«Μέση» λύση και μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας επιχειρεί να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Οι πλειστηριασμοί είναι μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες στις συζητήσεις με τους δανειστές και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» των εκπροσώπων της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ΕΕ, ώστε να επέλθει τελική συμφωνία σε ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα για την κοινωνία.
Σύμφωνα με τις διαρροές των τελευταίων ημερών, η λύση που υποστηρίζει η κυβέρνηση προβλέπει:
– Κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσους χρωστούν έως 200.000 ευρώ στην τράπεζα. Η ρήτρα αυτή δεν θα υπάρχει από την 1.1.2014.
– Διατήρηση και σταδιακή κατάργηση μετά την 1.1.2014 της προστασίας της α’ κατοικίας, ανάλογα με την αξία της και τις δυνατότητες του δανειολήπτη να αποπληρώσει ή μη την οφειλή του.
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.
Πάντως, για να τύχει της προστασίας ο οφειλέτης θα πρέπει να «συνεργαστεί» με την τράπεζα. Να εξηγήσει και να αποδείξει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του και έπειτα να έρθει σε συμφωνία να πληρώνει ό,τι μπορεί για το δάνειό του, υπό την προϋπόθεση ότι και η τράπεζα θα αποδεχτεί μία ελάχιστη καταβολή.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν σημαίνει «κούρεμα» χρέος του οφειλέτη, αλλά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Οικονομικών, όσο θα διαρκεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και άλλους πιο ευέλικτους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κτηματαγοράς και των δανειοληπτών.
Σχετικά με το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων το οικονομικό επιτελείο τονίζει πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα.
Σημειώνεται ότι όσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την απάντηση των εκπροσώπων της Τρόικα.