Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φαρμακοποιοί της Κρήτης με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στο νησί, ένα φαινόμενο το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χιλιάδες ασθενείς και ασφαλισμένοι ανεβαίνουν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οριακή και το σκηνικό στην αγορά φαρμάκου δημιουργεί ανασφάλεια και ανησυχία στις τάξεις ασθενών. Οι φαρμακοποιοί μπορεί να καταβάλλουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους ,ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν και αυξάνονται.
Οι σημαντικότερες ελλείψεις καταγράφονται σε φάρμακα, υπερτασικά, για το αναπνευστικό, για ψυχιατρικές παθήσεις αλλά και σε απλά αντιβιοτικά. Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί το φαινόμενο οξύνεται σε περιόδους που καταγράφεται έξαρση των εποχικών ασθενειών, με την κατάσταση την συγκεκριμένη περίοδο να χαρακτηρίζεται μη διαχειρίσιμη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά φαρμακοποιοί, όπου ασθενείς προμηθεύονται τα απαραίτητα για την υγεία τους σκευάσματα από φαρμακεία άλλων περιφερειακών ενοτήτων.
Σίγουρα η οικονομική αβεβαιότητα έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στις τάξεις των προμηθευτών, την στιγμή μάλιστα που η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου απειλείται λόγω και των οφειλών το ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει επηρεάσει την αγορά φαρμάκου με θύματα για ακόμα μία φορά ασθενείς και ασφαλισμένους.
Στην εφημερίδα μας μίλησε και το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται στην αγορά ακόμα και σε κατηγορίες σκευασμάτων που είναι μοναδικές και αναντικατάστατες.
«Οι ελλείψεις συνεχίζουν να υπάρχουν και το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να υφίσταται, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο. Σε πολλά φάρμακα τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά είναι άδεια. Για παράδειγμα δεν έχουμε ένα πολύ βασικό φάρμακο κορτιζόνης σε χάπια και η εποχή που διανύουμε επιβάλλει να υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς είναι ένα μοναδικό και αναντικατάστατο φάρμακο. Πρέπει να το πάρει ο ασθενής οπωσδήποτε και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε χάπι στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Σκουντάκης, ο οποίος πρόσθεσε:
«Τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολλά, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του στην ώρα που πρέπει και καταλαβαίνετε ότι ούτε τα φαρμακεία έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν στην ώρα τους τους προμηθευτές, οι οποίοι και αυτοί υπό το φόβο της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, φοβούνται μήπως υπάρξουν ζημιές στο χώρο του φαρμάκου και βρεθούν και αυτοί εκτεθειμένοι. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν δίνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων αυτή την στιγμή, γιατί δεν πληρώνονται και αυτοί στην ώρα τους. Είναι και αυτοί εκτεθειμένοι εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας».
Mιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί δίδοντας, ωστόσο μια άλλη διάσταση. Συγκεκριμένα τόνισε πως οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες δεν προμηθεύουν παρά ελάχιστα σκευάσματα στην Ελλάδα, επειδή αυτά πωλούνται σε χαμηλή τιμή. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εδώ και δύο μήνες δεν υπάρχει ούτε ένα σκεύασμα μιας δερματολογικής αλοιφής, ενώ ελλείψεις καταγράφονται σε φάρμακα υπέρτασης και σε ψυχιατρικά. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση οριακή και την εξυπηρέτηση των ασθενών απογοητευτική, αφού αγωνιωδώς, όπως λέει, αναζητούν ανά την Ελλάδα τα απαραίτητα σκευάσματα για τη φαρμακευτική τους αγωγή. Ειδικότερα, ανέφερε: «Θα πρέπει επιτέλους ο ΕΟΦ να βρει τον τρόπο και το σθένος να αντιτάξει τα συμφέροντα των ασθενών και το καλό της δημόσιας υγείας απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών των φαρμάκων. Όσο και να τα εκφράζουμε εμείς οι φαρμακοποιοί αν δεν λάβει σοβαρά μέτρα ο ΕΟΦ που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος δεν θα λυθεί το πρόβλημα».