Ο Διονύσιος Σολωμός, κατά την εποχή της μεγάλης επανάστασης (1821), από την οποία δεν έλειπαν τα αδελφοκτόνα μίση και οι εμφύλιοι, μας άφησε μια παραγγελιά: «το έθνος πρέπει να θεωρεί ειδικόν ό,τι είναι αληθές».
Ίδιο περίπου είναι και το νόημα της φράσης: «Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» από τη διδασκαλία του Χριστού.
Περιληπτικά δίδω μερικές αλήθειες από το μεγάλο θέμα των ημερών, μετά την έναρξη διαδικασίας επίλυσης του Σκοπιανού -Μακεδονικού.
Α. Γύρω από το ζήτημα παίζονται πολλά παιγνίδια και συγκρούονται ζωτικά συμφέροντα μεγάλων-ισχυρών, όπως Ρωσία, ΗΠΑ -ΝΑΤΟ, Τουρκία. Η (μικρή) Ελλάδα και η (μικρότερη) FYROM-(ΣΚΟΠΙΑ) κινδυνεύουν να κονιορτοποιηθούν από τη σύγκρουση συμφερόντων των ισχυρών στην περιοχή μας. Είναι καιρός να φύγει η ομίχλη της πατριδοκαπηλείας στις δύο χώρες, για να δούμε το αληθινό συμφέρον και των δύο λαών.
Β. Έγινε παρανόηση και παρερμηνεία των «Φιλιππικών» του Δημοσθένη, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος ρήτορας της αρχαιότητας, αλλά ήταν και παθιασμένος πατριώτης, τοπικιστής (Αθηναιολάτρης), τόσο ώστε δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποια άλλη ελληνική πόλη -κράτος (όπως η Μακεδονία του Φιλίππου) θα μπορούσε να φανεί ανώτερη από την Αθήνα και το μεγαλείο της, όπως το έβλεπε και το ζούσε ο Δημοσθένης (συνήλικος του Αριστοτέλη) καμαρώνοντας τον Παρθενώνα και την καταστόλιστη Ακρόπολη την πόλη των Αθηνών.
Η πεποίθησή του ενισχυόταν από το γεγονός ότι έναν αιώνα πριν οι Σπαρτιάτες δεν είχαν υποτάξει την Αθήνα, παρά τον 27χρονο πελοποννησιακό πόλεμο.
Στην εποχή του Δημοσθένη ο Φίλιππος με τους Μακεδόνες του είχε καθυποτάξει όλους τους λαούς (δυτικά, βόρεια και ανατολικά): Ιλλυριούς, Παίονες, Δάρδανους, Θράκες και στρεφόταν εναντίον της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Ο Δημοσθένης όμως δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Αθήνα μπορεί να υποταχθεί σε άλλον. Έτσι, με τους Φιλιππικούς λόγους του αποκρούει την ιδέα της υποταγής, υβρίζοντας και τους (Έλληνες) Θεσσαλούς και πιο πολύ περισσότερο τους (Έλληνες) Μακεδόνες του Φιλίππου. Αυτές τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς του Δημοσθένη εναντίον των Μακεδόνων παρερμήνευσαν, αφού τις παρανόησαν, λαοί σλαβικής προέλευσης, που βρέθηκαν, μετά από αιώνες, κατά τη μεσοβυζαντινή εποχή στην περιοχή – επικράτεια των αρχαίων Μακεδόνων του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Σιγά – σιγά δημιούργησαν τον μύθο ότι είναι Μακεδόνες, απόγονοι Φιλίππου και Αλεξάνδρου και ότι τους ανήκει η περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Βέροιας, Έδεσσας, Φλώρινας, Καστοριάς… Αυτή η περιχοή που με αίματα και θυσίες ελευθέρωσαν οι Μακεδονομάχοι, η πλειοψηφία των οποίων ήταν Κρητικοί. Αυτή η περιοχή που με αρχαιολογικές ανασκαφές του Ανδρόνικου και άλλων έδειξε την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της.
Γ. Μετά τους πολέμους των βαλκανικών λαών (Ελλήνων, Σέρβων, Βουλγάρων) εναντίον των Τούρκων, χαράχτηκαν τα σύνορα των κρατών. Κάποιοι βόρειοι γείτονές μας (Βούλγαροι και άλλοι Σλάβοι) διεκδικούσαν τα εδάφη που είχε πετύχει η πολιτική του Βενιζέλου να πάρει η Ελλάδα.
Φτάνομε στην εποχή μας και γίνεται ένα θαρραλέο βήμα για λύση αυτού του πελώριου – εθνικού ζητήματος με ειρηνικά μέσα και χωρίς αλλαγή συνόρων, αλλά με διάλογο και συμβιβασμό.
Οι επί δεκαετίες διαφωνίες- συζητήσεις – αλληλοϋπονομεύσεις – δημιουργία και φθορά πολιτικών καριερών δεν έφεραν λύση. Αντίθετα, 140 κράτη – μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν τη FYRON (ΣΚΟΠΙΑ) ως «Μακεδονία». Με τη νέα προσπάθεια η FYROM (ΣΚΟΠΙΑ) θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και από όλες τις χώρες του ΟΗΕ (που σήμερα την ονομάζουν Μακεδονία).
Οι συζητήσεις διαδικασίες θα είναι πολύμηνες και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2018. Όταν γίνουν από τους Σκοπιανούς όσα δεσμεύτηκαν με την υπογραφή από τους υπουργούς εξωτερικών προ ημερών στις Πρέσπες, μόνο τότε θα εισαχθεί και στην Ελληνική Βουλή η συμφωνία για ψήφιση – επικύρωση.
Δ. Αυτή η συμφωνία δεν είναι τέλεια. Γίνεται όμως με ειρηνική διαδικασία. Δεν είναι επιζήμια για την Ελλάδα, είναι η άποψή μου. Κέρδος για τους δυο λαούς θα είναι να συνυπάρχουν – συνεργάζονται ειρηνικά. Οι εθνικισμοί, οι εθνικιστικές κορώνες, η πατριδοκαπηλία, οι λαϊκισμοί και οι φανατισμοί μόνο κακό προκαλούν. Ποτέ κάποιο καλό. Αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από φανατισμούς, διχόνοιες, διχασμούς και εμφυλίους, όπως γνωρίζομε οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι μικρότεροι, ακόμη και τα παιδιά.
Ε. Αληθινά και κρυστάλλινα καθαρά είναι τα παραπάνω. Συμφέρον και για τους Έλληνες είναι να έχουμε ένα εθνικό πρόβλημα λυμένο με ειρήνη και με έντιμο συμβιβασμό.
Μακάρι να επιτευχθεί ανάλογη λύση των διαφορών μας και με την Αλβανία, ενόψει του υπαρκτού κινδύνου από τους Τούρκους γείτονές μας. Συμφέρει κάθε Έλληνα να βρει αντίγραφο του σχεδίου συμφωνίας που ήδη δημοσίευσαν εφημερίδες, να το μελετήσει – κατανοήσει ο ίδιος και να κλείσει τα αυτιά του στους κάθε λογής «αναλυτές» από τα παράθυρα της τηλεόρασης ή από το ραδιόφωνο ή το διαδίκτυο. Θα είναι ευκαιρία για υπεύθυνη πληροφόρηση κατευθείαν από την πηγή. Το κείμενο είναι απλό, δεν είναι αφηρημένο ή φιλοσοφικό και ακατανόητο… Δίδει την ευκαιρία σε καθένα Έλληνα πολίτη να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.
Ο σωστά και υπεύθυνα ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος πολίτης.
Οι καλοθελητές αντί να φανατίζουν το λαό με μισές αλήθειες, καλά θα κάμουν να εξαντλήσουν τη δραστηριότητά τους να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις σε εξέλιξη συζητήσεις – συμφωνίες και να συνεχιστεί η ζωή στην περιοχή των Βαλκανίων ειρηνικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι το συμφέρον όλων των Ελλήνων σήμερα, άσχετα σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποια ιδεολογία πρεσβεύουν.
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος