Η ποίηση δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά η τέχνη του ταξιδιού ενός στίχου η γοητεία της αναπάντεχης στιγμής το καθοριστικό βλέμμα του ποιητή, ο ακίνητος ορίζοντας στο χρόνο˙ η φλόγα κατόπιν και η έμπνευση˙ το ιδεατό ή εμπράγματο στο τοπίο˙ οι παραλλαγές του φωτός, οι ανείπωτες˙ το όνομα και η Ιστορία, η ανωνυμία, το μεγαλείο της σιωπής˙ οι συντεταγμένες χωρίς εξάντα˙ ο θάνατος και η αναγέννηση σε τέσσερις ορίζοντες˙ ό,τι απομένει κι ό,τι ξεχνιέται…
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης, προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις, καθώς η 21η Μαρτίου, θέλουμε να είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη στην ποίηση από την ανατολή και μέχρι πέρα από την δύση του ήλιου.
Οι δράσεις έχουν τριμερή μορφή:
1. Εκδηλώσεις στο πρωινό πρόγραμμα στο σχολείο.
2. Ποιητικά-θεατρικά δρώμενα στην πόλη.
3. Εσπερίδα στο Νερατζέ Τζαμί/ Ωδείο Ρεθύμνου.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε την ημέρα αυτή, όλα τα μαθήματα να διδαχθούν διαθεματικά μέσα από ποιητικά κείμενα, που θα σχετίζονται με τα αντίστοιχα διδακτικά αντικείμενα. Επιπλέον, στη διάρκεια των διαλειμμάτων θα ακούγονται από τα μεγάφωνα του σχολείου μελοποιημένη ποίηση και ηχογραφημένες απαγγελίες από τους ίδιους τους ποιητές. Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου, που θα περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, Ελλήνων και ξένων ποιητών. Οι κοινόχρηστοι χώροι θα στολιστούν με στίχους ποιητών. Οι μαθητές θα μπορούν να γράφουν δικούς τους στίχους ή αγαπημένους στίχους σε ειδικά διαμορφωμένο χάρτινο πανό. Επιπλέον, θα υπάρχει κουίζ- τεστ γνώσεων σχετικά με τους Έλληνες ποιητές και το οποίο θα συνδεθεί με το 6ο Ηρωικό Κυνήγι Θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για την Επανάσταση του 1821. Η εκδήλωση στο σχολείο θα κλείσει με παρουσίαση -αφιέρωμα στην ποίηση, αλλά και στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της βίας όπως διαφαίνεται μέσα από ποιητικά κείμενα, εφόσον η 21η Μαρτίου είναι και «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού». Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει απαγγελίες ποιημάτων και μελοποιημένα τραγούδια από τους μαθητές.
Στις 12.00 το μεσημέρι, οι μαθητές των Ομίλων «Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής» και «Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Θεάτρου» με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών-φιλολόγων των Ομίλων, θα μεταβούν σε κεντρικό σημείο της πόλης (Μεγάλη Πόρτα-Πηγάδι), όπου θα πραγματοποιήσουν δρώμενο σχετικό με την ποίηση, ενώ ταυτόχρονα θα μοιράζουν στους περαστικούς χαρτιά με ποιητικούς στίχους.
Η ημέρα θα κλείσει με την διοργάνωση εκδήλωσης, ανοικτής στο κοινό της πόλης, στο Ωδείο Ρεθύμνου/Νερατζέ Τζαμί στις 8.00 το βράδυ. Με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και την κήρυξη του 2013, από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως «Έτος Κ.Π. Καβάφη», η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πανεπιστημιακός και Μελετητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αλέξης Πολίτης, και η Πανεπιστημιακός και Λογοτέχνης Αγγέλα Καστρινάκη, μαζί με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναφορά στους ποιητές και το έργο τους, απαγγελία ποιημάτων, μιμητικά δρώμενα εμπνευσμένα από την ποίηση του Καβάφη, καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλογος με το κοινό.
Την ευθύνη για την οργάνωση και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αυτών έχουν οι καθηγήτριες -φιλόλογοι, Κωνσταντίνα Αρετάκη και Πολυτίμη Παπαδοπούλου, ενώ στην πραγματοποίησή τους συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές: Ελένη Παναγιωτάκη (φιλόλογος), Παύλος Τομζάς (Μουσικής), Εμμανουήλ Αναγνωστάκης (Βιολογίας), καθώς και το σύνολο του Συλλόγου των Διδασκόντων.
Στο Ρέθυμνο η θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου
H θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου έρχεται στο Ρέθυμνο στο Θέατρο Αντίβαρο για δυο παραστάσεις σήμερα Σάββατο...