Εξελίξεις δρομολογούνται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, μετά την παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, το βράδυ της Τρίτης, όπως δημοσίευσε χθεσινή στήλη των «Ρ.Ν.».
Η Ένωση οδηγείται σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της με θέμα τη διεξαγωγή εκλογών. Με βάση το καταστατικό η γενική συνέλευση των μελών πρέπει να γίνει μέσα σε 10 μέρες από τη θυροκόλληση της απόφασης παραίτησης του διοικητικού συμβουλίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση επαναλαμβάνεται μία εβδομάδα μετά, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές.
Εκτιμάται λοιπόν ότι η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου και στην περίπτωση μη απαρτίας, όπως είναι και το πιο πιθανό, θα επαναληφθεί στις 12 Νοεμβρίου. Άρα εντός Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.
Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα για την πάλαι ποτέ κραταιά ΕΑΣΡ είναι ραγδαίες αλλά όχι μη αναμενόμενες για όσους γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την οικονομική κατάσταση τόσο της Ένωσης όσο και της θυγατρικής της εταιρείας ΑΣΕΑΡ.
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΑΣΕΑΡ φαίνεται να αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου και να άρχισε το ντόμινο των παραιτήσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Διότι ναι μεν μπορεί να έχει μια αυτονομία η θυγατρική της εταιρεία, όταν όμως υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στη μητρική και στη θυγατρική, η μία συμπαρασύρει την άλλη.
Και δεν μπορεί να είναι άλλοι οι λόγοι των εξελίξεων των τελευταίων ημερών παρά μόνο οικονομικοί. Και μπορεί καμία δημόσια συζήτηση να μην γινόταν για το ζήτημα αυτό και το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης προσπαθούσε να το κρατήσει εσωτερικά, ωστόσο οι διαρροές τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές και έκαναν λόγο για οικονομικό αδιέξοδο.
Πως έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο η Ένωση δεν είναι γνωστό. Γνωστό είναι όμως πως τουλάχιστον από την περίοδο 2011-2012 άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να κρατηθούν μυστικό. Η έλλειψη ρευστότητας και η τραπεζική δανειοδότηση προκάλεσαν σταδιακή οικονομική ασφυξία. Η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την Ένωση διόγκωσαν το πρόβλημα και ήταν αναπόφευκτη η αύξηση των χρεών της. Οι πληροφορίες των «Ρ.Ν.» λένε ότι τα χρέη της Ένωσης ανέρχονται σε 30 (τριάντα) εκατομμύρια ευρώ. Και μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη ακίνητη περιουσία ωστόσο φαίνεται πως σε αυτή τουλάχιστον τη φάση που έφτασε η ΕΑΣΡ δεν είναι αρκετό για να λυθούν τα προβλήματα της.
Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα το βιώνουν όλα αυτά τα χρόνια οι εκατό περίπου εργαζόμενοι της ΕΑΣΡ. Καθυστέρηση μισθών επί πολλούς μήνες και καταβολή έναντι είναι η κατάσταση που βιώνουν.
Οι κατά καιρούς προσπάθειες της διοίκησης να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες, ώστε να εξομαλυνθεί η λειτουργία της Ένωσης μέσω ενός σχεδίου εξυγίανσης, μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Η οικονομική ασφυξία της ΑΣΕΑΡ ήταν η κορυφή του παγόβουνου
Αν και φαίνεται πως η θυγατρική εταιρεία της Ένωσης, η ΑΣΕΑΡ δηλαδή, κατάφερε για μεγάλο διάστημα να παραμείνει αλώβητη και να αποτελεί υγιή επιχείρηση, στο τέλος ούτε και αυτή άντεξε. Η συσσώρευση οφειλών προς τον βασικό προμηθευτή της, ο οποίος την εφοδίαζε με πρώτες ύλες τόσο για το τυροκομείο όσο και για το εργοστάσιο ζωοτροφών, έφερε την ΑΣΕΑΡ σε οριακό σημείο. Το χρέος προς τον βασικό προμηθευτή έφτασε στα δυο εκατομμύρια ευρώ κι εκεί άρχισαν τα δύσκολα. Ο προμηθευτής διεκδικούσε τα χρήματα του. Από ταμείο άδειο όμως δεν υπήρχε δυνατότητα να εξοφληθεί. Η αδυναμία εξόφλησης σήμαινε όμως και παύση προμήθειας πρώτων υλών προς την επιχείρηση με συνέπεια αδυναμία λειτουργίας των δυο επιχειρήσεων της ΑΣΕΑΡ. Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο πρόεδρος της Ένωσης πρότεινε πώληση ποσοστού της ΑΣΕΑΡ σε ιδιώτη επενδυτή και συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η πρόταση βρήκε κάθετα αντίθετο τον πρόεδρο της ΑΣΕΑΡ αλλά και ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ. Οι δύο πρόεδροι (της Ένωσης και της ΑΣΕΑΡ) ήρθαν σε ρήξη με αποτέλεσμα πριν 15-20 μέρες περίπου να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Ένωσης, Νικήστρατος Χαροκόπος, όπως αποκάλυψαν προ ημερών τα «Ρ.Ν.»
Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση που έθεσε ο πρόεδρος της ΑΣΕΑΡ Γιάννης Γλεντζάκης, σύμφωνα με την οποία μετοχές της ΑΣΕΑΡ θα ενεχειριαστούν στον βασικό προμηθευτή έναντι των οφειλών της εταιρείας προς αυτόν, θα γίνει ρύθμιση του χρέους των 2 εκατομμυρίων ευρώ για αποπληρωμή τους σε 10 χρόνια και ο προμηθευτής θα συνεχίσει να εφοδιάζει με πρώτες ύλες την ΑΣΕΑΡ. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε.
Άγνωστο τι προέκυψε και δυο 24ωρα μετά, το βράδυ της Τρίτης, παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, οδηγώντας την με τον τρόπο αυτό σε εκλογές.
Οι ψίθυροι και οι φήμες που ακούγονται τις τελευταίες μέρες για πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις εξελίξεις που δρομολογούνται δεν μπορούν να διασταυρωθούν, αλλά και προκαλούν εύλογες απορίες στην πιθανότητα να υφίστανται. Διότι ποιο κόμμα μπορεί να έχει συμφέρον να εμπλακεί σε μια επιχείρηση που βουλιάζει από χρέη; Και εάν εμπλακεί, τα 30 εκατομμύρια μπορεί να υποσχεθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο ότι έχει τη δυνατότητα να τα τακτοποιήσει στις τράπεζες;
Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, το οποίο εξελέγη τον Ιανουάριο του 2014 και δεν υφίστανται πλέον, αποτελείτο από τους:
Πρόεδρος: Χαροκόπος Νικήστρατος, Αντιπρόεδρος: Βαρδιδάκης Σταύρος, Γεν. Γραμματέας: Στρατιδάκης Μανόλης,Ταμίας: Σηφάκης Γεώργιος,
Μέλος Δ.Σ: Πατένας Γεώργιος, Μέλος Δ.Σ: Παναγιωτάκης Ζαχαρίας, Μέλος Δ.Σ: Γλεντζάκης Ιωάννης.