Έτοιμο για την κεντρική του εκδήλωση τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του στην Αμνάτο, είναι το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης. Η εκδήλωση εφέτος περιλαμβάνει τα εγκαίνια Έκθεσης Κρητικών σχολικών βιβλίων από τη Συλλογή του Γιώργου Εκκεκάκη, αποκαλυπτήρια πινακίδας με τα Ελληνικά Αλφαβητάρια και την τίμηση δύο «κυριών» της Ρεθεμνιώτικης εκπαίδευσης.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στη μουσική. Η πολυμελής ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής υπό τον Στέλιο Αποστολάκη και κάτω από το φύλλωμα της εντυπωσιακής βελανιδιάς του Μουσείου θα μεταφέρει το κοινό στον κόσμο του Μάνου Χατζηδάκι με αποσπάσματα από τραγούδια του.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με σύντομη αναφορά σε πέντε αείμνηστους συμπολίτες και συμπολίτισσες, που διετέλεσαν συνεργάτες του Μουσείου: τον Νομπέλ Αρμάν, τη Μαρία Τσιριμονάκη, τον Μιχάλη Παπαδάκη (Δάνδολο), τον Αλκιβιάδη Μαυράκη και τον Γιώργο Π. Εκκεκάκη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των Κρητικών σχολικών βιβλίων από τον Επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη, καθώς και της νέας εκπαιδευτικής Πινακίδας, που αναφέρεται σε 130 συνολικά Ελληνικά Αλφαβητάρια, της περιόδου 1771-2006.
Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες από το Σχολικό Μουσείο βραβεύσεις σημαινόντων εκπαιδευτικών. Φέτος θα τιμηθούν δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για την συνταξιούχο δασκάλα Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη, την οποία θα προσφωνήσει ο μαθητής της και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γιώργος Κανακάκης.
Η Ελένη Φραγκούλη-Κοτζαμπασάκη γεννήθηκε στην Αμνάτο Ρεθύμνης το έτος 1946, από αγροτική οικογένεια με έξι παιδιά. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, σ’ ένα διδακτήριο που σήμερα δεν υπάρχει, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας του. Συνέχισε τη φοίτησή της στο εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Ρεθύμνου και αποφοίτησε το 1966, οπότε εισήχθη στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1968.
Την πρώτη χρονιά δούλεψε ως αναπληρώτρια δασκάλα για λίγους μήνες στο Σχολείο του Γερακαριού. Αμέσως μετά, το έτος 1970, παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Κοτζαμπασάκη, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Ο σύζυγός της υπήρξε πνεύμα ανήσυχο. Ήταν προοδευτικός αγρότης και συνδικαλιστής στον κλάδο του, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Αμνάτου.
Το επόμενο έτος διορίστηκε μόνιμα ως δασκάλα στα Άγραφα Ευρυτανίας, στο χωριό Τοπόλιανα, στο οποίο έφτανε κανείς την εποχή εκείνη με οδοιπορία 9 ωρών. Διορίστηκε μακριά από τον σύζυγό της, ο οποίος δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τις αγροτικές του ενασχολήσεις, έχοντας μαζί τον γιο της, ηλικίας δύο μόλις μηνών. Εκεί, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, υπηρέτησε για τέσσερα σχολικά έτη, την περίοδο 1971-1975.
Στη συνέχεια μετατέθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων, όπου υπηρέτησε για λίγο, μετατιθέμενη αμοιβαία στο Δημοτικό Σχολείο Αμνάτου. Σ’ αυτό υπηρέτησε επί 14 συναπτά έτη και από αυτό το σχολείο είναι, βέβαια, που διατηρεί τις καλύτερες αναμνήσεις της, αφού ήταν το σχολείο στο οποίο είχε μάθει γράμματα αλλά και που υπηρέτησε τα πιο νεανικά και δημιουργικά της χρόνια. Είναι το σχολείο, που, όπως δηλώνει, αγάπησε και αγαπά πάνω απ’ όλα. Οι θεατρικές παραστάσεις που οργάνωσε, οι σχολικές εκδρομές που εμψύχωσε για το σύνολο των χωριανών αλλά και τα χωριανάκια της-μελλοντικοί επαγγελματίες και επιστήμονες που αλφαβήτισε, είδος σχετικά δυσεύρετο μέχρι τότε στο μικρό χωριό, τής μένουν αξέχαστα.
Από το έτος 1989 μέχρι το 2001 υπηρέτησε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Επί 12 έτη αναλάμβανε τόσο μικρές όσο και μεγάλες τάξεις του σχολείου αυτού, συνεργαζόμενη ομαλά με τους διευθυντές και με τις δεκάδες των συναδέλφων της εκπαιδευτικών. Πολλοί είναι οι μαθητές της και από το σχολείο αυτό που προχώρησαν στις σπουδές τους και αποτελούν σήμερα σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνίας.
Θα ακολουθήσει η τίμηση της Ευγενίας Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη. Θα την προσφωνήσει ο Επιμελητής του Σχολικού Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης.
Η Ευγενία Σπαντιδάκη-Ζαμπετάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ζουρίδι Ρεθύμνης. Σπούδασε στο σχολείο του χωριού της και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Θηλέων Ρεθύμνης. Συνέχισε τις σπουδές της στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και ξεκίνησε την εκπαιδευτική της καριέρα από το ιδιωτικό σχολείο «Αθηνά» της Αμαλίας Μανουσάκη-Τζανιδάκη. Εκείνη ακριβώς την εποχή γνώρισε και παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Μιχάλη Ζαμπετάκη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.
Στη συνέχεια διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση, υπηρετώντας επί εννέα έτη στο Δημοτικό Σχολείο Πηγής. Ήταν ίσως τα πιο γλυκά χρόνια της καριέρας της, όντας πολύ κοντά ηλικιακά με τους μαθητές της, έτσι που πολλοί από αυτούς αναφέρουν αυθόρμητα μέχρι σήμερα ότι την έβλεπαν ως δεύτερη μητέρα τους. Συνέχισε την υπηρεσία της επί σειρά ετών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ρεθύμνου. Την ολοκλήρωσε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου μετακόμισε οικογενειακώς εξαιτίας της προαγωγής του συζύγου της σε Σχολικό Σύμβουλο.
Αγαπούσε τα παιδιά και πίστευε πάντα ότι αφομοιώνουν τη γνώση και μεγαλουργούν όταν αισθάνονται ελεύθερα, χαρούμενα και ασφαλή. Αναζητούσε πάντα πρωτοποριακά παιδαγωγικά συστήματα, τα οποία και εφάρμοζε, επιστρατεύοντας όποια εκπαιδευτικά μέσα ήταν δυνατόν να βρει ή να εφεύρει. Έτσι, επί πολλά χρόνια εφάρμοζε τη μέθοδο πρώτης ανάγνωσης του Βέλγου παιδαγωγού Οβίδιου Ντεκρολί.
Όμως τα ενδιαφέροντά της ήταν πολλαπλά. Πριν ακόμη από τη συνταξιοδότησή της είχε αρχίσει να ασχολείται με τη λογοτεχνία και βραβεύτηκε πολλές φορές για την ενασχόλησή της αυτή. Οι βραβεύσεις αποτέλεσαν το έναυσμα για την παραπέρα ενασχόλησή της με τη συγγραφή διηγημάτων, τα οποία και συμπεριέλαβε το έτος 2004 στο βιβλίο της με τον τίτλο «Συνάντηση με την παράδοση». Πέντε χρόνια αργότερα εξέδωσε το δεύτερό της βιβλίο, με τον τίτλο «Ο Σχιστομάτης Άγγελος». Τυπώθηκε με χορηγία των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» και τα έσοδα από την πώληση του διατέθηκαν εξ ολοκλήρου στα παιδιά με αυτισμό του Ρεθύμνου. Παράλληλα δημοσίευσε κατά καιρούς στον τοπικό τύπο διηγήματά της, κριτικές βιβλίων και άρθρα με παιδαγωγικά θέματα. Σήμερα έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή 54 διηγημάτων στην κρητική διάλεκτο, τα οποία βρίσκονται στο τυπογραφείο, συγκροτώντας το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της, υπό τον τίτλο «Παλαιϊνές Κρητικές Κουβέντες».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μουσείου Βασίλης Βαμβακάς. Το καλωσόρισμά σ’ αυτήν θα κάνει ο πρόεδρός της Μίνωας Αλεφαντινός.
Η εκδήλωση θα κλείσει με τα εγκαίνια της Έκθεσης των Κρητικών σχολικών βιβλίων της Συλλογής του Γ. Εκκεκάκη, την προσφορά στους παρευρισκόμενους σε συμβολική τιμή του αντίστοιχου βιβλίου-καταλόγου της, και με τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των Νεοελληνικών Αλφαβηταρίων. Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στον δροσόλουστο αύλειο χώρο του Μουσείου.
Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης