Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης-Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – Περιφέρειας Κρήτης), συμμετείχε ως συντονιστής στην 5η έκτακτη διακρατική συνάντηση, που αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου με τίτλο: «To Ψυχόδραμα ως εργαλείο στην εκπαίδευση», στο πλαίσιο του τομεακού προγράμματος Leonardo da Vinci (LdV), Δράση Πολυμερή Σχέδια Μεταφοράς Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Centro Machiavelli στη Φλωρεντία στις 24 και 25 Ιουνίου 2015.
Στόχος της έκτακτης συνάντησης στη Φλωρεντία ήταν η αξιολόγηση των συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων των εθνικών πιλοτικών σεμιναρίων με τίτλο «Το Ψυχόδραμα ως εκπαιδευτικό εργαλείο», όπως αυτά προέκυψαν έπειτα από την υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνολική και τελική αξιολόγηση του εφαρμοσθέντος εκπαιδευτικού προγράμματος (PaTiE curriculum) και των εκπαιδευτικών υλικών (PaTiE training materials), που αποτελούν εκπαιδευτικά αποτελέσματα και παραδοτέα του Σχεδίου. Ο έλεγχος για την ορθότητα του περιεχομένου και της εφαρμογής των εκπαιδευτικών υλικών του προγράμματος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εθνικών πιλοτικών σεμιναρίων. Τα πιλοτικά προγράμματα έδειξαν στο σύνολό τους την αναγκαιότητα εφαρμογής των βιωματικών ψυχοδραματικών μεθόδων στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθιστώντας την περισσότερο ελκυστική και προσιτή, και διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα εντελώς διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που στοχεύει στην εμβάθυνση της μαθησιακής διαδικασίας και στην αύξηση των μαθησιακών κινήτρων των ενήλικων εκπαιδευόμενων.
Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης, κοινοποιήθηκε και συζητήθηκε με τους διακρατικούς εταίρους η αξιολόγηση της ενδιάμεσης έκθεσης του Σχεδίου από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, η οποία συντάχθηκε σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιτόπιου ελέγχου που διεξήγαγε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΙΚΥ τον περασμένο Φεβρουάριο στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚΑΠΕΡ. Αναφορικά με την ενδιάμεση αξιολόγηση της έκθεσης του έργου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αποτελεί ένα πραγματικά καινοτόμο σχέδιο με σημαντικές προεκτάσεις στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Το σχέδιο μεταφοράς καινοτομίας που υλοποιεί το Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – Περιφέρειας Κρήτης ως επικεφαλής εταίρος, αποτελεί ένα από τα εννέα σχέδια μεταφοράς καινοτομίας που εγκρίθηκαν από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Αποτελούν δε μια ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία σχεδίων, τα οποία έρχονται να φέρουν σε επίπεδο εφαρμογής καινοτόμες μεθόδους στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα μάλιστα στην εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πέντε εταίροι από τις τέσσερεις χώρες (Ελλάδα (2), Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία).
Από την πλευρά του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ. – Περιφέρειας Κρήτης, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Πίτερης Χαράλαμπος–Νικόλαος ως συντονιστής του σχεδίου, ο κ. Νικολουδάκης Γιώργος ως οικονομικός υπεύθυνος και η κυρία Ροδοπούλου Καλλή ως εξωτερικός συνεργάτης.
Το έργο ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την τελική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2015, στην οποία θα παρουσιασθούν τα παραδοτέα του σχεδίου και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μικρής διάρκειας βιωματικά εργαστήρια όπου και θα παρουσιαστούν βιωματικές ψυχοδραματικές τεχνικές που επιδέχονται εφαρμογής σε εκπαιδευτικά πλαίσια.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.