Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι γλύπτες θα κατασκευάσουν τρία γλυπτά αποκλειστικά από πέτρα, τα οποία θα παραμείνουν στο Ρέθυμνο και θα κοσμούν με την παρουσία τους το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Οι πύλες της μαρίνας Ρεθύμνου θα παραμείνουν ανοιχτές καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου, για όσους πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των γλυπτών και την εξέλιξη των έργων τους.
Στόχος του Λιμενικού Ταμείου είναι το Συμπόσιο Γλυπτικής να γίνει θεσμός στην πόλη του Ρεθύμνου, θεσπίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο μία συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών, αξιοποιώντας και την παρουσία του καλλιτεχνικού σταθμού στην πόλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μίνω Αλεφαντινό το Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιείται με την εθελοντική εργασία των εργαζομένων του Λιμενικού Ταμείου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως τα οφέλη για την πόλη του Ρεθύμνου θα είναι πολλαπλά και ιδιαιτέρως στον τομέα του τουρισμού.
«Η φιλοσοφία μου είναι η πόλη του Ρεθύμνου να υιοθετήσει τη σύγχρονη τέχνη από την Σχολή Καλών Τεχνών. Να κατεβάσουμε έργα της σχολής στην πόλη. Οτιδήποτε γίνεται μέσα στην πόλη και αφορά την τέχνη να γίνεται με τη συμμετοχή της σχολής. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν χρειάζονται χρήματα. Δεν παράγουμε πολιτισμό, ανάλογα με πόσα χρήματα έχουμε. Το Συμπόσιο δεν στοιχίζει σχεδόν τίποτα, καθώς πραγματοποιείται από την εθελοντική εργασία των εργαζομένων του Λιμενικού Ταμείου σε συνεργασία με κάποιους άλλους ανθρώπους, στους οποίους θα αναφερθούμε αναλυτικά κάποια άλλη στιγμή. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ξεκινήσουμε κάτι χωρίς να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Στόχος είναι το Συμπόσιο Γλυπτικής να γίνει θεσμός στην πόλη του Ρεθύμνου» ανέφερε ο κ. Αλεφαντινός χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Χουλιαράς, ανέφερε ότι δέχτηκε με χαρά την πρόταση-πρόσκληση που του έγινε, προκειμένου να γίνει αυτό το συμπόσιο στο Ρέθυμνο από την ομάδα του.
«Ο κ. Αλεφαντινός με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε οι φοιτητές να έρθουν να δουλέψουν εδώ στην πόλη. Από τη στιγμή όμως που οι εργασίες θα γίνονταν μέσα στην πόλη η δουλειά θα πρέπει να γίνει σε επαγγελματικά πλαίσια. Θα δημιουργήσουμε τρία μεγάλα γλυπτά, τα οποία βέβαια θα πρέπει να ταιριάζουν με το χώρο στον οποίο θα τοποθετηθούν. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την εξέλιξη ενός γλυπτού. Εύχομαι να είναι η αρχή προκειμένου να ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις. Στόχος μας είναι τα γλυπτά να είναι οικεία και να προκαλούν ιδιαίτερα αισθήματα στους επισκέπτες» είπε ο κ. Χουλιαράς.
Ο γλύπτης Δημήτρης Χριστογιάννης, αναφερόμενος στο Συμπόσιο Γλυπτικής, ανέφερε:
«Η ευκαιρία που δίνεται σ’ όλους εμάς να δημιουργήσουμε ένα γλυπτό σε μία μεγάλη κλίμακα και σ’ ένα δημόσιο χώρο είναι πολύ μεγάλη. Το γλυπτό μου θα έχει στοιχεία δυναμικά, που θα προσαρμοστούν με το χώρο που θα παραμείνει. Ένα μήνα κάτω από τη ζέστη θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Όλοι μας θα πρέπει να τρέξουμε και να δουλέψουμε πάρα πολύ. Το κάθε συμπόσιο αποτελεί μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για τους επόμενους δημιουργούς».
Ο απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Ανδρέας Αραπάκης είπε:
«Είναι και για μένα το δεύτερο συμπόσιο που λαμβάνω μέρος. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός και για εμάς τους ίδιους και για την πόλη του Ρεθύμνου. Θέλω από την πλευρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτό το συμπόσιο».
Τέλος, ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, που συμμετέχει στο συμπόσιο, Λέανδρος Ντόλας, επεσήμανε:
«Είναι το δεύτερο συμπόσιο που λαμβάνω μέρος και είναι μία πολύ σημαντική εμπειρία για μένα, καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να έρθω και να εργαστώ σ’ ένα δημόσιο χώρο. Το γλυπτό μου δεν θα αναπαραστά κάτι συγκεκριμένο. Ο κάθε ένας θα μπορεί να υποθέσει το οτιδήποτε για το έργο, ανάλογα με τα βιώματά του. Εύχομαι όλα να πάνε καλά, και στο τέλος να έχουμε όμορφα γλυπτά ».
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.): «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά μας»
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) θα διοργανώσει έναν κύκλο Ημερίδων - Στρογγυλών Τραπεζιών Διαλόγου με βάση τα ιδιαίτερα...