Με ένα αίσθημα χαρμολύπης αποχαιρέτησαν, διοργανωτές, προπονητές, αθλητές-τριες, γονείς και περαστικοί, το «Zu Jitsu Beach Tournament Rethymno 2017» που έλαβε χώρα για δύο ημέρες στην παραλία του Ρεθύμνου. Για τους μη γνωρίζοντες, αυτή ήταν η δεύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη για το τρέχον έτος και η δεύτερη στην ιστορία του ζίου-ζίτσου σε ανοικτό χώρο!
Οι βουλές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας άλλωστε είχαν γίνει γνωστές εδώ και καιρό αναφέροντας μεταξύ άλλων… «Ανοίξτε τις πύλες του αθλήματος».
Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε λοιπόν, οι διοργανωτές των Σχολών του Ρεθύμνου κατάφεραν ακριβώς αυτό το πράγμα. Ο κόσμος να πλησιάσει το άθλημα του ζίου-ζίτσου, να αντιληφθεί ότι δεν είναι επικίνδυνο για όλους όσοι θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν, ενώ προσφέρει διαύγεια, σωματική υγεία και επιδεξιότητες αυτοάμυνας και αυτοσυντήρησης.
Μια νέα εποχή ξεκίνησε
Δεν αποκλείεται μάλιστα το Ρέθυμνο ως πόλη (πέρυσι διεξήχθη κάτι αντίστοιχο στην Λακωνία σε δοκιμαστικό επίπεδο), να αποτελέσει την απαρχή μιας εκδήλωσης που ολοένα και μεγαλώνει και όπου πολύ γρήγορα θα απλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Βλέπετε, η γεύση που άφησε το συγκεκριμένο τουρνουά (2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 1ο Διεθνές Πρωτάθλημα) στην Παγκόσμια Ομοσπονδία JJIF ήταν η καλύτερη δυνατή. Μάλιστα στο επίσημο σάιτ της, «καλωσόρισε» τη διοργάνωση χαρίζοντας στον τίτλο του κειμένου… «Μια νέα εποχή ξεκίνησε».
Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι, τα κορυφαία στελέχη του ζίου-ζίτσου του παγκόσμιου στερεώματος ήταν στο Ρέθυμνο δείχνοντας τη δέουσα σημασία. Εδώ ήταν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο οποίος είναι Έλληνας, ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, εδώ ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας κ. Ανέστης Πουλικίδης, εδώ ήταν επίσης και οι, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας ομοσπονδίας και ο Σπορτ μανατζερ κ.κ. Οζέν Ντομαγκάτα, Ιοακίμ Τούμφαρντ.
Οι αγώνες
Τι συνέβη πραγματικά στην παραλία του Ρεθύμνου…; Οι πιο πολλοί πράγματι, γνωρίζουν το ζίου-ζίτσου ως μια μαχητική τέχνη αλλά δίχως να ενσκήπτουν σ’ αυτή.
Με ανοικτή θέαση προς το κοινό του Ρεθύμνου, διεξήχθησαν, το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τις ηλικιακές κατηγορίες -15, -18 ετών και το 1ο Διεθνές Πρωτάθλημα για τις ηλικιακές κατηγορίες +18 ετών! Από την Παρασκευή έως και το Σάββατο στις 24.00. Αρχικά είχαμε επίδειξη Fighting από παιδιά ηλικίας -12 ετών και κατόπιν αγώνες -15 και -18 ετών καθώς και μια εντυπωσιακή επίδειξη kendo (ιαπωνική ξιφασκία). Το θέαμα ήταν εξαιρετικό, ενώ ο κόσμος έδειχνε να το απολαμβάνει.
Τόσο τα «Ρ.Ν.» όσο και το «Creta TV» στήριξαν τους αγώνες, καθώς ήταν χορηγοί επικοινωνίας.
Οι εντυπώσεις διοργανωτών και επωνύμων
Ας δούμε όμως τι είχαν να πουν διάφορα στελέχη που καθόρισαν την τύχη αυτής της διοργάνωσης αλλά και ποια ήταν εντύπωση που οι ίδιοι σχημάτισαν ζώντας τους αγώνες μπροστά στα τατάμι.
Βαγγέλης Συνολάκης (τεχνικός ΑΣ Ρεθύμνου): «Βλέμματα απ’ όλη την Ευρώπη»
Ο Βαγγέλης Συνολάκης ήταν ο άνθρωπος που «έτρεξε» σχεδόν τα πάντα για να έρθει σε πέρας αυτή η μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε στο Ρέθυμνο για το ζίου-ζίτσου: «Πρόκειται για μία διοργάνωση όπου, τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά, κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά στάνταρτς. Η πρόκληση ανάληψης τέτοιων αγώνων σε ανοικτούς χώρους ζίου – ζίτσου ήταν πολύ μεγάλη. Η δυσκολία για μας ήταν αρχικά να στηθεί το γήπεδο στο αμμώδες έδαφος. Καταφέραμε να φτιάξουμε δύο αγωνιστικούς χώρους.
Κορίτσια και αγόρια έδωσαν πολύ καλούς αγώνες για δύο ημέρες. Αυτό φάνηκε από το χειροκρότημα και τον ενθουσιασμό του κόσμου. Αυτοί είναι οι αγώνες και θεωρώ ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. Να δώσουμε δηλαδή στους πολίτες της δυνατότητα να γνωρίσουν το ζίου-ζίτσου και να δουν την άλλη του πλευρά του καλοκαιρινού ζίου-ζίτσου. Μας επισκέφτηκε πολύς κόσμος και για μας αυτό ήταν το ζητούμενο.
Πρέπει να τονίσω επίσης ότι τέτοιες διοργανώσεις γίνονται στο εξωτερικό αλλά δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη διοργάνωση στο άθλημα (πέρυσι έγινε σε πιλοτικό στάδιο στη Λακωνία). Φέτος ήταν το 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ζίου-ζίτσου beach games, το οποίο το στήσαμε σε πρότυπα επαγγελματικά σαν να επρόκειτο για ένα πρωτάθλημα Κρήτης σε κλειστό χώρο».
Ο Β. Συνολάκης εν συνεχεία κατέδειξε την όλη προσπάθεια από την αρχή και συγκεκριμενοποίησε τους ανθρώπους που συνέβαλαν για να βγει εις πέρας αυτή η αθλητική εκδήλωση. «Η προσπάθεια ξεκίνησε έναν χρόνο πριν. Η πόλη του Ρεθύμνου κατέθεσε υποψηφιότητα στην Παγκόσμια ομοσπονδία τον Αύγουστο του 2016 και κατάφερε να πάρει τη διοργάνωση από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Τέτοιου είδους πρωτάθλημα έγινε μόνο στο Ρέθυμνο στη γηραιά Ήπειρο μέχρι τώρα.
Φυσικά, χρειάστηκε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της Παγκόσμιας ομοσπονδίας και να έχουμε την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Καθοριστική ήταν η συμβολή της Περιφέρεια Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνου, του Λιμενικού Ταμείου, καθώς και οι χορηγοί μας, αφού δίχως αυτούς, αρκετά πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν.
Φέραμε μια διοργάνωση στο Ρέθυμνο, όπου συγκέντρωσε βλέμματα απ’ όλη την Ευρώπη.
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε πολύ σημαντικά στελέχη της παγκόσμιας αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.
Οι ίδιοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο πρωτάθλημα κι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας την κα Φερέιρα Ροσαλίντ και τον κ. Μπερνάντο Παρπινέλι, που ήρθαν άμεσα από το Άμπου Ντάμπι ειδικά για μας για να κάνουμε σεμινάρια πάνω στο ζίου-ζιτσου και στο σύστημα του Newazza (σύστημα τεχνικών εδάφους). Η άφιξη τους είχε ως στόχο να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Κρήτη.
Οι σύλλογοι του Ρεθύμνου, οι προπονητές, οι αθλητές και οι γονείς αξίζουν συγχαρητηρίων. Ελπίζουμε η ομοσπονδία να καθιερώσει τέτοιου είδους γεγονότα. Αρέσουν στον κόσμο αλλά και στους αθλητές γιατί βγαίνουν από τα «τείχη» της σχολών τους παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό».
Παναγιώτης Κανακαράκης (Ομοσπονδιακός τεχνικός ζίου-ζίτσου): «Καταπληκτική εκδήλωση»
Ο «δάσκαλος», ο εκπαιδευτής Παναγιώτης Κανακαράκης που είναι και ομοσπονδιακός τεχνικός του αθλήματος τόνισε από τη δική του πλευρά: «Είναι μια καταπληκτική εκδήλωση. Τα συγχαρητήρια βέβαια ανήκουν στον Βαγγέλη (σ.σ. Συνολάκη) που τράβηξε το μεγαλύτερο «λούκι» για να είναι όλα στην εντέλεια.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν μπροστά σε πολύ κόσμο. Έχουμε πολλά παιδιά από την Κρήτη που διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες αλλά τώρα, δείξαμε και ‘μεις ότι μπορούμε οργανωτικά να στήσουμε κάτι καλό.
Τα αποτελέσματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα όπως βλέπετε. Τα παιδιά αγωνίζονται, οι γονείς το χαίρονται και οι περαστικοί έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα, το οποίο προωθείται πολύ από την ομοσπονδία.
Και εμείς από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να το διαδώσουμε εκπαιδεύοντας τα παιδιά στις σχολές μας».
Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (Πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ζίου ζίτσου): «Αθλητές από το τουρνουά στο παγκόσμια βαθμολογία»
Το Ρέθυμνο αλλά και η Ελλάδα κατ’ επέκταση έχει τη δική της ευκαιρία στο Ζίου-ζίτσου. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι Έλληνας (δεν είναι άλλος από τον Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο) και διαθέτει βαθιές γνώσεις γύρω από το άθλημα. Ο ίδιος τόνισε αντικρίζοντας την όλη οργάνωση των αγώνων: «Οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, τόσο οργανωτικά όσο και ως προς την παρουσίαση. Αξίζουν συγχαρητήρια.
Για την παγκόσμια ομοσπονδία είναι το 6ο κατά σειρά τουρνουά beach games που γίνεται στην υφήλιο και το 2ο στην Ευρώπη. Αυτό που θέλαμε να περάσουμε στον κόσμο είναι ότι οι μαχητικές τέχνες δεν είναι μόνο ανταγωνισμός αλλά μια γιορτή για το ότι τα παιδιά μπορούν να χαρούν το άθλημα ακούγοντας τους προπονητές τους και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις με μεγαλύτερους αθλητές.
Ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτές τις εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο είναι διότι το ζίου-ζίτσου έχει επιλεγεί μαζί με πολλά άλλα ολυμπιακά αθλήματα το 2019 να συμμετέχει στο Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ στα world beach games. Κατά συνέπεια, θα επιλέξουμε τους αθλητές εκείνους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους συγκεκριμένους αγώνες. Σαφώς από το σημερινό πρωτάθλημα, μια σειρά από Έλληνες αθλητές θα βρίσκονται στο ranking list (σ.σ. βαθμολογία) όπως λέγεται, περιμένοντας να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα πρωταθλήματα στον κόσμο. Η επιλογή των αθλητών ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιανουάριο με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Άμπου Ντάμπι.
Για φέτος, έχουν προγραμματιστεί άλλα τρία ζίου-ζίτσου beach games (Ταϋλάνδη, Άγιο Μαυρίκιο, Κολομβία)».
Ερωτηθείς ο κ. Θεοδωρόπουλος για τα μηνύματα που λαμβάνει από άλλες ομοσπονδίες σε σχέση με την Ελλάδα, ανέφερε: «Η δική μου άποψη ποικίλει γιατί συναναστρέφομαι με ανθρώπους από 120 διαφορετικές χώρες. Το αίσθημα της φιλοσοφίας του αθλήματος όμως είναι παρόμοιο. Αυτό προκύπτει από την προσοχή και την αγάπη με την οποία περιβάλλεται από τους εκπαιδευτές.
Με τους δασκάλους εδώ στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, είμαστε γνωστοί περίπου 30 χρόνια. Η Κρήτη αποτελεί ένα παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στους συλλόγους. Τα παιδιά διδάσκονται τις τεχνικές του ζίου-ζίτσου, τη σωστή συμπεριφορά προς την κοινωνία αλλά και τη σωστή συμπεριφορά όταν δέχονται πιέσεις ή επιθέσεις. Η Κρήτη το έχει πετύχει χάρη στους δασκάλους της. Και από άποψη ποιότητας αλλά και αριθμού αθλητών που ασχολούνται με το ζίου-ζίτσου».
Ανέστης Πουλικίδης (Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ζίου-ζίτσου): «Μια άλλη προοπτική στα παιδιά μας»
Με ένα πλατύ χαμόγελο, ο πρόεδρος της ΕΟ Ζίου-ζίτσου αναφέρθηκε στους αγώνες τους οποίους ζούσε εκείνη τη στιγμή… «Πάντοτε η Κρήτη είναι πρωτοπόρος. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Στο νησί αυτό εδρεύουν πάνω από 30 σύλλογοι με κάτι παραπάνω από 5.000 αθλητές. Στο νομό μας έχουμε 6 συλλόγους. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου, το Λιμεναρχείο και τον λιμενάρχη για να κάνουμε τους αγώνες.Είναι κάτι πρωτόγνωρο, κάτι θαυμάσιο να βλέπεις τέτοιο θέαμα μπροστά στην θάλασσα, σ’ αυτή την όμορφη πόλη. Είναι πολύ σημαντικό να προβάλλουμε τον αθλητισμό μέσα από τον τουρισμό. Είναι κάτι που δίνει στα παιδιά μας κάτι διαφορετικό, μια άλλη προοπτικήΌταν ρωτήθηκε για το ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από την παγκόσμια ομοσπονδία, ο κ. Πουλικίδης, απάντησε: «Η Παγκόσμια ομοσπονδία, μας εμπιστεύθηκε αυτό το γεγονός. Είναι η ευρωπαϊκή έκδοση ενός γεγονότος. Είναι η πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα των beach ζίου-ζίτσου. Ο πρόεδρος είναι Έλληνας, μας γνωρίζει και ξέρει τι μπορούμε να πετύχουμε.Ευχαριστούμε τον κ. Συνολάκη και τον κ. Κανακαράκη γιατί «έτρεξαν» το τουρνουά. Αυτό το διήμερο (Παρασκευή-Σάββατο) έγινε μια διαφήμιση για το ίδιο το άθλημα».