Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης για έγγραφο του υπουργού Oικονομικών, μέσω του οποίου αναφέρεται ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις που έλαβαν χιλιάδες έλληνες αγρότες τα έτη 2008-2009 θα πρέπει να επιστραφούν πίσω, καθώς έχουν κριθεί ασύμβατες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών κάνουν λόγο για μία απόφαση χωρίς καμία λογική, η οποία θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» στον κλάδο τους, ειδικά σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την οικονομική κρίση.
Αναλυτικότερα:
Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών της Κρήτης με αφορμή έγγραφο το οποίο απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μέσω του οποίου αναφέρεται ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις που έλαβαν χιλιάδες έλληνες αγρότες τα έτη 2008-2009 επί υπουργίας Χατζηγάκη θα πρέπει να επιστραφούν πίσω, καθώς έχουν κριθεί ασύμβατες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών κάνουν λόγο για μία απόφαση χωρίς καμία λογική, η οποία θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» στον κλάδο τους, ειδικά σε μία περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό την οικονομική κρίση.
Παραγωγοί του νησιού εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι και σε καμία περίπτωση όπως υποστηρίζουν, δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν τα συγκεκριμένα ποσά. Οι αγρότες κρατούν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν και την επίσημη αντίδραση του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στελέχη του οποίου αναμένεται να επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.
Οι ομοσπονδίες μάλιστα των αγροτών δεν αποκλείουν ακόμα και δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να παρθεί πίσω η συγκεκριμένη απόφαση, μία εξέλιξη που αδιαμφισβήτητα αποτελεί βαρίδι στις προσπάθειες που καταβάλλουν να ορθοποδήσουν.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγρότικων Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, υποστήριξε πως οι αγρότες έχουν ήδη βάλει τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές στο θέμα που έχει προκύψει με το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη.
«Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί την τελευταία τριετία, καθώς από το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα ότι κακώς δόθηκαν οι ενισχύσεις στους παραγωγούς το 2009, με το γνωστό σ’ όλους μας πακέτο Χατζηγάκη.
Έχουν γίνει πολλά δικαστήρια και απ’ όσο γνωρίζουμε τα αντικρούει. Τώρα τελευταία το θέμα έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο με την Ευρώπη να ζητά τα συγκεκριμένα χρήματα πίσω, κάτι το οποίο βέβαια με την εικόνα του αγρότη της υπαίθρου την δεδομένη χρονική στιγμή, δεν είναι εφικτό.
Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο παραγωγός να γυρίσει χρήματα πίσω και αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι να τα πληρώσουν όλοι αυτοί οι οποίοι τα έδωσαν με λάθος τρόπο.
Πιθανότατα οι παραγωγοί της Κρήτης να μην χρειαστεί να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία, καθώς τα χρήματα δόθηκαν μέσα από ένα διαφορετικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει ενισχύσεις παραγωγών. Όλες αυτές οι παράμετροι αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά, προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσει μας.
Ευελπιστώ ότι για τους αγρότες της Κρήτης δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα για να μην μπούμε σε καμιά διαδικασία αντιπαράθεσης, ώστε να αποφύγουμε την πανωλεθρία των παραγωγών. Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει καθημερινής παρακολούθησης», τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης περιγράφει στα «Ρ.Ν.» την τραγική κατάσταση που βιώνει ο αγρότης της Κρήτης και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι παραγωγοί να προχωρήσουν στην καταβολή του συγκεκριμένου ποσού.
«Η Κρήτη ήταν μία ζημιωμένη περιοχή από το πακέτο Χατζηγάκη. Αρκεί να σας πω ότι ο κάθε παραγωγός πήρε κατά μέσο όρο όχι περισσότερα από 50 ευρώ. Δεν έχουμε λοιπόν πάρει χρήματα από το συγκεκριμένο πακέτο και εάν υπάρχει μία περίπτωση να επιστραφούν τα ποσά αυτά θα πρέπει να τα επιστρέψει ο κ. Χατζηγάκης, καθώς αυτός όρισε τις αποζημιώσεις και με δική του εντολή δόθηκαν τα χρήματα.
Όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον η γενικευμένη κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το επάγγελμα του αγρότη και οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε καθημερινές τους υποχρεώσεις. Αυτό το μέτρο θα είναι η «ταφόπλακα» για τον κλάδο μας και θα προσπαθήσουμε να μην περάσει.
Αυτά τα 10-20-30 ευρώ που πήρε ο κάθε αγρότης της Κρήτης, δεν μπορούν να επιστραφούν ειδικά σε μία χρονιά οι καταστροφές που έχουμε υποστεί σε καλλιέργειες, αποτέλεσαν και την χαριστική βολή», υποστήριξε ο κ. Καμπιτάκης.