Με μεγάλη θλίψη διαπιστώνω την υπέρ πληθώρα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και ταυτόχρονα την έλλειψη ενεργών πολιτών.
Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις των πολιτευτών και τη διάθεση να προσφέρουν, όμως, αναρωτιέμαι ποιες είναι οι πολιτικές πράξεις στην καθημερινότητα και ποιος είναι ο τρόπος υλοποίησης αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.
Η πάγια θέση μου είναι ότι η χώρα μας καταστράφηκε από μια υποανάπτυκτης μορφής εξουσία χωρίς στάθμιση και με μονομερή άσκηση αρμοδιοτήτων.
Πιστεύω ότι λύση θα δώσει μια αγνή, ήπια και σιωπηλή δύναμη της κοινωνίας έξω από κάθε παραλογισμό και εμμονή εξουσίας.
Ομάδες ανθρώπων και αυτόνομες μονάδες που θα ενεργοποιούν νόμους και διαδικασίες δικαιοκρατίας.
Είναι κρίμα να υπάρχουν τόσες δυνατότητες και να φεύγουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες.
Θα ευχόμουν η μέλλουσα δημοτική Αρχή να επιμορφωθεί μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού δημόσιας διοίκησης (Εplo), που εδρεύει στο Σούνιο κι ιδρύθηκε με τη διεθνή σύμβαση Αθήνας, ώστε με γνώση να κάνει πράξει οράματα, καθώς κύριο σεμινάριο του οργανισμού είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο δρόμος που είχε εξαγγελθεί πριν χρόνια από Καλλιθέα-Παλιό Πανεπιστήμιο-Εθνική είναι νομίζω απαραίτητος, καθώς θα αποσυμφορήσει το κόσμημα της πόλης μας, την παραλιακή, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής.
Επίσης το φιάσκο με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, που μετά από τόσα χρόνια απλά ξεπεράστηκε το νομικό πρόβλημα με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου και καθορίστηκαν οι χρήσεις γης. Που όμως και πότε θα μπορεί να χτίσει κάποιος είναι άγνωστο και εξαρτάται από τη ζητιάνα, καθώς απαιτούνται χρήματα για πολεοδόμηση προκειμένου να επικυρωθεί η πράξη εφαρμογής.
Είναι ντροπή το βασικότερο εργαλείο ανάπτυξης να είναι Όμηρο σε σκοτεινές διαδικασίες κι ίσως συμφέροντα.
Τέλος αν ποτέ θεραπευτούμε από την αρρώστια της εξουσίας ίσως βρούμε τον τρόπο να συνεννοηθούμε και να θέσουμε ένα πλαίσιο υπόδειγμα που μας αξίζει.
Η αναθεώρηση του συντάγματος που ήδη είναι προς διαβούλευση είναι η καλύτερη ευκαιρία και κατά τη γνώμη μου το πιο αποτελεσματικό φάρμακο.
Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το σύνταγμά μας, καθώς ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου το 2015 συμπληρώνει σαράντα χρόνια συνεχούς… βιασμού του. Μόνο να θυμίσω τον αντισυνταγματικό νόμο 1266/82, όπου επέτρεψε τον αλόγιστο δανεισμό, αρκεί. Αν αναφέρω κι ότι υποχρεώνει την πολιτεία στη σύνταξη κτηματολογίου με πιάνουν τα κλάματα… νομίζω ότι η εποχή απαιτεί τη θεσμική επανάσταση, δηλαδή την εφαρμογή του συντάγματος από την πολιτεία και την επί καιρό ποίησή του στις σύγχρονες ανάγκες.
Ήδη έχει τεθεί η δυνατότητα δημοψηφίσματος, ένα σταθερό φορολογικό, μείωση βουλευτών, συνταγματικό δικαστήριο κλπ.
Αυτό πρέπει να αποτελεί τη μόνη και κύρια εξουσία, που παρέχει ασφάλεια στους πολίτες.
Η Ευρώπη μας αγκαλιάζει και μας δείχνει τον δρόμο, καθώς σε αυτές τις εκλογές οι Ευρωπαίοι θα καθορίσουν με την ψήφο τους απευθείας τον πρόεδρο ευρωβουλής για πρώτη φορά.
Η δημοκρατία εξελίσσεται μέσα από ρυθμιστικές αρχές που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους υπηκόους, ώστε να υπάρχει μια ώριμη διαδραστική σχέση.
Δεν είναι απλή συγκυρία οι τοπικές εκλογές με τις ευρωπαϊκές, αλλά μια μεθόδευση ενός ευρύ σχεδίου ομοσπονδοποίησης της Ένωσης προκειμένου η εξουσία να ασκείται από τους πολίτες της μέσα από ένα πλαίσιο που προστατεύει τη δημοκρατία.
Είμαστε τυχεροί, πολύ τυχεροί, γιατί στις 18 Μαΐου τίθεται σε ισχύ η διαδικασία νομοθετικής μεταρρύθμισης από τους Ευρωπαίους πολίτες, με αρχή την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης του νερού, καθώς δεν αποτελεί εμπορικό αντικείμενο αλλά αγαθό που πρέπει να προστατεύεται. Από ότι μου είπε ο διευθυντής γραφείου τύπου της Ε.Ε. σχεδιάζεται το ίδιο για την παιδεία, ώστε να εξαιρεθεί από τις δεσμεύσεις των μέτρων λιτότητας λόγω της διαπλαστικής του υφής. Τι έχει σειρά;
Τέτοια εξουσία θέλω..