που Αγαπούσε τις Γυναίκες, La Boum, Σινεμά ο Παράδεισος), ο Ζακ Φράντς (Δον Ζουάν, Καρδιοκατακτητής, Ο Αστερίξ και οι Βίκινγκς), κ.α.
Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια μεγαλειώδης παράσταση αφιερωμένη στο διάσημο θαύμα της Λούρδης, μια παράσταση που θα έκανε πρεμιέρα έξω από την Βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Λούρδη.
Με σκηνικό την Βασιλική της Παναγίας της Λούρδης, εκατόν πενήντα ηθοποιοί παρουσίασαν μια παράσταση που αποτυπώνει τη ζωή και τα πάθη του Χριστού μέσα από την εξιστόρηση του θαύματος που έγινε σε αυτή την Γαλλική πόλη το 1858.
Η Λούρδη είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στους πρόποδες των Πυρηναίων, στην Γαλλία. Ήταν γνωστή για το οχυρό κάστρο που υψώνεται στο κέντρο της.
Το 1858 η Λούρδη ήρθε στην επικαιρότητα στη Γαλλία -όχι μόνο στη Γαλλία- λόγω των εμφανίσεων της Παναγίας που είδε μία δεκατετράχρονη αγρότισσα, η Μπερναντέτ Σουμπιρού, η οποία αργότερα ανακηρύχθηκε αγία.
Λίγο αργότερα η πόλη με το Ιερό της Παναγίας της Λούρδης έγινε ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος και θρησκευτικού τουρισμού.
Σήμερα η Λούρδη φιλοξενεί περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αυτή η συνεχής ροή προσκυνητών και τουριστών μετέτρεψε την ήρεμη Λούρδη στο δεύτερο σημαντικότερο κέντρο τουρισμού στη Γαλλία, δεύτερο μετά το Παρίσι και τρίτο σημαντικότερο χώρο διεθνούς καθολικού προσκυνήματος μετά τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους.
Η Παναγία εμφανίστηκε στη Μπερναντέτ Σουμπιρού δεκαοκτώ φορές, στη Λούρδη.
Το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου 1858, μια νεαρή Ρωμαιοκαθολική κοπέλα, η Μπερναντέτ, πήγε να φέρει καυσόξυλα μαζί με την αδελφή της και μία φίλη της, όταν το όραμα μιας γυναίκας απίστευτα όμορφης της εμφανίστηκε στη σπηλιά της Μασαμπιέλ. Παρόλο που η οπτασία δεν είπε αρχικά στη Μπερναντέτ το όνομά της, της ζήτησε να επιστρέψει στο σπήλαιο. Την ίδια οπτασία την είδε άλλες δεκαεπτά φορές ενώπιον πλήθους.
Στις επακόλουθες επισκέψεις, η κυρία αποκαλύφθηκε ότι είναι η «Άμωμος Σύλληψη». Αυτή ήταν μια αναφορά στο δόγμα της Άμωμης Σύλληψης που είχε οριστεί μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1854, από τον Πάπα Πίο Θ’, δηλώνοντας ότι η ίδια η Παναγία είχε συλληφθεί χωρίς αμαρτία. Η κοπέλα, έχοντας μόνο στοιχειώδη γνώση της καθολικής πίστης, δεν κατάλαβε τι σήμαινε αυτό, αλλά το ανέφερε στον ιερέα της ενορίας.
Εκείνος, αν και αρχικά ήταν πολύ επιφυλακτικός για την αφήγησή της, πείστηκε όταν άκουσε αυτό γιατί γνώριζε ότι το νεαρό κορίτσι δεν είχε γνώση του δόγματος. Η οπτασία είπε επίσης στη Μπερναντέτ να σκάψει στο έδαφος σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να πιει από τη μικρή πηγή νερού που άρχισε να αναβλύζει.
Σχεδόν αμέσως αναφέρθηκαν θεραπείες από ανθρώπους που ήπιαν από την πηγή νερό. Κι όμως, το νερό έχει αποδειχθεί μέσω επαναλαμβανόμενων δοκιμών ότι δεν έχει καμία ειδική θεραπευτική ιδιότητα. Μπροστά στην αμφισβήτηση της τοπικής διοίκησης, ο επίσκοπος την ανέκρινε και το 1862 αποφάνθηκε υπέρ της αλήθειας των εμφανίσεων της Παναγίας και επέτρεψε τη δημόσια λατρεία.
Σήμερα χιλιάδες λίτρα νερού αναβλύζουν από την πηγή και οι προσκυνητές μπορούν να κολυμπήσουν μέσα σ′ αυτήν.
Η παράσταση αφηγείται την βάπτιση του Ιησού, την επιλογή των Αποστόλων, τη θεραπεία των ασθενών, τις παραβολές, τη σίτιση του πλήθους, την ιστορία της Μαγδαληνής, την Ανάσταση του Λαζάρου, την προδοσία του Ιούδα, τον Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη του Χριστού στο Όρος των Ελαιών, την εμφάνισή του ενώπιον του Πιλάτου, την καταδίκη, τον Γολγοθά, την Σταύρωση και στο τέλος την Ανάσταση.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Οσέν
Μουσική: Αντόνιο Βιβάλντι, Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, Φραντς Λιστ, Άντον Μπρούκνερ, Εβγκένι Ντόγκα, Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ, Γκούσταβ Μάλερ, Αντρέ Χοσεΐν
Κοστούμια: Μαρτίν Μουλότ
Σκηνικά: Φρανσουά Αμπελανέτ
Φωτισμοί: Κριστιάν Μπρέαν – Ζακ Ρουβιρόλ
Πρωταγωνιστούν:
Μαρία: Μπριζίτ Φοσέ – Σεβερίν Μπερτελό
Μπερναντέτ: Μανόν Λε Μόαλ
Ιησούς: Ζακ Φραντζ – Πιέρ-Λοράν Μπαρνερό
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προβολές online
Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου στις 16.00 και στις 20.00
Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 16.00 και στις 20.00
Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου στις 16.00 και στις 20.00
Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου στις 16.00 και στις 20.00
Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου στις 16.00 και στις 20.00
Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου στις 16.00 και στις 20.00
Προπώληση εισιτηρίων (12 ευρώ) και κωδικοί για την παρακολούθηση της παράστασης εδώ:
www.christmastheater.gr και www.viva.gr