Mπορεί να λέγεται “πλαίσιο οδηγιών” όμως έτσι όπως έχει μπερδέψει η κατάσταση ελέω της πανδημίας, μάλλον η λέξη “πλέγμα” θα ταίριαζε καλύτερα…
Όπως και να ‘χει, η ΕΠΣ Ρεθύμνου κοινοποίησε τη νέα ΚΥΑ που εστάλη από τον ΕΟΔΥ προκειμένου οι ομάδες να μπουν στη διαδικασία να ξεκινήσουν τις προπονήσεις. Ο λόγος αφορά τις ομάδες του Ρεθύμνου στη Γ” Εθνική κατηγορία (Ρεθυμνιακός, Αστέρας Ρεθύμνου και Άρης) και αυτή της Α’ Εθνικής γυναικών (Αστέρας Ρεθύμνου).
Η εφαρμογή των διατάξεων είναι απαραίτητη μετά την έγκριση για προπονήσεις που δόθηκε από τις 22 Φεβρουαρίου.
Όλος αυτός ο κυκεώνας προϋποθέτει την απαγόρευση φιλάθλων στον αθλητικό χώρο που προπονούνται οι παραπάνω ομάδες (όποιες τουλάχιστον μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία).
Είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν απαρέγκλiτα οι ομάδες τις παρακάτω οδηγίες. Ας δούμε τις προϋποθέσεις αυτές:
1. Υποχρεωτικό προληπτικό test COVID πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις.
2. Καθορισμός Υπεύθυνου COVID19 για κάθε ομάδα.
3. Ονομαστικός κατάλογος παικτών – προπονητών – τεχνικού προσωπικού για τις προπονήσεις.
4. Συγκεκριμένος, μοναδικός χώρος προπόνησης.
5. Συγκεκριμένο ωράριο προπόνησης και μόνο μία προπόνηση την ημέρα.
6. Καθημερινή ενεργητική επιτήρηση για τυχόν συμπτώματα.
7. Εβδομαδιαίος προληπτικός έλεγχος για COVID 19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
8. Εβδομαδιαία ενημέρωση της Ομοσπονδίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) για τον αριθμό των ελέγχων και των τυχόν κρουσμάτων.
9. Εφαρμογή των πρωτοκόλλων των αντίστοιχων αθλημάτων τα οποία αναρτώνται
στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19», στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οδηγίες προς “ναυτιλλομένους”
Σημαντικές φυσικά είναι κι οι οδηγίες προς τις ομάδες. Και δεν είναι λίγες αυτές. Ας δούομε τις πιο σημαντικές:
1. Οι ομάδες αποστέλλουν συμπληρωμένο σε μορφή word και pdf το συνημμένο έντυπο 1 προς την οικεία Ομοσπονδία. Το έντυπο 1 περιλαμβάνει τον ονομαστικό κατάλογο αθλητών/τεχνικού προσωπικού κ.α., το ωράριο προπονήσεων, τον προτεινόμενο χώρο προπόνησης καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας της εγκατάστασης. Κάθε ομάδα δηλώνει έως 35 άτομα για την Α’ εθνική γυναικών και τη Γ’ εθνική και έως 25 άτομα για τα την Α’ εθνική ποδοσφαίρου σάλας και Α2 καλαθοσφαίρισης (συμπεριλαμβανομένων αθλητών, προπονητών, τεχνικού και ιατρικού προσωπικού κ.α.) οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο χώρο προπόνησης.
Οι ομάδες μεριμνούν για την εκ των προτέρων συνεννόηση με τις αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις, ώστε να είναι διαθέσιμες.
Σε περίπτωση που περισσότερες από μία ομάδες κάνουν χρήση της ίδιας εγκατάστασης η ώρα λήξης της προπόνησης της μίας ομάδας πρέπει να απέχει από την ώρα έναρξης της επόμενης τουλάχιστον μισή ώρα.
2. Οι αθλητές, προπονητές και το λοιπό προσωπικό των ομάδων που συμμετέχει στην προπονητική δραστηριότητα των ομάδων, υποχρεούνται από την πρώτη εβδομάδα των προπονήσεων να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID 19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια (PCR test ή rapid test).
3. Το πρώτο τεστ για COVID19 γίνεται πριν την έναρξη των προπονήσεων.
4. Μετά και τη διενέργεια του εβδομαδιαίου προληπτικού ελέγχου, η ομάδα γνωστοποιεί στην Ομοσπονδία τα αποτελέσματα του ελέγχου, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά τη σχετική βεβαίωση του εργαστηρίου.
5. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης εφαρμόζονται αυστηρά και απαρέγκλιτα τα αντίστοιχα πρωτόκολλα και οι οδηγίες ασφαλούς άθλησης οι οποίες αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ και στο πεδίο ενημέρωσης «Αθλητισμός και COVID 19», στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981- covid19-sports Οι ως άνω οδηγίες καθώς και τα προπονητικά πρωτόκολλα δύναται να τροποποιούνται με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας.
6. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων οι παίκτες και προπονητές είναι σε καθεστώς ενεργητικής επιτήρησης δηλαδή κάνουν καθημερινή θερμομέτρηση και αναφέρουν στον ιατρό οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19.
7. Οι σύλλογοι έχουν την υποχρέωση να διατηρούν στο αρχείο τους τις βεβαιώσεις των διαγνωστικών εργαστηρίων για τα τεστ αντιγόνου για COVID-19 που έχουν διενεργηθεί, για τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες, καθώς ενδέχεται να ζητηθεί η προσκόμισή τους στα πλαίσια δειγματοληπτικών ελέγχων της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Από εκεί κι έπειτα, μια σειρά από υποχρεώσεις έχουν τόσο οι ομοσπονδίες όσο και οι ίδιες οι Ενώσεις.