«Το Μεγάλο Εμείς» είναι ο τίτλος του δεύτερου καινούριου βιβλίου του νεαρού συγγραφέα Βάιου Ντάφου. Ένα βιβλίο για παιδιά και όχι μόνο, ένα παραμύθι που σκοπό έχει να διδάξει, να ευαισθητοποιήσει, να ψυχαγωγήσει όσους -μικρούς ή μεγάλους- το διαβάσουν.
Στις σελίδες του βιβλίου, οι αναγνώστες παρακολουθούν τις περιπέτειες του Κωνσταντίνου Δαγκωνιάρη, ενός μικρού κάβουρα, που θέλει να ανακαλύψει το μυστικό της Αγάπης που χάθηκε στο βυθό. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς του, γνωρίζει το παράξενο χταπόδι Ορέστη Καλαπόδη και τον αγαθό καρχαρία Ζαχαρία Παραπονιάρη. Θα τα καταφέρει η πριγκίπισσα Ηρώ, η νεαρή σειρήνα, να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες; Το βιβλίο είναι πλούσιο σε εικόνες, περιπέτειες και πολλά μηνύματα, όπως αυτό της αγάπης, της αλήθειας, της φιλίας και της οικολογικής συνείδησης.
Το εικονογραφημένο παραμύθι του Βάιου Ντάφου παρουσιάστηκε το Σάββατο στο Σπίτι του Πολιτισμού, όπου πλήθος κόσμου από όλες τις ηλικίες παρευρέθηκε, αποδεικνύοντας ότι τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τα παιδιά.
Την εκδήλωση της παρουσίασης άνοιξε με τον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πέπη Μπιρλιράκη, που με ζεστά λόγια μίλησε για τον παραμυθά Βάιο Ντάφο και το νέο του βιβλίο.
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Λαδιά, αναφέρθηκε στο «Το Μεγάλο Εμείς» και τις εντυπώσεις που της άφησε διαβάζοντάς το. Μίλησε από την σκοπιά της γιαγιάς, της μαμάς, του παιδιού.
Η επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Μαρίνα Τζακώστα, μίλησε για την παιδαγωγική αξία του βιβλίου και η κ. Στέλλα Φραντζεσκάκη ως νηπιαγωγός έδωσε τη δική της οπτική, για την εν δυνάμει δραματοποίηση αυτού του όμορφου και γεμάτου μηνύματα παραμυθιού από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.
Τέλος, στο βιβλίο αναφέρθηκε η σκηνοθέτης Μαρία Σακαράκη-Σακαδάκη, ενώ έκπληξη της βραδιάς ήταν ο 12χρονος μαθητής Γιώργος Μαρκουλιδάκης, που ως παιδί αναγνώστης μίλησε για το βιβλίο και τα μηνύματά του, τις εικόνες και την περιπέτεια του μικρού κάβουρα Κωνσταντίνου Δαγκωνιάρη.
Στο συντονισμό ήταν η κ. Μαρία Ιερωνυμάκη, δημοσιογράφος. Στο τέλος της όμορφης βραδιάς ο Βάιος Ντάφος υπέγραψε τα βιβλία και μίλησε με τους παρευρισκόμενους.
«Το Μεγάλο Εμείς» είναι ένα οικολογικό παραμύθι, μία περιπέτεια του βυθού, δοσμένη με απλό τρόπο για να γίνει κατανοητή από τα παιδιά. Περνάει τα μηνύματα της αλήθειας, της αγάπης, της αγάπης για το περιβάλλον. Δηλαδή όταν η αγάπη ξεκινήσει από μέσα προς τα έξω καλύπτει τα πάντα, όλες τις πτυχές και κερδίζει. «Το Μεγάλο Εμείς» το έγραψα στο στρατό, 4-6 το πρωί, σε ένα θαλαμοφυλίκι και νομίζω πως η πηγή έμπνευσης ήταν η ανάγκη μου να γράψω κάτι το οποίο ν’ αφορά όλους μας. Είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Απευθύνεται σε ανθρώπους είτε μικρής είτε μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έχουν διάθεση να μπουν σε ένα παραμύθι, να ταξιδέψουν στο όνειρο, να δουν όμορφες εικόνες και κυρίως να καταλάβουν τα κρυμμένα μηνύματα που οφείλουν τα παραμύθια να μας περνούν», είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο συγγραφέας.
Όσο για το αν σκέφτεται να συνεχίσει να κινείται στον χώρο του παραμυθιού, δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό θα καθοριστεί κυρίως από τη δική μου ανάγκη. Πάντα έχω ανάγκη να προστατεύω το εσωτερικό μου παιδί, οπότε νομίζω πως πάντα θα γράφω παραμύθια. Ελπίζω, βέβαια, κάποια στιγμή να γράψω και ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα».