• Ο ρόλος της ομογένειας στον σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού κράτους
Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους γινόταν μεγάλες προσπάθειες να υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ κράτους και ομογενών Ελλήνων της διασποράς.
Οι ομογενείς από την Μαύρη Θάλασσα πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Φιλικής εταιρείας και ανέλαβαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική υποστήριξη της Επανάστασης του 1821.
Ομογενείς από την αμφιθαλή αδελφή μας, την Κωνσταντινούπολη, έστειλαν τα πρώτα κεφάλαια για την ίδρυση των Τραπεζών στην Ελλάδα, έστελναν επίσης χρήματα μέσω της Οθωμανικής Τράπεζας στην ορθόδοξη αρχιεπισκοπή της Βουλγαρίας προκειμένου να ενισχύσει τα ελληνικά σχολεία, της περιοχής της χερσονήσου του Αίμου, όπως (Ζαρίφειο) και Ελληνικές εφημερίδες (Φιλιππούπολις στην ομώνυμη πόλη, που εξέδιδε ο ομογενής Κουμαριανός).
Συνοπτικά αν δεν υπήρχαν οι ομογενείς, που αναζητούσαν να δημιουργήσουν επίσημο χώρο-πυρήνα, ώστε να στεγάσουν την εθνότητά μας, δεν θα υπήρχε Ελληνικό κράτος, και αν δεν είχε επιλεχτεί η Ελληνοφωνία στο Ορθόδοξο θρήσκευμα, η Ελληνική γλώσσα το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχε διασωθεί.
Στις διεθνείς συνθήκες του περασμένου αιώνα, oι Έλληνες ομογενείς της διασποράς στην ΝΑ Ευρώπη ονομάσθηκαν cosmopolitan stateless, δηλαδή απάτριδες πολίτες του κόσμου κάτι σαν τους Μεσχετίνους Τούρκους, τους οποίους διάφοροι μελετητές κατατάσσουν στους Έλληνες τουρκόφωνους Ουρούμ).
• Η σχέση μας με τους ομογενείς στην εποχή της οικονομικής ολοκλήρωσης
Σήμερα η εκκλησία και το κράτος καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν στενή τη σχέση της Ελλάδας με τους απανταχού Ομογενείς. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν μεγαλουργήσει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Τουρκία και αλλού.
Ίσως η συμβολή η συνεργασία και η καθοδήγησή των Ομογενών στο ελληνικό γίγνεσθαι, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε με πιο έξυπνες και ευέλικτες λύσεις τα σύγχρονα προβλήματα, σαν κράτος και σαν κοινωνία.
Αναφέρω μερικούς από τους διακεκριμένους Έλληνες ομογενείς, τρεις εκ των οποίων ήδη συνεργάζονται με την Deborah Smith (Council on Competiveness department οf Washington), και τον Σίμο Αναστασόπουλο (Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο), για θέματα που αφορούν την θέση της Ελλάδας στη Διεθνή σκηνή: John Sitilides (Principal at Trilogy Advisors LLC. USA), Jerry Sklavounos (state Senator, from Canada), Leonidas Raptakis (state Senator from Rhodes Island USA).
Και φυσικά με υπερηφάνεια αναφέρομαι στον διακεκριμένο συμπολίτη μας Κωστή Σχοινά, που λέγεται ότι συνεργάζεται σε project στρατηγικής σημασίας στο Illinois Institute of Technology.
Οι ομογενείς μας, θα μπορούσαν να προτείνουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε να φέρουν ένα κύμα δυναμισμού στην οικονομική ολοκλήρωση της χώρας. Επίσης μέσα από την εμπειρία μιας επιτυχημένης καριέρας στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να αναδεχθεί η δημιουργικότητα και τα ταλέντα, των νεώτερων γενιών του λαού μας, …όχι μόνον εκτός αλλά και εντός της Ελληνικής επικράτειας.
Έτσι με τους σωστούς ανθρώπους που θα διαπραγματευθούν με έξυπνο τρόπο τα Ελληνικά συμφέροντα, σε πνεύμα συνεργασίας και συνεργειών, θα μπορούσαμε να νοιώθουμε υπερήφανοι και αισιόδοξοι, για την ευνοϊκότερη δυνατή ρύθμιση των Ελληνικών θεμάτων, στα διεθνή τραπέζια.
* Η Ευαγγελία Παναγιωτάκη κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» και στο «Οtto Friedrich Universität Bamberg» της Γερμανίας με θέμα «Εconomics and Politics on Eastern and Southern»