Ένα πλούσιο πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει στο κοινό, το Λύκειο των Ελληνίδων-παράρτημα Ρεθύμνης, για το επόμενο τρίμηνο έως και τα Χριστούγεννα.
Ομιλίες πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, παρουσιάσεις βιβλίων και εργαστήρια με χρήσιμες καλλιτεχνικές δημιουργίες, περιλαμβάνεται στην ατζέντα εκδηλώσεων του Λυκείου, τις οποίες παρουσιάζει αναλυτικά στο παρακάτω κείμενο:
«Ξεκινώντας την καινούρια σχολική χρονιά το Λύκειό μας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των ανελέητων, άδικων, αναίσχυντων καιρών που βιώνουμε με πίκρα και πόνο, όμως και με θάρρος, ανθρωπιά και αγάπη για τον πολύπαθο τόπο μας, οργανώνει και πάλι, στην αίθουσά του στην Προκυμαία, σειρά δραστηριοτήτων -παράλληλα με τα μαθήματα Παραδοσιακού και Λαϊκού χορού, θεατρικής Παιδείας και Ελληνικής Γλώσσας Ιστορίας και Πολιτισμού και τις εκδηλώσεις που τα πλαισιώνουν- με τον σκοπό αυτό.
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις πρώτες σφαγές του ελληνικού πληθυσμού από τους Τούρκους στη Νέα και Παλαιά Φώκαια στα παράλια της Ιωνίας. Εις μνήμη αυτού του Ολοκαυτώματος του Ελληνισμού (ένα από τα πολλά που έχει υποστεί στο πέρασμα των αιώνων) οργανώνουμε ένα Ιστορικό Οδοιπορικό-Αφιέρωμα στους «Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και μη» αποτελούμενο από τέσσερις διαλέξεις μέχρι τα Χριστούγεννα. Παράλληλα γίνονται και άλλες δράσεις. Το πρόγραμμά μας λοιπόν, πρώτα ο Θεός, έχει ως εξής:
1. Αφιέρωμα. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:30 μ.μ., ο φιλόλογος κ. Νικόλαος Τσουπάκης θα ομιλήσει με θέμα: «Οι Απαρχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (με παράλληλη προβολή εικόνων κ.α.).
2. Στις 12 Οκτωβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:00 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κώστα Ταταράκη, συνταξιούχου διδασκάλου «Στιγμές που περνούν, σκιές που μένουν» από τον θεολόγο και συγγραφέα κ. Θεόδωρο Ρηγινιώτη και τον φιλόλογο και συγγραφέα επίσης κ. Μιχάλη Τζανάκη.
3. Αφιέρωμα. Στις 9 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:00 μ.μ. η καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη θα ομιλήσει με θέμα: «Μία συνάντηση με το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα της Μικράς Ασίας» (με παράλληλη προβολή εικόνων κ.α.).
4. Αφιέρωμα. Στις 3 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:00 μ.μ., ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης θα αναπτύξει το θέμα: «Βυζαντινή Μικρά Ασία – η καρδιά μιας Αυτοκρατορίας».
5. Αφιέρωμα. Στις 7 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 7:00 μ.μ. ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και μέλος του Δ.Σ. του κ. Παρασκευάς Συριανόγλου θα αναπτύξει το θέμα: «Το Ρέθυμνο υποδέχεται τους Έλληνες Μικρασιάτες Πρόσφυγες (1914-1930)».
6. Στις 14 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 6:00 μ.μ. σ’ ένα Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας η κ. Ζαχαρένια Ι. Πίτερη-Μακρυγιάννη θα διδάξει την κατασκευή χειροποίητων δώρων από απλά υλικά.
Το πρόγραμμα αυτό είναι και η πρόσκλησή σας για κάθε μία από τις ανωτέρω εκδηλώσεις.
Σας περιμένουμε!»