Μια ιδιαίτερη πρόταση αξιοποίησης του τηγανόλαδου για την παραγωγή βιοκαύσιμου και τη χρήση του στη θέρμανση των σχολείων, παρουσίασαν χθες με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 1:30 μετά το μεσημέρι στην αυλή του ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του ΕΠΑ.Λ., του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του Πειραματικού Γυμνασίου, τους οποίους εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης τους ενημέρωσαν για τις μεθόδους και τις τεχνικές μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο.
Στις σχολικές κοινότητες παρουσιάστηκε η μέθοδος μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο και αναλύθηκαν διεξοδικά οι λεπτομέρειες για το πως μπορεί να οργανωθεί μια σημαντική δραστηριότητα, η οποία θα επιφέρει κέρδη στα ταμεία των σχολικών επιτροπών με μείωση των δαπανών για το πετρέλαιο θέρμανσης και μάλιστα με μια διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ρεθύμνης υπέγραψε προσφάτως κοινή συμφωνία με το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία στοχεύει στην προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα παρέχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη στον Δήμο.
Στο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου έχει ήδη εγκατασταθεί πιλοτικά μηχάνημα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού, ενώ εξετάζονται εναλλακτικά μοντέλα, ώστε η δυνατότητα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων λαδιών να επεκταθεί σε όλο τον Δήμο, ώστε πέραν του πρακτικού οφέλους, δεδομένου ότι το παραγόμενο βιοκαύσιμο μπορεί να αξιοποιηθεί για δράσεις κοινής ωφέλειας, να καλλιεργηθεί η ενεργειακή συνείδηση στους πολίτες, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ότι «Εδώ κι ένα χρόνο ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ώστε σιγά – σιγά και πειραματικά να βάλουμε συσκευές σε σχολεία που να μετατρέπουν τα τηγανόλαδα σε βιοκαύσιμο. Τη συσκευή, με την οποία έγινε η παρουσίαση, την έχει παραχωρήσει η ιδιωτική εταιρεία για έξι μήνες. Εμείς θα παράγουμε συνέχεια βιοκαύσιμο και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα κάνει έρευνα για τα καυσαέρια που θα παράγονται κατά τη διάρκεια της καύσης του βιοκαυσίμου για να αποδείξουμε ότι το βιοκαύσιμο είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον από το πετρέλαιο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Ο τελικός στόχος είναι όταν πάρει άδεια το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη χρήση του βιοκαυσίμου αυτού, μπορεί να το απλώσουμε σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Τα ίδια τα παιδιά θα φέρνουν από τα σπίτια τους τα τηγανόλαδα, θα μετατρέπονται σε βιοκαύσιμο κι αυτό το βιοκαύσιμο θα χρησιμοποιείται στους καυστήρες των καλοριφέρ».
Το πρόγραμμα RecOil
Για την εφαρμογή του συστήματος αυτού, το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RecOil.
Η πρωτοβουλία RecOil στοχεύει στην προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων, για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ. Το RecOil υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία αυτή μίλησε χθες η κ. Αφροδίτη Φωτίου, εκπρόσωπος στη χθεσινή εκδήλωση από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων, ότι «Ερευνούμε τις καλές πρακτικές παραγωγής βιοκαυσίμου, από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Επίσης θα «τρέξουμε» ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα βρίσκεται εδώ στο Ρέθυμνο και θα οργανώσουμε όλα του τα στάδια, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των παιδιών, των πολιτών, την οργάνωση του προγράμματος και την τελική παραγωγή βιοντίζελ ή τη διάθεση των λαδιών σε εταιρείες που θα αναλάβουν την παραγωγή».
Στο πλαίσιο των εργασιών του RecOil αξιολογούνται οι πιο αποτελεσματικές πρακτικές για όλα τα στάδια της διαδικασίας, με στόχο την προώθηση των αποδοτικότερων μεθόδων συλλογής, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Δημιουργείται πρακτικός οδηγός λήψης αποφάσεων, ως διαδικτυακό εργαλείο ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων, όπως δήμοι ή εταιρείες συλλογής ανακύκλωσης, για την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες.
Υλοποιούνται πιλοτικές εφαρμογές συλλογής και μετατροπής των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων σε βιοντίζελ, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές. Οι εφαρμογές αυτές θα αποτελέσουν «ζωντανή» επίδειξη της βιωσιμότητας των προτεινόμενων πρακτικών και θα συμβάλλουν στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του RecOiL και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την προώθηση της ανακύκλωσης των οικιακών χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων.
Το πρόγραμμα RecOil στοχεύει στην ενίσχυση και βελτιστοποίηση της συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και στην αύξηση του ποσοστού μετατροπής τους σε βιοντίζελ και στην προώθηση της αγοράς βιοντίζελ με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κινητοποίηση των ενδιαφερόμενων φορέων.
Επίσης στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών μέσω επιδεικτικών πιλοτικών εφαρμογών και στη μείωση ανταγωνισμού ανάμεσα στην παραγωγή τροφίμων και τις ενεργειακές καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Το βιοντίζελ είναι εναλλακτικό καύσιμο
Το μηχάνημα μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο, αποτελεί συσκευή, την οποία εμπορεύεται ιδιωτική εταιρεία.
Την παρουσίασή της χθες έκανε ο κ. Γιώργος Ψωμάς, εκπρόσωπος της εταιρείας techzone, που έχει αναλάβει για την Ελλάδα τη διάθεση του συστήματος fuel pod, το οποίο έχει κατασκευάσει η αγγλική εταιρεία Green Fuels.
«Αυτή η σειρά που έχουμε εδώ και την προτείνουμε για το σχολείο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Αγγλία, όπου τα παιδιά μαζεύουν το χρησιμοποιημένο λάδι, πράγμα που με την ίδια λογική μπορούν να κάνουν κι εδώ. Το συγκεκριμένο σύστημα επιλέχθηκε καθώς όλα τα τμήματα που χρειάζεται η διαδικασία συγκεντρώνονται σε μία μονάδα» είπε ο κ. Ψωμάς για να τονίσει ακολούθως το νομικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα, σχετικά με τη χρήση του βιοντίζελ.
Είπε συγκεκριμένα ότι «Δεν είναι ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, με την έννοια, ότι το βιοντίζελ είναι καύσιμο, άρα πρέπει να μπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Στην Αγγλία πάντως είναι νόμιμο κάθε ιδιώτης να παράγει μέχρι 3.000 λίτρα ετησίως και στην περίπτωση που θέλει να παράγει παραπάνω, πληρώνει φόρο. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί και η μόνη δράση που γνωρίζω στην ελληνική αγορά είναι αυτή που γίνεται σε δήμους».
Σχετικά με τη διαδικασία, στη χθεσινή εκδήλωση αναλύθηκε διεξοδικά, ότι τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια έχουν βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον, όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, διότι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων, φράζουν τις σωληνώσεις και προκαλούν δυσάρεστες οσμές.
Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, καθώς μπορούν να μετατραπούν σε βιοντίζελ με απλή χημική διεργασία. Όμως, η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών, σε συνδυασμό με πιθανά τεχνικά και νομοθετικά εμπόδια για τη συλλογή τους, οδηγεί στην απόρριψή τους στο νεροχύτη.
Το βιοντίζελ είναι εναλλακτικό καύσιμο παρόμοιο με το ντίζελ, αλλά με αρκετά πλεονεκτήματα από τη χρήση του. Είναι βιοδιασπώμενο, πιο φιλικό για το περιβάλλον, προσφέρει αυξημένη λιπαντικότητα επεκτείνοντας τη ζωή του κινητήρα και συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το βιοντίζελ που παράγεται από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια -μετά από κατάλληλη επεξεργασία- ρυπαίνει λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Με την αξιοποίησή τους, μειώνεται η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αποφεύγεται η εναπόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα και μειώνονται τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης. Καθώς παρουσιάζει τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ βιοκαυσίμων, επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση των εκπομπών CO2 σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.
Πως γίνεται η μετατροπή του μαγειρεμένου ελαίου σε βιοκαύσιμο
Το σύστημα μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο είναι αυτοποιημένο και θωρείται ασφαλές.
Στο μηχάνημα μπαίνει μεθανόλη, καυστική σόδα και παλιό τηγανόλαδο και σε 24 ώρες περίπου παράγονται 50 λίτρα βιοκαυσίμου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο αυτοκίνητο ή στον καυστήρα.
Όλα τα νέα αυτοκίνητα λειτουργούν απευθείας με το παραγόμενο βιοντίζελ, χωρίς καμία απολύτως μετατροπή.
Το Fuelpod 2 μπορεί να παράγει αυτόματα 50 λίτρα υψηλής ποιότητας βιοντίζελ κάθε 24 ώρες. Για να παραχθεί αυτή η ποσότητα, χρειάζονται 50 λίτρα κοινού τηγανόλαδου, 8 λίτρα μεθανόλης και λίγη καυστική σόδα που λειτουργεί σαν καταλύτης. Το σύστημα θερμαίνει, αναμειγνύει και φιλτράρει το μείγμα, παράγοντας αυτόματα βιοντίζελ.
Κατά την παραγωγή του βιοντίζελ, παράγεται και γλυκερίνη, ως υποπροϊόν, κατάλληλη για παραγωγή σαπουνιού, κεριών και άλλων προϊόντων.