Από την Κρήτη, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο την πανελλαδική του περιοδεία και τον διάλογο με τους πολίτες, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης.
Πρώτος σταθμός, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν η γενέτειρά του, τα Χανιά. Ο χώρος του Δημοτικού Κήπου, τον οποίο επέλεξε για την ομιλία του και τη συζήτηση με τον κόσμο, ήταν ασφυκτικά γεμάτος. Εξήγησε τους λόγους της καθόδου του στις εκλογές, παρουσίασε τις θέσεις της πολιτικής του πλατφόρμας, δέχτηκε ερωτήσεις, άκουσε σχόλια και κριτική.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απηύθηνε πρόσκληση στους Κρητικούς να πάρουν μαζί του το ρίσκο για μια καινούργια, διαφορετική πολιτική, ενώ τόνισε πως: «Είναι μεγάλη η γοητεία να ξεκινάς από το μηδέν».
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και στις απαντήσεις που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το «Ποτάμι» αποτελεί μια νέα κίνηση, μια πρόταση σωτηρίας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κομματικούς μηχανισμούς, με συντεχνίες, συμφέροντα και οτιδήποτε έχει σχέση με παλιούς πολιτικούς.
Σε αποστροφή του λόγου του και απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν έχει πρόγραμμα, ο Σ. Θεοδωράκης, τόνισε: «Ναι, εμείς δεν έχουμε και δεν θα έχουμε έναν τόμο με γαλάζιες – πράσινες ή ροζ υποσχέσεις. Δεν έχουμε να θρέψουμε κανέναν κομματικό μηχανισμό, καμία συντεχνία – κανένα συμφέρον. Και έχουμε μια πρόταση για τα κόμματα: Να σκίσουνε τα προγράμματά τους, να σκίσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, αυτά που τους γράφουν οι διαφημιστές πριν τις εκλογές για να τις καταπατήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Να πάρουμε τα 20 προβλήματα και να δώσουμε τις 20 λύσεις. Ποιες λύσεις; Τις αριστερές λύσεις ή τις δεξιές λύσεις; Όταν φώναξαν τον Βενιζέλο να αφήσει την Κρητική Πολιτεία και να αναλάβει την Πρωθυπουργία της Ελλάδας, ως τι τον φώναξαν; Ως δεξιό ή ως αριστερό; Η χώρα ήταν βουτηγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Την ανόρθωσε.
Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχουν, όμως, πολύ μικροί Λευτέρηδες, επαναστάτες και ρεαλιστές, που θα αναμετρηθούν με τα προβλήματα και όχι ο ένας με τον άλλον.
Η Κρήτη είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλη την Ελλάδα στην αντίσταση και τις μικρότερες απώλειες στον εμφύλιο. Γιατί οι δημιουργικοί άνθρωποι φεύγουν μπροστά, δεν κάθονται να σφάζονται μεταξύ τους για το παρελθόν. Αυτό ήρθε να κάνει «Το Ποτάμι» να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει, όλοι μαζί να οδηγηθούμε -σε λύσεις. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Με την Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη; Ακόμη και αυτοί που είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν -έτσι λένε- δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Οι μισοί είναι με το ευρώ – οι άλλοι μισοί είναι με την δραχμή. Η απόλυτη παράνοια. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς προτιμούν τον Μαδούρο της Βενεζουέλας -για εταίρο και σύμμαχο»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για την απόφασή του να αφήσει τη δημοσιογραφία και να μπει στην πολιτική, είπε πως οδηγήθηκε στο ρίσκο αυτό αφήνοντας την βόλεψή του, διότι έβλεπε καθημερινά ότι η κοινωνία υποφέρει και περισσότερο. Το ρίσκο του αυτό, όπως ανέφερε, άρχισε να φοβίζει πολλούς: «Έχουμε ζωή 20 μέρες και είδατε πως έχουν αλλάξει όλα. Τα κόμματα αναζητούν ξαφνικά ανθρώπους από την κοινωνία για τα ψηφοδέλτιά τους. Εκεί που είχαν πει ότι θα βάλουν τα στελέχη τους -τώρα λένε θα βάλουν προσωπικότητες- θα βάλουν καθημερινούς ανθρώπους. Ακόμη και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν πρέπει να το παραδεχτούν. Αλλάξαμε τους όρους του παιγνιδιού. Φοβίσαμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας φοβίζουν.
Βλέπετε καθημερινά στα παράθυρα τους εκπροσώπους των παλιών κομμάτων να δίνουν τα χέρια και να πολεμούν «Το Ποτάμι». Χάνουν την εξουσία από κάποιον που δεν ελέγχουν. Από κάποιον που είναι αποφασισμένος να στηριχθεί μόνο σε εθελοντές και όχι σε συμφέροντα και μηχανισμούς. Λίγα λεφτά από τους πολλούς και καθόλου λεφτά από τους λίγους -είναι το σύνθημά μας σε αυτή την προεκλογική καμπάνια.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το παλιό και να σπρώξουμε μπροστά νέους ανθρώπους. Νέα μυαλά στη θέση των σκουριασμένων εγκεφάλων. Η χώρα είναι γεμάτη από ανθρώπους δημιουργούς -αυτούς θέλουμε και αυτούς καλούμε να ενισχύσουν «Το Ποτάμι».
«Το Ποτάμι» ξεκίνησε και θα τα αλλάξει όλα. Βαρεθήκαμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε δύο λάθη. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα και θα την αλλάξουμε τώρα» κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο Ρέθυμνο το πρωί της Κυριακής
Ο Σ. Θεοδωράκης το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε το Ρέθυμνο. Περπάτησε στα σοκάκια της παλιάς πόλης αλλά και στην παραλία, ήπιε καφέ με φίλους, συζήτησε με τους κατοίκους, συναντήθηκε με ομάδες ενεργών πολιτών από τους οποίους άκουσε όχι μόνο τα προβλήματα της πόλης αλλά και τις απόψεις τους για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της χώρας και φυσικά απάντησε στις ερωτήσεις που του έγιναν σχετικά με την πολιτική του κίνηση.
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά πως στόχος της ενωτικής κίνησης «Το Ποτάμι», είναι να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία από το «παλιό», να παραμεριστούν παλιές μέθοδοι και να αξιοποιηθούν νέα πρόσωπα με φρέσκα μυαλά που έχει ανάγκη η χώρα.
Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του Ποταμιού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Ρ.Ν.» ξεκαθάρισε ότι στην πολιτική θα παραμείνει μόνο οκτώ χρόνια, ενώ σε ερώτησή μας για το Ευρωψηφοδέλτιό του και με ποια κριτήρια θα επιλέξει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Συζητώ με τους απλούς πολίτες. Με την κοινωνία. Μέσα απ’ αυτήν θα επιλέξω τους υποψήφιους. Να είναι άνθρωποι καθημερινοί, καθαροί. Αρκεί να είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι αναγνωρίσιμοι ή όχι. Την αναγνωρισιμότητα θα τους την δώσει «Το Ποτάμι».
Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων των τοπικών ΜΜΕ, σχετικά με τα υψηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Ποτάμι του κι αν νοιώθει πως αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί και δεν θα «ξεφουσκώσει», απάντησε: «Πάρα πολύς κόσμος θέλει να αλλάξει αυτό που ζει και είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά για μένα που νιώθω ότι αυτό το πράγμα βγαίνει προς τα έξω, αποτυπώνεται και στα νούμερα. Βέβαια αυτό μεγαλώνει και την ευθύνη μας. Θα πρέπει τα βήματά μας να γίνουν πολύ πιο στέρεα, ελπίζω όμως θα τα καταφέρουμε. Αν θα διατηρήσουμε τη δυναμική μας, εξαρτάται από εμάς. Αν δεν απογοητεύσουμε τον κόσμο και αν μείνουμε έτσι όπως μας φαντάζεται η κοινωνία, πιστεύω ότι η δυναμική θα συνεχιστεί. Αν δείτε τα στοιχεία, τις λεπτομέρειες των δημοσκοπήσεων, θα παρατηρήσετε ότι το σημαντικό είναι πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου -σχεδόν οι μισοί Έλληνες- είναι θετικοί προς «Το Ποτάμι», όχι πως θα μας ψηφίσουν. Μπορεί να ψηφίσουν ένα κόμμα της αριστεράς ή της δεξιάς αλλά λένε εγώ συμφωνώ που εμφανίστηκε κάτι καινούριο. Και νομίζω ότι αυτό είναι η μεγάλη δύναμή μας. Ότι εκφράσαμε την επιθυμία του κόσμου για κάτι καινούριο. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο και τα ονόματα των υποψηφίων. Νομίζω ότι με τις επιλογές μας θα εκπλήξουμε ευχάριστα τον κόσμο».
Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε τόσο για να στελεχώσει το κόμμα που ίδρυσε, όσο και να επικοινωνήσει με τον κόσμο, είπε: «Εστίασα σε δυο πράγματα που με προβλημάτισαν: Πρώτον να μην αναμιχθούμε με το παλιό και δεύτερον να παραμερίσουμε τις παλιές συζητήσεις, την παλιά μέθοδο, επιτροπές επί επιτροπών, κόμματα επί κομμάτων, και να βρούμε κάποιες λύσεις. Για τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Σητεία. Λύσεις για όλη τη χώρα. Ο κόσμος δεν θέλει πια άλλες συζητήσεις, τα έχουμε συζητήσει όλα. Αυτό που θέλουν είναι λύσεις».