Μετά την ανταλλαγή μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά και μετά τα «τελεσίγραφα» Σαμαρά-Βενιζέλου στο Παρίσι, φαίνονται πλέον απτές οι πρώτες «υποχωρήσεις» των δανειστών Γερμανοδουνουτούδων!
Τα αποτελέσματα είναι σωστό «ράπισμα», για όλους όσους χλεύαζαν, για δήθεν υποχωρητικότητα από την Ελληνική πλευρά!
Σύμφωνα λοιπόν με απολύτως έγκυρες πηγές, οι δανειστές φέρονται συγκαταβατικά στο αίτημα της χώρας μας, να διατηρήσει το όνομά της ακέραιο μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του κλιμακίου του ΔΝΤ. Επιπλέον, μπορεί να κρατήσει η Ελλάδα τη σημαία της και τον εθνικό ύμνο της, αρκεί να μελοποιηθεί σε ύφος Γερμανικής κλασικής μουσικής και όχι στο Μαντζάρειο μέλος!
Άλλη «υποχώρηση» των δανειστών, είναι ότι αναστέλλουν την έκδοση των σχολικών βιβλίων της Ιστορίας, σε επιμέλεια του Γερμανού επιτίμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου Κρήτης, κυρίου Ρίχτερ για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους!
Ως επιτυχία αναμφίβολα της διαπραγματευτικής μας ομάδας, είναι ότι διατηρήθηκε το δικαίωμα της αμειβόμενης εργασίας για 14 επαγγέλματα, αντί για 13 που απαιτούσαν οι δανειστές, ενώ τα εθελοντικά επαγγέλματα περιορίστηκαν στα 76, αντί 83 που απαιτούσαν οι εταίροι!
Μόνη εκκρεμότητα στις απαιτήσεις της Τρόικας είναι η εκκένωση της περιοχής του Συντάγματος και η μετονομασία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» σε «Μεγάλη Γερμανία», όπου η Ελληνική πλευρά προβάλλει σθεναρή αντίσταση και προτείνει «σύνθετη ονομασία» κατά τα πρότυπα της FYROM!
Η τελική συμφωνία πάντως -παρά τις υποχωρήσεις των δανειστών- φαίνεται να καταλήγει στη χρηματοδότηση με το νέο πακέτο διάσωσης (!!!) και οι δανειστές βάζουν επιτέλους «νερό στο κρασί» τους!
Ας μην παραλειφθεί και το plan B που εμφάνισε η ελληνική πλευρά, αφού αποφάσισε, αν εμφανιστεί χρηματοδοτικό κενό στον τρέχοντα προϋπολογισμό, να το καλύψει μ’ έναν έκτακτο «φόρο κάδου»! Συγκεκριμένα όσοι πετάνε σκουπίδια στους κάδους απορριμμάτων -τεκμήριο διαβίωσης- να πληρώνουν 5% επί του ακαθάριστου τζίρου τους και για όσους ψάχνουν στους κάδους να επιβάλλεται μόλις 3% -δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης- επί του τζίρου που έκαναν πριν είκοσι χρόνια!
«Ελπίζουμε» και «θέλουμε» να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει στα ίχνη της «σοβαρότητας» και της «κανονικότητας» και «είθε» να διασφαλιστεί η πολιτική «σταθερότητα» για να αποφύγουμε την… καταστροφή!
*Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας
istor.tzanakis@gmail.com