Τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία και ειδικότερα το ζήτημα της λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ΑμεΑ από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ συζητήθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου από το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου.
Βασικό αίτημα των ατόμων με αναπηρία στο Ρέθυμνο είναι η επαναφορά το ΚΕΦΙΑΠ στον τομέα της πρόνοιας, η μετονομασία του σε ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και η χρήση του για τον σκοπό που αρχικά προοριζόταν. Παράλληλα οι ομιλητές στην εκδήλωση υπογράμμισαν το γεγονός ότι είναι ζωτικής σημασίας η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης δομής καθώς θα προσδώσει τα μέγιστα στην κοινωνική ένταξη και αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία, κάτι που αποτελεί και πάγια θέση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Ρεθύμνης Βασίλης Θεοδωράκης, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της αντιπεριφέρειας Μαρία Κάβαλου και εκπρόσωποι από τα περιφερειακά σωματεία ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα αναγνώστηκε χαιρετισμός του βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Γ. Βαρδακαστάνης: «Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ΚΕΦΙΑΠ»
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε τα εξής: «H εκτελεστική γραμματεία της Ομοσπονδίας που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κρήτη, από κοινού με την περιφερειακή ομοσπονδία και τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία στο Ρέθυμνο, κάνει αυτή τη συμβολική εκδήλωση στο σημερινό ΚΕΦΙΑΠ, που για εμάς θα παραμείνει πάντα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Το τοπικό αναπηρικό κίνημα έχει δώσει μεγάλη μάχη για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δομή και αγωνίστηκε για να λειτουργήσει. Θεωρούμε μεγάλο λάθος αυτό που έγινε το 2011 από την τότε κυβέρνηση να αποσπάσει τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας από τον τομέα της πρόνοιας και να τα προσαρτήσει στο σύστημα της υγείας. Αυτή η πράξη πρέπει να ανατραπεί».
Σ. Καναβάκης; «Πρέπει να παρέχονται στα ΑμεΑ οι υπηρεσίες που δικαιούνται»
Στις δηλώσεις του ο Σταύρος Καναβάκης, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης: «Πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα με τις δομές που είναι για κλειστή περίθαλψη, τα οποία έχουν ΑμεΑ και ηλικιωμένους καθώς η πρόνοια αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι γενικά ευάλωτοι και έχουν πρόβλημα για το πως θα ζήσουν καθώς δεν έχουν πρόσβαση στην αυτονομία τους. Έμαθα ότι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου εδώ και λίγα χρόνια έχει κλείσει και είναι κρίμα καθώς πρόκειται για ένα πολύ ωραίο χώρο και θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στον μεγάλο στόχο που έχει η πρόνοια, την αποϊδρυματοποίηση. Στόχος δεν είναι να κλείνουμε κάπου τον κόσμο, αλλά να παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους με αξιοπρέπεια μέσα στην κοινωνία μας».
Δ. Τσαχάκης: «Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ πρέπει να επανέλθει στον τομέα της πρόνοιας»
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ρεθύμνης Δημήτρης Τσαχάκης στις δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδήλωση με έντονο συμβολισμό καθώς πραγματοποιείται στους χώρους του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Στόχος μας είναι να επανέλθουμε στο ζήτημα της επαναφοράς του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στον τομέα της πρόνοιας. Αυτή η εκδήλωση έρχεται μετά από τέσσερα χρόνια όταν έγινε το «έγκλημα» της μετάβασης της δομής στην υγεία, εις βάρος των ανθρώπων με αναπηρία. Το να φύγει μια δομή που παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία και θα είχε ως κατεύθυνση την κοινωνική ένταξη αλλά και την αποϊδρυματοποίηση, είναι ένα μεγάλο πλήγμα για το τοπικό αναπηρικό κίνημα. Από τότε έως και σήμερα αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για να επανέλθει και το θεωρούμε σημαντικό καθώς είναι το πρώτο βήμα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Βασική προϋπόθεση είναι να επανέλθει με την επωνυμία ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, να ενταθεί στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας και να λειτούργει σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς του. Σήμερα που το κέντρο αυτό ανήκει στην υγεία πρόκειται επί της ουσίας για ένα τμήμα φυσικοθεραπείας του νοσοκομείου το οποίο απευθύνεται σε ένα τμήμα του συνόλου του πληθυσμού, όχι αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία και σαν αποτέλεσμα δεν λειτουργεί και ως τέτοιο. Ευτυχώς που στεγάζεται εδώ ο Σύλλογος Αγάπη και ο Σύλλογος Γονέων Αυτιστικών που κάνουν καλή δουλειά και κρατούν «ζωντανό» έστω το κτήριο. Παράλληλα στις πιέσεις μας και στα αιτήματα μας η απάντηση του υπουργού αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα της επαναφοράς στον τομέα της πρόνοιας ήταν αρνητική και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές δομές και υπηρεσίες, καθώς δεν έχουμε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, δεν έχουμε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης και αρκετές ακόμα υποδομές. Ελπίζω να τα καταφέρουμε, εκτιμώ πως ο αγώνας έχει πάντα τα θετικά του».
«Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τους πρόσφυγες/μετανάστες ΑμεΑ»
Με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστών/προσφύγων ΑμεΑ, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης υπογράμμισε τα εξής: «Στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες ΑμεΑ, αγωνιζόμαστε και εδώ και στο εξωτερικό για να έχουν τη μεταχείριση που τους αξίζει βάσει και των διεθνών συμβάσεων και της αρχής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό οφείλει να το πράξει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χρηματοδοτήσει τη χώρα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της κοινωνικής πρόνοιας. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα στήριξης των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες ΑμεΑ έχουν στεγαστεί σε δομές κοινωνικής φροντίδας σε ειδικά κέντρα. Ενώνουμε τη φωνή μας με την κυβέρνηση στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η χώρα ώστε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερα ΑμεΑ προσφύγων και μεταναστών».