Μία εμβληματική μορφή του Ρεθύμνου, που η ιστορία της τέχνης και της λογοτεχνίας κατέταξε στον μακρύ κατάλογο των «αθανάτων», τίμησε με εκδήλωσή του το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου. Το άγαλμά του στέκει «υπομονετικά» έξω από την είσοδο του Δημαρχείου, παρατηρώντας τους ανθρώπους της πόλης που τόσο αγάπησε και τίμησε μέσα από το πνευματικό του έργο. Το όνομά του Παντελής Πρεβελάκης. Ποιητής, πεζογράφος, καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μα πάνω από όλα Ρεθεμνιώτης.
Αυτόν τον άνθρωπο θέλησε να τιμήσει, για την προσφορά και το έργο του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Ρεθύμνου, διοργανώνοντας εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μαρινάκης, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αλλά και δεκάδες απλού κόσμου.
Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου κ. Φαλή Γ. Βογιατζάκη τόνισε μεταξύ άλλων: «Αποφασίσαμε και οργανώσαμε αυτή την εκδήλωση που έχει τίτλο: «Ο Παντελής Πρεβελάκης και το Ρέθυμνο» γιατί θεωρούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική μορφή για την πόλη, αφού μέσα από το έργο του έχει υμνήσει το Ρέθυμνο. Σκεφθήκαμε ότι δεν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις που να τιμούν τη μνήμη του ή τουλάχιστο ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερες και να γίνει ακόμη πιο γνωστός, κυρίως στους νέους ανθρώπους. Εμείς έχουμε κάνει στο Μουσείο μία αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων, που έχουν εκλείψει, όπως είναι του πεταλωτή ή του λεβεντοράφτη και πήραμε κείμενα από το έργο του Παντελή Πρεβελάκη που συνοδεύουν τα εκθέματά μας».
Για το έργο του Παντελή Πρεβελάκη και ειδικότερα για το «Χρονικό μιας Πολιτείας» που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1938, μίλησε η καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αγγέλα Καστρινάκη, η οποία και στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του για την πόλη του Ρεθύμνου: «Σωστά τιμά το Ρέθυμνο τον Παντελή Πρεβελάκη, γιατί χάρη σ’ αυτόν και το βιβλίο του «Το χρονικό μιας πολιτείας» το Ρέθυμνο έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει μπει στις βιβλιοθήκες των Ευρωπαίων, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Επίσης έχει επηρεάσει σημαντικά την ελληνική λογοτεχνία με την αξιοποίηση του λαϊκού λόγου, που αποτέλεσε παράδειγμα για τους άλλους λογοτέχνες. Ο Παντελής Πρεβελάκης δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου, κυρίως όμως είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πεζογραφίας της γενιάς του 1930».
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν εικόνες από το παρελθόν του Ρεθύμνου, που σχετίζονταν με «Το χρονικό μιας πολιτείας» και τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου με τα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, από τον σχολικό σύμβουλο και συγγραφέα κ. Χάρη Στρατιδάκη.
Τις εντυπώσεις της βραδιάς κέρδισε ωστόσο η ομιλία του αντιπροέδρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Αγγελιδάκη, ο οποίος υπήρξε επί δεκαετίες στενός φίλος του Παντελή Πρεβελάκη. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του φίλου του, ο κ. Αγγελιδάκης αναφέρθηκε στις άγνωστες πτυχές της ζωής του Έλληνα λογοτέχνη, στα στοιχεία του χαρακτήρα του και δεν δίστασε να εκμυστηρευτεί λεπτομέρειες από τις προσωπικές στιγμές που πέρασαν μαζί.
Ανάμεσα σε αυτές μίλησε για το πρώτο αθώο φλερτ του Παντελή Πρεβελάκη, για τα χρόνια της εφηβείας και τις μετέπειτα πολιτικές επιλογές του Ρεθεμνιώτη λογοτέχνη, ο οποίος αν και συμμετείχε στην κουμουνιστική νεολαία αργότερα μεταπήδησε ιδεολογικά στον χώρο της Ένωσης Κέντρου. Ο Γιώργης Αγγελιδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικοινωνιακό άνθρωπο τον Παντελή Πρεβελάκη, αν και όπως είπε υπήρχαν στιγμές στη ζωή του που ήταν απόμακρος.
«Δεν μπορεί κανείς εύκολα να συμπυκνώσει μια ολόκληρη ζωή, γιατί εγώ τον Παντελή Πρεβελάκη τον ήξερα από τότε που θυμάμαι τον κόσμο και μέχρι που πέθανε. Ο λόγος που τον γνώρισα ήταν ότι οι μητέρες μας ήταν μαζί στο σχολείο, ήταν φίλες από μικρές, οπότε από εκεί κρατά αυτή η σχέση της μιας οικογένειας με την άλλη» θα πει ο κ. Αγγελιδάκης, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα στις επαφές που διατηρούσε ο Παντελής Πρεβελάκης με τους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής.
«Είχε επικοινωνία με τους ανθρώπους της διανόησης όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε τη σχέση του με τον Νίκο Καζαντζάκη και για να καταλάβετε την εκτίμηση που του είχε του Παντελή Πρεβελάκη, σε ένα βιβλίο του υπάρχει μια αφιέρωση του Καζαντζάκη που γράφει: μακάρι Μπαντελή μου να μπορούσα να σου μοιάσω».
Να σημειωθεί τέλος ότι ο επί χρόνια προσωπικός φίλος του μεγάλου μας πεζογράφου, ζήτησε, παρουσία των τοπικών αρχόντων της πόλης, να τοποθετηθεί μία ταμπέλα έξω από το σπίτι του Παντελή Πρεβελάκη, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κουντουριώτη 56, ως φόρος τιμής και μνήμης στον αξέχαστο αυτόν πολίτη του Ρεθύμνου.