Στα 98,226.000 ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνου για το 2022. Ένας προϋπολογισμός που συντάχτηκε σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας τω επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού που έχει δημιουργήσει σημαντική οικονομική αιμορραγία στα ταμεία του δήμου.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, έχοντας ως βάση το έτος 2020, χρονιά κατά την οποία είχε καταγραφεί σημαντική συρρίκνωση των δημοτικών εσόδων με την απώλεια να ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ, ενώ σημαντικά περιορισμένο είναι και ταμειακό υπόλοιπο του δήμου.
Σύμφωνα με την εισήγηση που έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Παράλληλα, περιλαμβάνονται και οι λειτουργικές δαπάνες και δράσεις στους τομείς πολιτισμού, τουρισμού και κοινωνικής υπηρεσίας καθώς και λογιστικές εγγραφές.
Όπως σημείωσε, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανέρχεται σε 53.7 εκ. ευρώ και αποτελεί το 67% του προϋπολογισμού του 2022, αποδεικνύοντας την αναπτυξιακή του προοπτική. Το 25% των χρημάτων αυτών, όπως πρόσθεσε, δηλαδή τα 13,5 εκ. ευρώ, υπάρχουν ήδη στο χρηματικό υπόλοιπο του δήμου, ενώ τα 40 εκ. ευρώ αφορούν επενδύσεις ενταγμένων έργων, άρα, όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος θεωρούνται βέβαια τα χρήματα.
Τα 16,5εκ. ευρώ αφορούν οικισμούς (38%), τα 17 εκ. ευρώ αφορούν έργα στον συνεκτικό ιστό της πόλης (41%), ενώ σε 9,5 εκ. ευρώ (24%) ανέρχεται ο προϋπολογισμός για έργα γενικού ενδιαφέροντος.
Το δεύτερο σκέλος των δαπανών, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, αφορά λειτουργικά έξοδα. Χωρίς την ανταποδοτικότητα, όπως είπε, ανέρχονται σε 16.5 εκ. ευρώ. Το 44% των κονδυλίων αυτών, συμπλήρωσε, αφορούν σε δαπάνες μισθοδοσίας. Αν σε αυτό προστεθεί και μέρος της μισθοδοσίας του νομικού προσώπου και της ΚΕΔΗΡ θα φτάσει το 50% των δαπανών χρήσης. Το υπόλοιπο 56%, δηλαδή 9 εκ. ευρώ, αφορούν σε αμοιβές και παροχές τρίτων, οφειλές σε τράπεζες, φόρους, τέλη, λειτουργικά έξοδα και δράσεις που δεν εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχει ένα μεγάλο κόστος που πρέπει να καλυφθεί και αυτό είναι η συμμετοχή του δήμου στον αναπτυξιακό οργανισμό, το οποίο δεν έχει συμπεριληφθεί γιατί δεν είχε ληφθεί σχετική απόφαση κατά τη διάρκεια σύνταξης το προϋπολογισμού. Παράλληλα, όπως ανέφερε, η υπηρεσία καθαριότητας αφορά το 10% των ετήσιων δαπανών, περίπου 8,5 εκ. ευρώ, με τον μεγάλο προβληματισμό να έγκειται στο τέλος ταφής απορριμμάτων καθώς το κόστος είναι αρκετό υψηλό.
Αναλυτικά σε ότι αφορά τα έσοδα αυτά κατανέμονται ως εξής:
Τακτικά έσοδα: 14.588.559,25
Έκτακτα έσοδα: 30.412.440,28
Έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά: 2.028.200,00
Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε.: 23.756.619,46
Εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων, επιστροφές χρημάτων – έσοδα προς απόδοση σε τρίτους: 6.976.533,96
Χρηματικό υπόλοιπο: 20.463.710,38
Σύνολο Εσόδων: 98.226.063,33
Σε ότι αφορά τα έξοδα αυτά ανέρχονται σε 97.776.063,33 ενώ το αποθεματικό 450.000,00 ευρώ.
Σύνολο εξόδων:98.226.063,33 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες» και Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Βουρβαχάκης και Μανουσογιάννης αντίστοιχα.
Αναλυτικά,
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνου για το 2022.
Ένας προϋπολογισμός που συντάχθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου λαμβάνοντας ως βάση τον προϋπολογισμό του 2020, όπως εξήγησε ο εισηγητής του θέματος αντιδήμαρχος οικονομικών Στελιος Σπανουδάκης.
Όπως είπε η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά την εθνική και την τοπική οικονομία.
«Δυο ήταν οι δύσκολοι παράγοντες στην σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2022. Ο πρώτος ήταν το χρηματικό υπόλοιπο που έρχεται ως αδέσμευτο από προηγούμενη χρονιά, για να το μεταφέρουμε στην επόμενη και ο δεύτερος ήταν ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΣ ως έτος βάσης για προϋπολογισμό εσόδων και δαπανών ήταν το 2020, που δυστυχώς είχαμε απώλεια εσόδων που έφτασε και πέρασε τα 4 εκ. ευρώ. Οπότε έπρεπε να συντάξουμε ένα προϋπολογισμό μειωμένο κατά 4 εκ. ευρώ και με μειωμένο υπόλοιπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022 φαίνεται θα είναι καλή χρονιά και θα πιάσουμε τους στόχους και ίσως πάμε και λίγο καλύτερα. Όμως αυτά ήταν τα στοιχειά που δημιούργησαν πρωτοφανές περιβάλλον και είχαμε μειώσεις οριζόντιες στις δαπάνες υπηρεσίας, σημαντική μείωση στου ίδιους πόρους για το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους. Ήδη έχει ψηφιστεί τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για το προϋπολογισμό. Σε αυτά προστέθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες της υπηρεσίας, δαπάνες από τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η κοινωνική υπηρεσία και λογιστικές εγγραφές που αφορούν κυρίως αποδόσεις υπέρ τρίτων. Έχουμε ένα προϋπολογισμό 98 εκ. ευρώ. Σε σχέση με 2021 έχουμε μια αύξηση 25 εκ. ευρώ. Η διαφορά αυτή προκύπτει από αύξηση τεχνικού προγράμματος με εντάξεις νέων έργων». ανέφερε.
Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε με 24 ψήφους. Αρνητικά ψήφισαν οι κ. Βουρβαχάκης και Μανουσογιάννης.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας, αλλά και της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους που έχει σημαντικές επιπτώσεις, αλλά και στην προσπάθεια που έχει καταβάλλει ο δήμος ώστε να μη μετακυλιστούν οι αυξήσεις αυτές στους δημότες».: ο προϋπολογισμός γίνεται με τα δεδομένα του 2020. Ο κορονοϊός μείωσε τα έσοδα. Ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί ενεργειακό κόστος του δήμου όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και στα δημοσιά αργά. Όλα αυτά ενεργειακή κρίση, τέλος ταφής απορριμμάτων, μείωση εσόδων του δήμου, επιβαρυμένο τεχνικό πρόγραμμα από μεγαλύτερα κόστη και δεν έχουμε βάλει ούτε σεντ αύξηση στους δημότες μέχρι σήμερα» ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη μείζονα αντιπολίτευση για τη καλή συνεργασία σε όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν το δήμο.
Τον προϋπολογισμό του 2022 υπερψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεδομένου ότι φέτος η δημοτική παράταξη μας έχει επιλέξει να βοηθήσει με όποιο τρόπο γίνεται για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος και σε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουμε ανοίξει σε μια πολύ ειλικρινή βάση συζήτησης και με τον δήμαρχο και με τους αντιδημάρχους. Είναι αυτονόητο ότι μετά τη θετική ψήφο μας στο τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη, θα ψηφίσουμε και τον προϋπολογισμό. Θεωρώ ότι υπάρχει ευελιξία να παρέμβουμε στη διάρκεια του έτους διορθωτικά για να λύσουμε θέματα. Η χρονιά που ξεκινά έχει τρομερά μεγάλες προκλήσεις και σε επίπεδο διατήρησης του βιοτικού επιπέδου και σε επίπεδο βιωσιμότητας του δήμου. Φαίνεται από τον προϋπολογισμό ότι το δημοτικό σύστημα έχει μια άνεση οικονομική με δεδομένο ότι υπάρχει ένα ταμειακό διαθέσιμο που ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή. Προσθέτουμε τη θετική μας ψήφο στη προσπάθεια κι πιστεύω να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις»
O επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο μπροστά – ένας δήμος για όλους» Θωμάς Κρεβετζάκης υπερψήφισε τον προϋπολογισμό αναγνωρίζοντας όπως είπε την επιρροή της πανδημίας στα οικονομικά του δήμου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην δουλειά που κάνει η οικονομική υπηρεσία του δήμου για τον εξορθολογισμό και τη διατήρηση στης οικονομικής πιστότητας του, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τον προϋπολογισμό καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες» Σταύρος Βουρβαχάκης τονίζοντας πως αυτός είναι διαχειριστικός και ελλειμματικός. μεταξύ άλλων ανέφερε: «Από το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου προέρχονται απευθείας από την εφόρμηση του Δήμου στην τσέπη των κατοίκων. Πρόκειται για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, του ΤΑΠ, τα έσοδα από λοιπά τέλη – δικαιώματα – παροχή υπηρεσιών κλπ.
Σ’ αυτή τη δύσκολη λοιπόν συγκυρία οι συνδημότες μας καλούνται να πληρώσουν φόρους και τέλη τόσο στο κράτος όσο και στον Δήμο για την λειτουργία των υπηρεσιών, οι οποίες όλο και αποδυναμώνονται και συρρικνώνονται.
Απαιτείται από όλους μας να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση. Δεν πρέπει να σταματήσει με κανένα τρόπο η συνεχής πίεση προς τη κυβέρνηση για απόδοση όλων όσων δικαιούνται οι ΟΤΑ.
Είναι γνωστό τοις πάση ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) δεν καλύπτουν πλέον τις βασικές ανάγκες του Δήμου και των δημοτών. Αυτό αποτελεί μια συνειδητή επιλογή των τελευταίων κυβερνήσεων έτσι ώστε οι Δήμοι να αναγκαστούν να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών, η έλλειψη προσωπικού και η αδυναμία παροχής υπηρεσιών οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.
Όσο δεν αλλάζει ριζικά αυτό το δημοσιονομικό πλαίσιο, τόσο πιο πολύ θα ζητείται από τους δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα στοιχειώδη και δεν θα αλλάξει η κατάσταση στον Δήμο μας ριζικά.
Η δημοτική μας παράταξη προτείνει την παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε άπορους πολίτες, την έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά από την οικονομική κρίση και την πανδημία και τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών. Επίσης προτείνουμε την ενίσχυση των συσσιτίων και του κοινωνικού παντοπωλείου, όπως επίσης την ενίσχυση του «Βοήθεια στο Σπίτι» και των ανθρώπων του πολιτισμού.
Ο Δήμος χρειάζεται ένα σχέδιο, μια αναπτυξιακή προοπτική με επίκεντρο τον δημότη.
Δυστυχώς ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρεθύμνου και για το έτος 2022 δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της κοινωνίας και των δημοτών, είναι άλλος ένας διαχειριστικός Προϋπολογισμός, μη ρεαλιστικός, ελλειμματικός στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, γι’ αυτό και τον καταψηφίζω».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης: καταψήφισε τον προϋπολογισμό όπως είχε καταψηφίσει και τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των συγχρόνων αναγκών του λάου μας, για την κατάργηση ανταπόδοσης σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα θα πρέπει να σταματήσουν τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιούσια, η εκκλησιαστική κτλ. να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όχι να μεταφερθεί στους δήμους, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, και τη στελέχωση των υπηρεσιών με σταθερές θέσεις εργασίας και ίσα δικαιώματα για έργα με δημόσια χρηματοδότηση, όπου θα καλύπτουν τις ανάγκες του άλλου σε υγεία άθληση πολιτισμό, για έργα πρόληψης από σεισμούς πλημμύρες και φυσικές καταστροφές».
Προϋπολογισμός Δήμου Ρεθύμνου για το 2022
Α. Έσοδα
Τακτικά έσοδα 14.588.559,25
Έκτακτα έσοδα 30.412.440,28
Έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 2.028.200,00
Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε. 23.756.619,46
Εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων, επιστροφές χρημάτων – έσοδα προς απόδοση σε τρίτους 6.976.533,96
Χρηματικό υπόλοιπο 20.463.710,38
Σύνολο Εσόδων 98.226.063,33
Β. Έξοδα
Έξοδα 97.776.063,33
Αποθεματικό 450.000,00
Σύνολο εξόδων 98.226.063,33