Ο κ. Κεφαλογιάννης διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρόθεση κατάργησης των υπηρεσιών του Ιδρύματος στο Πέραμα, από το οποίο και εξυπηρετούνται τόσο ο Δήμος Μυλοποτάμου, όσο και ο Δήμος Ανωγείων.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός είναι προαπαιτούμενο για την υπέρβαση της κρίσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε κατάργηση δομών και υπηρεσιών, στις οποίες δεν έχει αξιολογηθεί η λειτουργικότητα, η προσφορά και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της περιοχής στην οποία βρίσκονται.
Στη συνέχεια, ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής κατέθεσε έναν ολοκληρωμένο φάκελο στον κ. Σπυρόπουλο, που εμπεριείχε πέντε προτάσεις για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, καθώς και τις επιστολές του Δημάρχου Μυλοποτάμου, κ. Δ. Κόκκινου, του δημάρχου Ανωγείων, κ. Σ. Κεφαλογιάννη, των εργαζομένων του παραρτήματος, καθώς και των εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δυτικής Κρήτης.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
1. Διατήρηση του παραρτήματος στο Πέραμα, δεδομένης της ευρύτητας και της δυσκολίας προσβασιμότητας της περιοχής ευθύνης του. Σε περίπτωση που δεν είναι βιώσιμη η διατήρηση του παραρτήματος, προτείνεται η συνέχιση της λειτουργίας του, έως ότου δημιουργηθεί νέο, σύγχρονο Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης σε κτιριακές υποδομές του Δήμου, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι πολίτες.
2. Δημιουργία νέου Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου προς διευκόλυνση των κατοίκων της νότιας πλευράς του Νομού μας.
3. Άμεση ενίσχυση του ΙΚΑ Ρεθύμνου με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει το Ίδρυμα να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε επίπεδο Ρεθύμνου, πριν δύο χρόνια υπηρετούσαν συνολικά 53 υπάλληλοι, ενώ σήμερα υπηρετούν μόλις 22. Προτείνεται η άμεση στελέχωση του ΙΚΑ με τους τέσσερες απολυμένους υπαλλήλους της προκήρυξης 9Κ/2008 που προβλέπεται και από σχετική νομοθετική ρύθμιση, από κοινού με τη συγκροτημένη διεκδίκηση κάλυψης των λειτουργικών κενών από το καθεστώς της κινητικότητας.
4. Άμεση διενέργεια Επιθεώρησης σε επίπεδο Ρεθύμνου για να γίνει μια πλήρης καταγραφή του επιπέδου λειτουργίας του Υποκαταστήματος και να αρθούν οριστικά όλες οι αμφιβολίες για τη διαφάνεια του προσωπικού, ιδιαίτερα μετά το συμβάν παραβατικότητας που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες και έχει ήδη πάρει τη δικαστική οδό.
5. Αναδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΚΕΠΑ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Ο εξορθολογισμός της διαδικασίας σύστασης των επιτροπών και η μείωση του χρόνου εξέτασης των φακέλων από πρωτοβάθμιο σε δευτεροβάθμιο επίπεδο είναι απαραίτητος. Λόγω μη ορισμού επιτροπών ΚΕΠΑ χρονίζουν αρκετές αιτήσεις στο Νομό μας και θα πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση.
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Κεφαλογιάννη, ο Διοικητής του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως γνωρίζει καλά τις δυσκολίες και τα προβλήματα του Ιδρύματος στο Ρέθυμνο, δεσμευόμενος ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυσή τους. Ως προς το μείζον ζήτημα του παραρτήματος στο Πέραμα, τόνισε πως τα έξοδα λειτουργίας είναι δυσβάσταχτα, με αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, με την πρόταση του βουλευτή Ρεθύμνου για τη δημιουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να παραχωρηθεί ο σχετικός χώρος, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετες δαπάνες η λειτουργία του. Ως εκ τούτου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών στο Πέραμα μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για το κτιριακό. Τέλος, δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης για τη δημιουργία ενός Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης στο Σπήλι.