Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο Σπίτι του Πολιτισμού, παρά τις παράλληλες εκδηλώσεις, προβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή η ταινία της Εύας Λαδιά «Το Ρέθυμνο του ΟΧΙ».
Με τη νέα της αυτή δημιουργία η δημοσιογράφος και ιστορική ερευνήτρια, ολοκληρώνει ένα κύκλο ανάδειξης της τοπικής ιστορίας μέσα από την τέχνη. Προηγήθηκαν τα θεατρικά της έργα που παρουσίασαν με επιτυχία αρκετά θεατρικά σχήματα και ακολούθησαν οι ταινίες.
Μέχρι σήμερα μας έχει παρουσιάσει «Η Μάχη της Κρήτης-Απόσταγμα μεγαλείου», «Από το Μέρωνα στο Αρκάδι», «Διονύσιος Ψαρουδάκης», « Ελεγεία Ηρώων – Κρύα Βρύση», «Ελεγεία Ηρώων -Σαχτούρια», «Ελεγεία Ηρώων – Άνω Μέρος», «Το Κέντρος έχει καταχνιά» και «Ώρα λευτεριάς».
Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ο συγγραφέας κ. Χαρίδημος Μελεσσανάκης αναφέρθηκε σε σχετικά αποφθέγματα που αναφέρονται στη μεγάλη επέτειο και ο κ. Ιωάννης Αλεβ. Λιονής συνέχισε με επίκαιρες μαντινάδες.
Προλογίζοντας την ταινία ο συμπολίτης δημοσιογράφος Σταύρος Ρακιντζής είπε μεταξύ άλλων:
«Η ταινία που θα προβληθεί σε λίγο αναδεικνύει πρόσωπα και γεγονότα που έβαλαν το δικό τους άρωμα μνήμης στο Έπος του 40.
Η Εύα Λαδιά αξιοποίησε θεματικά τα αποτελέσματα ιστορικής έρευνας που την απασχολεί εδώ και μερικές δεκαετίες και μας παρουσιάζει το Ρέθυμνο παραμονές του πολέμου, την πόλη με τα αυστηρά ήθη, την κοινωνία των ασυμβίβαστων ανθρώπων που πολλές φορές δημιούργησαν ζητήματα στους εκπροσώπους της Μεταξικής Δικτατορίας.
Μια πόλη που στενάζει κάτω από το βάρος της απόλυτης φτώχειας, μιας κατάστασης που επιτρέπει στο καθεστώς να κάνει την προπαγάνδα του, απροκάλυπτα τις περισσότερες φορές αλλά και τους γυναικείους συλλόγους ιδιαίτερα το Λύκειο Ελληνίδων να εφαρμόσει προγράμματα πρότυπα για ουσιαστική προσφορά στο συνάνθρωπο.
Η κήρυξη του πολέμου δίνει την ευκαιρία στους νέους της εποχής να δείξουν πόσο άξιοι απόγονοι ήταν των προγόνων τους που με τις επαναστάσεις και τον διαρκή αγώνα τους αποδέσμευσαν την Κρήτη παρά τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων να την κρατήσουν όμηρο εθνικών τους συμφερόντων.
Οι νέοι του Ρεθύμνου με φωτισμένους επικεφαλής όπως ο Αριστείδης Παναγιωτάκης διοικητής του 44ου Σ.Π, ο Σταμάτης Κραουνάκης παππούς του γνωστού μουσικοσυνθέτη, ο Αλέξανδρος Κουνδουράκης και τόσοι άλλοι τίμησαν την Κρητική λεβεντιά στα αφιλόξενα βουνά.
Η απόφαση της δημιουργού να περιορίζει τα χρονικά όρια κάθε παραγωγής της στα ανεκτά πλαίσια για τις σημερινές ανθρώπινες αντοχές, θα είναι αφορμή να δούμε σε επόμενες ταινίες και άλλα κεφάλαια της τοπικής ιστορίας που αφορούν την περίοδο αυτή.
Είναι γεγονότα που πρέπει να γνωρίζουν οι νεότεροι αν και οι πρωταγωνιστές τους από σεμνότητα και μόνο άφησαν να χαθούν στη λήθη.
Αν έλειπε για παράδειγμα αρχές της δεκαετίας του 80, μια έρευνα της εφημερίδας «Νέα» σίγουρα θα αγνοούσαμε ότι στη φονικότερη μάχη που έγινε στο Πουντανόρτ, όπου χάθηκαν περίπου 300 στρατιώτες από το νομό μας, Ρεθεμνιώτης ήταν αυτός που οδήγησε στην κατάληψή του. Ήταν ο Ζαχαρίας Αρχοντάκης πατέρας του πρώην δημάρχου μας.
Ας απολαύσουμε όμως την ταινία που αναδεικνύει με τις γνώσεις του και ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Νικόλος Σαμψών σχολιάζοντας από την μεριά του ειδικού τη σημαντικότητα εκείνης της άνισης αναμέτρησης δυνάμεων στα χιονισμένα Αλβανικά Βουνά.
Να επισημάνουμε όμως ότι με τις επιλογές της η Εύα Λαδιά, για παράδειγμα τα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης σχολιάζει ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, τώρα έχουμε τις απόψεις του κ. Σαμψών για το Έπος του 40, με τις επιλογές της αυτές λοιπόν η καλή συνάδελφος δίνει περισσότερη βαρύτητα σε κάθε της δημιουργία που αναδεικνύει καλλιτεχνικά η μουσική του Μπάμπη Πραματευτάκη και η συνεργασία πολλών καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης. Και μας τα κάνει απαραίτητα για ιστορική γνώση και τόνωση του πατριωτικού μας αισθήματος. Αυτό που δίδαξαν με το προσωπικό τους παράδειγμα και οι ήρωες εκείνης της εποχής που τιμάμε απόψε με την εκδήλωση αυτή».
Ακολούθησε η προβολή της ταινίας που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κοινό όπως φάνηκε με το θερμό του χειροκρότημα για όλους τους συντελεστές που ήταν:
Εύα Λαδιά (Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία), Μπάμπης Πραματευτάκης (Μουσική), Βαγγέλης Στεφανάκης (απαγγελία), Σταύρος Ρακιντζής, Μανόλης Ροδινός, Εύα Λαδιά (αφήγηση), Ρομανός Σκουμπουρδής, Εύα Πολιτάκη (τραγούδι), Αντώνης Μαυράκης (τρομπέτα), ενώ στα δρώμενα διακρίθηκαν οι: Μάρκος Πελαντάκης, Κωστής Μεργέμογλου, Μανόλης Στεφανάκης, Μανόλης Τζωρτζινάκης, Ειρήνη Λογιάκη, Γιώργος Αποκορωνιωτάκης, Βαρβάρα Σκαρβέλη, Κατερίνα Σαμψών, Παντελής Καραδάκης, Κώστας Μαμαλάκης, Νικολέως Τσουπάκης, Βούλα Ζουμπουλάκη, Μαργαρίτα Σαββάκη, Άννα Μανωλιτζά, Άρτεμις Βουρβαχάκη, Ελένη Μυσιρλή, Μανόλης Ροδινός, Αφροδίτη Τσουπάκη.
Η συμμετοχή του Αντιστατήγου ε.α κ. Νίκου Σαμψών στον ιστορικό σχολιασμό προσέδωσε κύρος στην ταινία, που δίνει φως σε μια περίοδο του Ρεθύμνου πριν τον πόλεμο, με την έκρηξή του και μέχρι που κατέρρευσε το μέτωπο.
Χαρακτηριστική των εντυπώσεων που προκάλεσε η ταινία ήταν η δήλωση του δημάρχου κ. Γιώργου Μαρινάκη, ο οποίος συγχαίροντας τους συντελεστές τόνισε ότι μέσα από τη νέα αυτή δημιουργία της Εύας Λαδιά διαπιστώνουμε πόσο δυναμικά το Ρέθυμνο αντιμετώπιζε πάντα τις δύσκολες καταστάσεις, ώστε να υπάρχει πάντα ελπίδα για το μέλλον της πόλης των Γραμμάτων και Τεχνών.
Με τη σειρά της η Εύα Λαδιά ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και την αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Λιονή για την ένταξη της ταινίας στο επίσημο πρόγραμμα, τον κ. Σταύρο Παλτατσίδη, που συμβάλει πάντα στην άψογη οργάνωση κάθε εκδήλωσης, τον Δήμο Ρεθύμνου για την παραχώρηση της αίθουσας και τον κ. Ιωάννου που επιμελήθηκε τον ήχο κατά την προβολή.
Ευχαρίστησε επίσης τους κ.κ. Λεωνίδα Καούνη, Κώστα Μυγιάκη, Βαγγέλη Στεφανάκη και Βαρβάρα Σκαρβέλη για τη διευκόλυνση της παραγωγής σε κοστούμια και αξεσουάρ εποχής.
Όπως είπε, η τοπική ιστορία έχει πολλά να μας διδάξει αρκεί να φωτίσουμε ακόμα περισσότερες πλευρές της αναδεικνύοντας πρόσωπα και γεγονότα που χάνονται στη λησμονιά.