Μόλις το 65% των διαθέσιμων κλινών των ξενοδοχειακών μονάδων του Ρεθύμνου τέθηκαν σε λειτουργία τη φετινή συρρικνωμένη τουριστική περίοδο, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι και τα τέλη του Οκτώβρη λειτούργησε το 75% των ξενοδοχείων.
Η χρονικά περιορισμένη σεζόν που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου και ολοκληρώνεται τέλος του μήνα λόγω των αυξημένων περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων μετακινήσεων ανά διαστήματα επέφερε βαρύ πλήγμα για τον κλάδο που καταγράφει πτώση 75% σε αξίες, πληρότητες και τζίρο.
Κάποιες μονάδες καθυστέρησαν να ανοίξουν αφού δεν είχαν κρατήσεις και οι ιδιοκτήτες του έκριναν ασύμφορη την λειτουργιά τους, ενώ κάποιες άλλες οδηγήθηκαν σε πρόωρο λουκέτο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Για τον Οκτώβριο έχουν παραμείνει ανοιχτές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με χαμηλές πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 30% με ελάχιστες εξαιρέσεις ξενοδοχείων που στηρίζονται στη γερμανική αγορά και κατάφεραν να διατηρήσουν αξιοπρεπείς πληρότητες.
Στην εκπνοή της τουριστικής περιόδου η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την καραντίνα στους πολίτες της, που επιστρέφουν από την Κρήτη, κατατάσσοντας το νησί μας στους ασφαλείς προορισμούς.
Ειδικότερα, από τις 6 αύριο τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, «ανοίγει» ξανά ο τουριστικός προορισμός της Κρήτης, ωστόσο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, πρόκειται για μία καλή μεν εξέλιξη, ωστόσο ήρθε πολύ αργά, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο τα εποχιακά ξενοδοχεία έχουν προγραμματίσει να κατεβάσουν ρολά.
«Αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση των βρετανικών αρχών γινόταν τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα, τότε αυτό θα ήταν «μάννα εξ ουρανού» για τις κρατήσεις του Οκτωβρίου. Τώρα για τους περισσότερους από εμάς είναι αργά αφού έχουν προγραμματίσει να κλείσουμε και δεν μπορούμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις μονάδες μας χωρίς προγραμματισμένες κρατήσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μπιρλιράκης.
Στην έναρξη της φετινής -πρωτόγνωρης- τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, η βρετανική αγορά «άνοιξε» τον Ιούλιο και «έκλεισε» την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και για την Κρήτη, όταν υπήρξε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στους Βρετανούς που επέστρεφαν στη χώρα τους.
Η απόφαση τότε των βρετανικών αρχών «συμπαρέσυρε» και την Ολλανδία, όπου επίσης είναι μια καλή τουριστική δεξαμενή για την Κρήτη και μάλιστα φέτος οι κρατήσεις από την ολλανδική αγορά παρουσίαζαν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά. Ακολούθως στις αρχές του μήνα «έκλεισε» η πολωνική αγορά.
Άρα, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, στην παρούσα χρονική περίοδο, όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτοί που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από το «άνοιγμα» της βρετανικής αγοράς είναι τα ελάχιστα εποχιακά ξενοδοχεία, που παραμένουν ακόμα ανοικτά, οι κατοικίες που μισθώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας airnb και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
«Ακολούθως, ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου το «κλείσιμο» και της πολωνικής αγοράς, με αποτέλεσμα η Κρήτη να μετρά σημαντικές απώλειες στον τουρισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων στο Ρέθυμνο.
Την ίδια στιγμή θολό είναι το τοπίο και για την επομένη σεζόν και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για έναν ακόμα βασανιστικό χειμώνα, αφού ακόμα και αν τα συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει τα πάντα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και την πορεία της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο.
Αναλυτικά,
Το 65% της δυναμικότητας των κλινών των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου λειτούργησαν τη φετινή σεζόν, από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια ως και το τέλος του μήνα, οπότε αναμένεται να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου.
Ο αριθμός αυτός, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρεθύμνου, Μπάμπης Μπιρλιράκης, αφορά το 75% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού, όπου επαναλειτούργησαν, καθώς αρκετές από αυτές είτε καθυστέρησαν να ανοίξουν, καθώς δεν είχαν κρατήσεις είτε έχουν ήδη κλείσει.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου άρχισαν σταδιακά οι επιχειρηματίες να κατεβάζουν ρολά στις επιχειρήσεις τους, ωστόσο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου αρκετές μονάδες κυρίως αυτές με μεγάλο αριθμό κλινών, παραμένουν ανοιχτές. Η κίνηση βέβαια χαρακτηρίζεται υποτονική, καθώς κατά μέσο όρο οι πληρότητες των ξενοδοχείων που συνεχίζουν να λειτουργούν δεν ξεπερνούν το 30%, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα ξενοδοχεία που διατηρούν αξιοπρεπείς πληρότητες άνω του 60%, που αφορούν κατά κύριο λόγο επισκέπτες από την Γερμανία.
Η απογοήτευση και η πικρία για την εξέλιξη της σεζόν είναι διάχυτη στον ξενοδοχειακό κλάδο του Ρεθύμνου που μετρά απώλειες που φτάνουν το 75% σε αφίξεις και τζίρους σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι χθεσινές ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για άρση της καραντίνας όσων επιστρέφουν από την Ελλάδα, αν και χαρακτηρίζει θετικό ως γεγονός, εν τούτοις σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων θα ‘ναι χωρίς αντίκρισμα για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, αφού όπως τονίζει δεν υπάρχει προγραμματισμός πτήσεων και κρατήσεων στα ξενοδοχεία, τα οποία ήδη έχουν δρομολογήσει το κλείσιμό τους για τη φετινή σεζόν.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ. Μπιρλιράκης, ανέφερε:
«Το 65% της δυναμικότητας των κλινών των ξενοδοχείων του Ρεθύμνου διατέθηκαν για όλη τη σεζόν, γιατί κάποιες από τις μονάδες άνοιξαν καθυστερημένα -μετά τις 15 Ιουλίου -και κάποιες έκλεισαν πιο νωρίς. Άρα από το 75% των ξενοδοχείων που άνοιξαν διατέθηκε προς πώληση το 65% της δυναμικότητας των κλινών. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο συνεχίζουν να λειτουργούν μεγάλες μονάδες -όχι όλες- αλλά οι περισσότερες. Ο Οκτώβριος όμως είναι υποτονικός από πλευράς πληροτήτων στις μονάδες που συνεχίζουν να λειτουργούν. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, καθώς κάποιες πολύ λίγες μονάδες που έχουν στηριχτεί στην γερμανική αγορά, διατηρούν αξιοπρεπείς πληρότητες και αυτό το μήνα. Ένας μέσος όρος πληρότητας για τον Οκτώβριο στο Ρέθυμνο κυμαίνεται από 20-30%. Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου κλείνουν όλα στο τέλος του μήνα. Θα παραμείνουν ανοιχτά κάποια ελάχιστα για το πρόγραμμα της Tui που αφορά επισκέπτες που θα βρεθούν σε 5-6 ξενοδοχεία του νησιού έως το τέλος του Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει επεκτείνει το πρόγραμμά του και ο σκανδιναβικός τουριστικός οργανισμός «Apollo» με πτήσεις από τη Δανία. Δεν ξέρουμε όμως αν θα επωφεληθεί από αυτό το Ρέθυμνο ή αν οι επισκέπτες αυτοί θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία των Χανίων».
Δίχως αντίκρισμα το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς
Το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς στα μέσα Οκτωβρίου θα είναι χωρίς αντίκρισμα για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων, τονίζοντας πως ήδη οι μονάδες έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στο τέλος του μήνα. Η μοναδική περίπτωση να επωφεληθούν από Άγγλους επισκέπτες είναι να υπάρξει πολύ έγκαιρος προγραμματισμός κρατήσεων τις επόμενες ημέρες όμως και αυτό θα εξαρτηθεί από τον κάθε επιχειρηματία – ξενοδόχο, ο οποίος θα ζυγίσει τα δεδομένα για το αν είναι οικονομικά συμφέρον για τον ίδιο να συνεχίσει τη λειτουργία της μονάδας του: «Είναι αργά για δάκρυα χαράς. Τώρα που ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε τις μονάδες μας δεν έχουμε όφελος από το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς και αναφέρομαι στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Δεν μπορεί ένα ξενοδοχείο να συνεχίσει να λειτουργεί περιμένοντας μήπως έρθουν επισκέπτες από την Αγγλία. Ενδεχομένως όμως αν αποφασίσουν οι Άγγλοι να ταξιδέψουν και οι τουρ οπερέιτορς βάλουν πτήσεις στον προγραμματισμό τους και ενισχύσουν τα ξενοδοχεία που μένουν το χειμώνα ανοιχτά ή ίσως κάποιες κατοικίες που μισθώνονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της airbnb, σίγουρα τότε θα είναι θετικό γιατί η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν περισσεύει σε κανέναν σε μια τόσο κακή τουριστική περίοδο. Όμως είναι σαφές το ότι ανοίγει ο προορισμός της Κρήτης και επιτρέπουν στους Άγγλους να ταξιδέψουν δεν συνεπάγεται ότι τελικά όντως θα ταξιδέψουν. Τα ξενοδοχεία έχουν προγραμματίσει ήδη να κλείσουν. Τα περισσότερα συμβόλαια τώρα τελειώνουν. Αν αυτή η άρση της καραντίνας γινόταν δεκαπέντε μέρες νωρίτερα, θα είχαμε κάποια κίνηση τον Οκτώβριο. Η εξέλιξη αυτή όμως μας βρίσκει στο παρά πέντε για το κλείσιμο της σεζόν. Δώρον άδωρον εκτός αν υπάρξουν τις αμέσως επόμενες μέρες κάποιες γρήγορες διαδικασίες από Άγγλους τουρ οπερέιοτορς οι οποίοι να ζητήσουν συγκεκριμένα πράγματα, όμως και σε αυτή την περίπτωση κάθε συνάδελφος θα το αξιολογήσει μεμονωμένα αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο προς το παρόν», τόνισε ο κ. Μπιρλιράκης.
Θολό το τοπίο για την επόμενη σεζόν
Την ίδια στιγμή θόλο είναι το τοπίο και για την επομένη σεζόν και οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για ένα ακόμα βασανιστικό χειμώνα, αφού ακόμα και αν τα συμβόλαια έχουν ήδη κλείσει τα πάντα εξαρτώνται από την υγειονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και την πορεία της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπιρλιράκης, ανέφερε: «Ναι μεν όσον αφορά τα συμβόλαια τα περισσότερα έχουν ήδη υπογραφεί, όμως, κανείς δεν μπορεί να τα θεωρεί δεδομένα, καθώς αυτά θα εξαρτηθούν από την υγειονομική κατάσταση και συγκεκριμένα, πως θα είναι η εικόνα την περίοδο των προκρατήσεων, πως θα είναι η πορεία της πανδημίας τόσο στην χώρα μας όσο και στις χώρες που αποτελούν τουριστικές δεξαμενής για την Ελλάδα. Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται και θα συνεκτιμώνται μήνα μήνα και εβδομάδα εβδομάδα όλο το χειμώνα. Θα είναι ένας ακόμα βασανιστικός χειμώνας».