Τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ΤΑΙΠΕΔ συζητούν σήμερα οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι ενώ νωρίτερα στις 12, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συζητηθούν τα εργασιακά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αύριο Τέταρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων.
Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Εν τω μεταξύ την άμεση νομοθέτηση και υλοποίηση των αλλαγών για τις πρόωρες συντάξεις αναμένουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών που είχαν συνάντηση χθες με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ζητώντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση, ενώ παραμένουν «αγκάθια» σε άλλους τομείς όπως το φορολογικό. Την ίδια ώρα, με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις.
Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγουσα» για την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Αναλυτικότερα:
«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
Άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με το θέμα των πρόωρων συντάξεων να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινάνε οι διεργασίες για τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των «κόκκινων δανείων» με στελέχη της κυβέρνησης να εκτιμούν ότι πρόκειται για σημείο καθοριστικό για την τύχη των διαπραγματεύσεων και αυτό γιατί θα συζητηθούν τα δύο αυτά ζητήματα που χαρακτηρίζονται ως τα πιο «καυτά» στην παρούσα φάση.
Το πρώτο είναι αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Πέραν του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των πιθανών νέων αστοχιών, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι μεγαλειώδες και η έως τώρα προετοιμασία ελλιπής για τα δεδομένα του σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση μεταξύ των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, αναβλήθηκε τελικά για σήμερα.
Το δεύτερο είναι αυτό των «κόκκινων δενείων». Η διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι πολύ σημαντική, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι σαφές (κινείται από τα 10 έως τα 25 δισ. ευρώ), όπως ανοικτό παραμένει και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Ωστόσο, είναι κρίσιμο να κλείσει το θέμα για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και άμεση κατάργηση πρόωρων ζητούν οι θεσμοί
Πέραν αυτών υπάρχει και το θέμα των προαπαιτούμενων μέτρων που ζητά η τρόικα. Σε αυτά, όπως διεφάνη μετά τη χθεσινή συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Εργασίας συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και γενικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που μπορούν να περάσουν άμεσα, όπως για παράδειγμα η ψήφιση της σταδιακής αύξησης της προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και τροποποίηση των νόμων που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση και από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν επίσης ότι δεν θα πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 και μένει να φανεί εάν η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2015 όπως ζητούν οι εκπρόσωπο των πιστωτών ή από τον Ιανουάριο του 2016. Η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης έξι μήνες κάθε χρόνο ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών 18 μήνες ανά χρόνο, με το Μαξίμου ωστόσο να εστιάζει όλες τις προσπάθειές του στο κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου και αυτό για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση προς την Ελλάδα της πρώτη δόση του νέου δανείου.