Νέος κύκλος μαθημάτων τον Φεβρουάριο από το διαδικτυακό πρόγραμμα Mathesis, τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πολίτη επιθυμεί να τα παρακολουθήσει, χωρίς να απαιτείται κάποιο δικαιολογητικό.
Τα δύο νέα διαθέσιμα διαδικτυακά μαθήματα αφορούν τους τομείς της Ελληνικής Ιστορίας και της Πληροφορικής.
Στον τομέα της Ιστορίας, τα νέα μαθήματα εστιάζουν στην Επανάσταση του 1821. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε τον Φιλελληνισμό κατά την Επανάσταση και με διδάσκουσα την Μαρία Ευθυμίου θα γνωρίσουμε την ιστορία και τους πρωταγωνιστές ενός κινήματος, το οποίο διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στον αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Τίτλος της ενότητας μαθημάτων: «Φιλελληνισμός και ’21: Οι πολλές όψεις ενός διεθνούς φαινομένου».
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Περίληψη
Από τις αίθουσες της διεθνούς διπλωματίας μέχρι τα πεδία των μαχών θα παρακολουθήσουμε την γέννηση και την πορεία του Φιλελληνισμού, ενός κινήματος με μοναδικά χαρακτηριστικά στην παγκόσμια ιστορία.
Το Φιλελληνικό κίνημα ξεκίνησε με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και διήρκησε μέχρι το τέλος της, με αυξομειώσεις δράσης και ενδιαφέροντος. Περιελάμβανε δύο σκέλη: τις Φιλελληνικές Επιτροπές που επιτοπίως δημιουργήθηκαν, σε εθελοντική βάση, σε διάφορες χώρες (κυρίως τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ), και τις ομάδες ενόπλων -περίπου 1.200 συνολικά- που ήλθαν στον Νότο της Βαλκανικής να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.
Το Κίνημα αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης καθώς κινητοποίησε λαούς και Κυβερνήσεις υπέρ των Ελλήνων, σε κρίσιμες στιγμές του Αγώνα.
Η δημιουργία του μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της κας Αθηνάς Φωτιάδου-Μητσούλη.
Στην ενότητα της Επιστήμης Υπολογιστών, ο Νίκος Αβούρης και ο Χρήστος Σιντόρης θα εστιάσουν στον προχωρημένο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών.
Τίτλος της ενότητας: Προχωρημένα θέματα ανάπτυξης ιστοσελίδων
Διδάσκοντες: Νίκος Αβούρης – Χρήστος Σιντόρης, Πανεπιστήμιο Πατρών
Το μάθημα αφορά προχωρημένα θέματα ανάπτυξης ιστοσελίδων και εφαρμογών διαδικτύου και προϋποθέτει εισαγωγικές γνώσεις στις τεχνολογίες HTML5, CSS3 και JavaScript.
Στο πλαίσιο του μαθήματος θα καλυφθούν η ανάπτυξη και ο έλεγχος εγκυρότητας σε φόρμες, προχωρημένες τεχνικές διάταξης περιεχομένου με flexbox και CSS Grid και προχωρημένα θέματα προγραμματισμού με JavaScript (αντικείμενα, ασύγχρονη λειτουργία). Επιπλέον, το μάθημα θα μας εισάγει στο Bootstrap και στην παρουσίαση και την προσαρμογή του περιεχομένου ιστοσελίδων σε διάφορες συσκευές, στο Canvas, όπου θα εξετάσουμε τη δημιουργία πλούσιων γραφικών και την ανάπτυξη παιχνιδιών, όπως επίσης και στον μηχανισμό ασύγχρονης επικοινωνίας με τον εξυπηρετητή (single page interfaces).
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κατανοούν τη δομή και τη λειτουργία σύγχρονων ιστοσελίδων και να κατασκευάζουν διαδικτυακές εφαρμογές, όπως αυτές με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά.
Η δημιουργία του μαθήματος στηρίχθηκε σε δωρεά της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής.
Επίσης, σε επανάληψη προσφέρονται τα μαθήματα Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και Δράμα (Βάιος Λιαπής, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Στοιχειώδη Σωμάτια και Θεμελιώδεις Δυνάμεις (Θεόδωρος Τομαράς, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Πιθανότητες 2 (Μιχάλης Κολουντζάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 και οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει στο mathesis.cup.gr.
Το Mathesis προσφέρει τα μαθήματά του δωρεάν προς όλους. Οι πόροι του προέρχονται από τις προαιρετικές βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης όσων συμμετεχόντων τις επιθυμούν και τις δικαιούνται καθώς και από δωρεές. Κύριος και ιδρυτικός δωρητής του Mathesis είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Info: mathesis@cup.gr / 2810-391048.