Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έπεσε και η τελετή λήξης δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικούς ρυθμούς απ’ αυτούς της λάτιν μουσικής.
Οι Βραζιλιάνοι που άναψαν στην πόλη τους την ολυμπιακή φλόγα, στο κολοσσιαίο στάδιο Μαρακανά στις 5 Αυγούστου του 2016, την παρέδωσαν στους Ιάπωνες για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο το 2020.
Πάνω 11.000 κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες από κάθε πλευρά του πλανήτη έλαβαν μέρος και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης με κάθε προσπάθειά τους.
Ως είθισται άλλωστε, το μήνυμα των Ολυμπιακών αγώνων δεν είναι αμιγώς αθλητικό. Αθλητές, χώρες και διοργανωτές, έστειλαν στην υφήλιο το μήνυμα της ειρήνης αλλά κι αυτό της παγκόσμιας κοινωνίας με περισσότερη ανοχή στη διαφορετικότητα.
Το άγαλμα του Ιησού του Λυτρωτή, οι αμμώδεις παραλίες της Κοπακαμπάνα, συνδυάστηκαν με το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της ανθρωπότητας. Οι Βραζιλιάνοι τελικά τα κατάφεραν κι ας υπήρχαν σε πολλά σημεία των γηπέδων με άδειες κερκίδες.
Ωστόσο οι Βραζιλιάνοι που κατέκτησαν την 13η θέση στα μετάλλια, είχαν την ευκαιρία να αποθεώσουν τους παίκτες τους στα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα της χώρας, το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ.
Στην τελετή λήξης, η διακοπή ρεύματος στις γύρω περιοχές από το Μαρακανά, δεν εμπόδισε τους διοργανωτές να την ολοκληρώσουν με επιτυχία.
Βίντεο με εντυπωσιακά αθλητικά στιγμιότυπα από τους Ολυμπιονίκες όλων των αθλημάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μεθυστικές χορογραφίες που αναπαριστούσαν τροπικά πουλιά, την πανίδα και τη χλωρίδα της Βραζιλίας, αλλά και σχηματισμοί των Ολυμπιακών Κύκλων ήταν ορισμένα από τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκαν οι διοργανωτές για να αφήσουν άναυδο το κοινό και τους τηλεθεατές. Τα πρασινοκίτρινα χρώματα που αποτύπωναν αυτά της σημαίας της Βραζιλίας, με αυτά των παπαγάλων Μακάο γέμιζαν το στάδιο και τις τηλεοπτικές οθόνες.
Η μουσική σάμπα, δονούσε την ατμόσφαιρα και μέσα σ’ όλα αυτά, η «χρυσή» επικοντίστρια της Ελλάδας, η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν η σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής που έκανε πρώτη την είσοδό της στον αγωνιστικό χώρο.
Η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ελλάδας, της χώρας που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες σκόρπισε ρίγη συγκίνησης ανάμεσα στις 207 χώρες που βρίσκονταν στο Ρίο. Ακολούθως οι μελωδικές παιδικές φωνές μιας χορωδίας τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμαρά και ποίηση του Κωστή Παλαμά, που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.
Στη συνέχεια είχαμε την παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο.
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βραζιλίας Αρθούρ Νούζμαν που αντικατέστησε τον προσωρινό προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: «Καλησπέρα Ρίο, καλησπέρα Βραζιλία! Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Βραζιλιάνοι φίλαθλοι κέρδισαν χρυσό μετάλλιο. Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ. Καλή τύχη στο Τόκιο το 2020».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, κήρυξε τη λήξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, ευχαριστώντας το Ρίο ντε Τζανέιρο: «Σας ευχαριστώ πολύ, Καριόκας. Αγαπητοί Βραζιλιάνοι, σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία σας» και κλείνοντας αναφώνησε: «Καλώ τη νεολαία του κόσμου να ενωθεί και πάλι σε τέσσερα χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αντίο Ρίο ντε Τζανέιρο».