ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Το χωροταξικό του τουρισμού ανάβει «φωτιές» στην Κρήτη
– Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσανατολίζεται να προσφύγει η Περιφέρεια
– «Το νησί βορά στους επενδυτές. Δεν προστατεύονται ούτε καν ευαίσθητες περιοχές» τονίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης
Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο προκαλεί η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό. Η Περιφέρεια θεωρεί ότι ο σχεδιασμός, που αφορά την Κρήτη, αφήνει απροστάτευτο το νησί από μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς η Κρήτη κατατάσσεται στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών, στις οποίες καταργούνται περιορισμοί του παρελθόντος, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
Η Περιφερειακή Αρχή προετοιμάζεται να αντιδράσει και δεν αποκλείεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς θεωρεί ότι το σχέδιο εκπονήθηκε βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπόψιν ουσιώδεις παρατηρήσεις και απόψεις της Περιφέρειας Κρήτης.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Νίκο Καλογερή, το χωροταξικό του τουρισμού αφήνει την Κρήτη βορά σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων δεν εξαιρούνται περιοχές του νησιού με σπάνια φυσική κληρονομιά και μεγάλη οικολογική σημασία.
Ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι η Περιφέρεια Κρήτης αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα από τη δημοσίευση της απόφασης, καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση των εμπλεκόμενων υπουργείων με τις Περιφέρειες, ενώ στο «συρτάρι» παρέμειναν οι προτάσεις που κατατέθηκαν μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Ειδικότερα, ο κ. Καλογερής ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Το χωροταξικό του τουρισμού αφήνει την Κρήτη εντελώς απροστάτευτη, βορά στους επενδυτές και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Μας αιφνιδίασε δυσάρεστα, με την έννοια ότι είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση και διάλογος πριν οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο, όμως προωθήθηκε πολύ βιαστικά και αγνοήθηκαν πολλές και σημαντικές παρατηρήσεις που είχαμε κάνει κυρίως στον τομέα της προστασίας ευαίσθητων περιοχών, όπως και σε άλλα θέματα.
Η απόφαση δεν πέρασε καν από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Μέσα σε δυο μέρες βγήκε η υπουργική απόφαση, τη στιγμή που η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος είχε στείλει έγγραφο σε όλες τις Περιφέρειες να καταθέσουν τις απόψεις τους και σε μια συνάντηση που θα γινόταν με το υπουργείο θα βρίσκαμε υποτίθεται λύσεις κοινά αποδεκτές.
Αντί αυτού το χωροταξικό του τουρισμού έγινε κοινή υπουργική απόφαση, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ουσιώδεις απόψεις της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες «κόπηκαν» αδικαιολόγητα από τον σχεδιασμό.
Δεν προστατεύονται ούτε καν περιοχές Natura. Έχουμε σημεία κατατεθέν της Κρήτης, τα οποία αποτελούν την μεγάλη προίκα του νησιού. Αν αυτά τα σημεία δεν τα διαφυλάξουμε και τα αφήσουμε βορά στους επενδυτές, θα βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Καλή είναι η ανάπτυξη, σωστό είναι να ξεπεραστούν αγκυλώσεις παλαιότερων ετών, αλλά δεν γίνεται να μείνει εντελώς απροστάτευτο το νησί μας και μέρη όπως ο Μπάλος, ο Πρέβελης, το Φοινικόδασος και άλλα. Κάποια πράγματα και ορισμένες περιοχές πρέπει να εξαιρεθούν».
Ν. Καλογερής: «Δεν προλάβαμε καν να καταθέσουμε τις απόψεις μας»
Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως «απάντηση» στον σχεδιασμό του κράτους για το χωροταξικό του τουρισμού, είναι η λύση που κερδίζει έδαφος, ωστόσο η τελική στάση της Περιφέρειας Κρήτης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, αφού και άλλες Περιφέρειες της χώρας εκφράζουν αντιδράσεις.
«Η Περιφέρεια Κρήτης εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος. Ενδέχεται ακόμα και να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για το χωροταξικό του τουρισμού χωρίς οι Περιφέρειες να προλάβουν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.
Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας 2-6 Δεκεμβρίου και στις 12 του μήνα είχε βγει η υπουργική απόφαση. Επομένως, από τα υπουργεία συγκέντρωναν υπογραφές για την απόφαση, προτού καν στείλει η ΕΝΠΕ τα στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερής.
Εν τω μεταξύ, η Περιφέρεια διερευνά το ενδεχόμενο της επιβολής περιορισμών για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη, μέσω της αναθεώρησης του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς είναι δύσκολο να τροποποιηθούν από το περιφερειακό σχέδιο ουσιώδεις αναφορές και προβλέψεις που περιβάλλονται στο εθνικό σχέδιο.
Ο κ. Καλογερής επισημαίνει: «Στη συνάντηση που είχαμε με την κα Κλουτσινιώτη συζητήσαμε το ενδεχόμενο να βάλουμε δικλείδες για την ανεξέλεγκτη επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσα από τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, όμως διίστανται οι απόψεις για το αν μπορούμε να περιορίσουμε αυτό που πάει να γίνει. Κι αυτό διότι το Εθνικό Χωροταξικό εξειδικεύεται μεν από το Περιφερειακό Χωροταξικό, όμως δεν μπορούν να γίνουν ολοκληρωτικές αλλαγές.
Δεν είναι εύκολο όταν το χωροταξικό του τουρισμού έχει συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση για μια περιοχή, την οποία θεωρεί αναπτυσσόμενη χωρίς περιορισμούς, να καταφέρει το Περιφερειακό Συμβούλιο να επιβάλει περιορισμούς.
Πρέπει να διερευνήσουμε το θέμα με το υπουργείο για να γίνει ξεκάθαρο αν μπορούμε εμείς να προσθέσουμε δικλείδες για το χωροταξικό του τουρισμού, μέσω του περιφερειακού χωροταξικού».
Σύσκεψη για την αναθεώρηση περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου
Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) Κρήτης, προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή, του περιφερειακού συμβούλου Γ. Αλεξάκη, εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε ενημέρωση, από την επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Ουρανία Κλουτσινιώτη, για το δεύτερο στάδιο (Β1) της εκπονούμενης μελέτης «Αναθεώρηση και εξειδίκευση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης».
Στη φάση αυτή, που είναι και η τελική, θα γίνει η διατύπωση προτάσεων για την χωροταξική οργάνωση της Κρήτης, μέσω διαβούλευσης, ενώ θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διασύνδεση της Β’ φάσης της μελέτης με τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, υπό την καθοδήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης, με σκοπό η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου να συνδυαστεί με τη διοχέτευση των ευρωπαϊκών πόρων σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Η Περιφέρεια θεωρεί ότι ο σχεδιασμός που αφορά την Κρήτη αφήνει απροστάτευτο το νησί από μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς η Κρήτη κατατάσσεται στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων περιοχών, στις οποίες καταργούνται περιορισμοί του παρελθόντος, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές