Μειωμένη έως και 80% είναι η ζήτηση για αγορά πετρελαίου θέρμανσης στον νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πρατηριούχων, καθώς η τιμή του, που ξεπερνά το 1,32 λεπτά το λίτρο, είναι απλησίαστη για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα οποία προτιμούν άλλες εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει σημαντικά το πετρέλαιο αποτελεί είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές.
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου να μειωθεί σε λιγότερο του ενός ευρώ, κάτι που όπως υποστηρίζουν θα ωφελήσει τόσο την αγορά που θα μπορέσει να αναθερμανθεί, καθώς η τιμή θα είναι προσιτή, αλλά όπως υπογραμμίζουν θα έχει οφέλη και το κράτος, το οποίο θα μπορεί να εισπράξει, κάτι που σήμερα δεν γίνεται, αφού δεδομένης της οικονομικής κατάστασης οι καταναλωτές γυρνούν την πλάτη στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης τόνισε: «Μετά από απόφαση της ΠΟΠΕΚ ζητάμε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης βλέποντας ότι ο κόσμος υποφέρει πολύ, δεν έχει χρήματα να πάρει πετρέλαιο και η ζήτηση έχει πέσει κατά 80% συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Παρά την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν πουλήσαμε πετρέλαιο. Πρέπει επιτέλους το υπουργείο να ξυπνήσει και να δει ότι έχει χάσει τόσα λεφτά από το πετρέλαιο θέρμανσης και δεν πρόκειται να τα πάρει από πουθενά. Αν όμως μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα μπορούσαμε και εμείς να πουλάμε πετρέλαιο και το κράτος να εισπράττει φόρους και ο κόσμος δεν θα κρυώνει. Το κράτος αν θέλει, έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να διαπιστώσει που πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, που καίγεται είτε σε αγροτικά, είτε σε χωματουργικά, είτε σε φορτηγά αυτοκίνητα και να διαπιστώσει πως γίνεται η φοροδιαφυγή. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Αντιθέτως βλέπουμε να αυξάνουν τους φόρους και να χάνουν έσοδα».
Παράλληλα, μειωμένη έως και 40% είναι η ζήτηση και στην βενζίνη, καθώς οι καταναλωτές έχουν σημαντικά μειώσει τις μετακινήσεις τους. Χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ή μηχανάκι μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης και δεν γεμίζουν σχεδόν ποτέ το ρεζερβουάρ. Καθίζηση έχει υποστεί και η ζήτηση στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που οι πρατηριούχοι το αποδίδουν στην καθίζηση του κλάδου της οικοδομής.