Αναβρασμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις τάξεις των αμπελουργών και των καζανάρηδων της Κρήτης υπό το κίνδυνο να αλλάξει (και να χαθεί) η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς!
Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 20 Δεκεμβρίου, και αλλάζει την εμπορική ονομασία τόσο για την Κρητική τσικουδιά όσο και για το τσίπουρο με την ονομασία «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών».
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης προχώρησε στις απαραίτητες (κατά τον ίδιο) διευκρινίσεις. Ξεκαθάρισε πώς «το όνομα «τσικουδιά’» η Κρήτη δεν το χάνει», τάχθηκε υπέρ της τυποποίησης του προϊόντος με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα και τους δέοντες υγειονομικούς κανόνες, προκρίνοντας την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων μέσα από μία νέα διαβούλευση.
«Το πρόβλημα παρουσιάστηκε και δημιουργήθηκε το 2016, όταν κατατέθηκε ο εθνικός φάκελος, ο οποίος κατατέθηκε χωρίς να γίνει διαβούλευση, που σημαίνει ότι δεν ενημερώθηκε κανείς. Το 2017 η χώρα καταδικάστηκε. Το όνομα «τσικουδιά» το έχει η Κρήτη, δεν το χάνει. Απλώς η τσικουδιά πρέπει να είναι εμφιαλωμένη και όχι χύμα για να λέγεται τσικουδιά» είπε.
Αναγνωρίζοντας πώς το «ζήτημα είναι πολύπλοκο», τόνισε ότι πρέπει «να γίνει μία διαβούλευση ξανά για να προχωρήσουμε σε πράγματα, τα οποία θα είναι ωφέλιμα για το μέλλον του αμπελουργού».
Ο κ. Ιερωνυμάκης υπογράμμισε πως «η τσικουδιά για να παραχθεί χρειάζεται το αμπέλι. Άρα λοιπόν το μέλλον το προϊόντος και του τόπου είναι η τσικουδιά να εμφιαλωθεί και να μπει στην κατανάλωση.
Αυτή είναι η ουσία, αυτό είναι και το μέλλον».
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών ξεχώρισε και παρέθεσε τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα (εξ)υπηρετήσουν τον παραπάνω σκοπό:
– «Να σοβαρευτούμε και ν’ ακολουθήσουμε τις υγειονομικές διατάξεις».
– «Να μπορούμε να μπούμε σαν οικοτεχνία στο κομμάτι της τυποποίησης».
Όπως σχολίασε, «αυτά πρέπει να γίνουν σωστά και σοβαρά και υπεύθυνα».
Καθησυχάζοντας πως «η τσικουδιά δεν χάνεται ως ονομασία», ο κ. Ιερωνυμάκης υποστήριξε πως η ονομασία χάνεται «στο παραδοσιακό ρακοκάζανο, στο οποίο δεν αναγραφόταν ούτως ή άλλως πέρα από το τιμολόγιο».
Κομβικό σημείο, καταλύτης των όποιων εξελίξεων για τον ίδιο είναι αφενός να εξασφαλιστεί ένα «ευνοϊκό καθεστώς» σε όσους εμφιαλώνουν κι αφετέρου «να κατοχυρωθεί το κομμάτι του επαγγέλματος».
Πάνω σ’ αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης επισήμανε: «Δεν νοείται κάποιος να έχει άμβικα (καζάνι) και να μην είναι αμπελουργός», προσθέτοντας πώς όλα τα προτεινόμενα πρέπει να ισχύουν για εκείνους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.
«Στον αέρα οι καζανάρηδες και χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αγροτικά νοικοκυριά που ζητούν να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης»
Με επίκαιρη ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου επισημαίνει ότι είναι στον αέρα οι καζανάρηδες και χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αγροτικά νοικοκυριά που ζητούν να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Η προσπάθεια ενταφιασμού των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου, που δρομολογήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που κλιμακώνει την επίθεση στους παραγωγούς και μικρούς αποσταγματοποιούς.
Όπως καταγγέλλεται από κατά τόπους συλλόγους αποσταγματοποιών, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών προκλήθηκε σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί αυτονόητη, ευρωπαϊκή υποχρέωση την στέρηση της παραδοσιακής ονομασίας από τους διήμερους, ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, προφασιζόμενη μάλιστα και την ύπαρξη τεχνικού φακέλου/φακέλου προδιαγραφών, που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν αποτέλεσμα πολιτική πρωτοβουλίας.
Επειδή τα Ευρωπαϊκά όργανα μας καταδίκασαν για τον τρόπο φορολογίας και όχι για το όνομα.
Επειδή όμως προκαλείται πρόβλημα επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων διήμερων παραγωγών και εκατοντάδων χιλιάδων αμπελοκαλλιεργητών και αγροτικών νοικοκυριών, αφού περιορίζεται η ελεύθερη διάθεση Τσίπουρου -Τσικουδιάς.
Επειδή η κατοχύρωση των άρρηκτα συνδεδεμένων με τον πολιτισμό μας και τις παραδόσεις της πατρίδας μας προϊόντων Τσικουδιάς και Τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τους, πρέπει να αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση για την πολιτεία.
Ερωτάσθε κ. υπουργέ:
– Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διατηρηθεί η ονομασία της παραδοσιακής τσικουδιάς Κρήτης που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί αποσταγματοποιοί;
– Τι άλλο θα πράξετε για την στήριξη των μικρών παραγωγών – αποσταγματοποιών;».