Οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν στους συλλόγους τα δικαιολογητικά τους, τα οποία στη συνέχεια ελέγχονται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, που είναι αρμόδια για την τελική έγκριση της λίστας των εγκεκριμένων δικαιούχων.
Ειδικότερα, από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Ρεθύμνου κρίθηκαν επιλέξιμες 2.201 οικογένειες και από τον Σύλλογο Τριτέκνων Νομού Ρεθύμνου 852 οικογένειες για το πρόγραμμα διανομής τροφίμων έτους 2012. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στα «Ρ.Ν.» τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ευάγγελος Συνολάκης όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, πολλές οικογένειες αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων που έχει θέσει το κράτος.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι «κόπηκαν» περισσότεροι από 1.000 πολύτεκνοι, καθώς ο αριθμός των δικαιούχων σε κάθε διανομή τροφίμων ανέρχεται σε περίπου 3.300. Στον Σύλλογο Τριτέκνων, όπως προαναφέρθηκε εγκρίθηκαν 852, όμως αίτηση είχαν υποβάλει 1.214 οικογένειες.
Οι δυο πρόεδροι επισημαίνουν ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης, χάνουν το δικαίωμα της ένταξης στο πρόγραμμα, πολυμελείς οικογένειες, ακόμα και με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα. «Οι πολύτεκνοι έχουν επαναστατήσει. Δεν μπορεί να αποκλείουν τόσες οικογένειες με πολλά παιδιά και πραγματικές ανάγκες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.
Μάλιστα, τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στη ζήτηση των τροφίμων, καθώς πολλές οικογένειες βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και όποτε πραγματοποιείται διανομή από τους συλλόγους, σπεύδουν να παραλάβουν την ποσότητα που δικαιούνται. «Όσα τρόφιμα κι αν έχουμε, δεν φτάνουν. Στις διανομές σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους που περιμένουν για να παραλάβουν το τυρί ή τα μακαρόνια που δικαιούνται. Οι εποχές είναι δύσκολες και το κράτος θα πρέπει να φροντίσει περισσότερο τις πολύτεκνες οικογένειες» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ρεθύμνου.
Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού οικογενειών από το πρόγραμμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν οφείλεται ούτε στο αρμόδιο υπουργείο ούτε στους τοπικούς συλλόγους πολυτέκνων και τριτέκνων, αλλά σε λάθη που έχουν γίνει κατά την εξέταση των δικαιολογητικών, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ρεθύμνου.
Όπως συνέβη για παράδειγμα με την περίπτωση τρίτεκνης μητέρας, η αίτηση της οποίας δεν εγκρίθηκε παρά τις 5.200 ευρώ που δηλώνει στην φορολογική της δήλωση ως ετήσιο εισόδημα. Η συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, δεν είναι η μοναδική, καθώς όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των δυο συλλόγων κι άλλες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα έχουν «κοπεί», χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για τα αίτια.
Οι προϋποθέσεις για να δικαιούται μια οικογένεια δωρεάν τρόφιμα, με βάση το οικογενειακό εισόδημα, είναι οι εξής:
Ένα άτομο: έως 12.000 ευρώ.
Δύο άτομα: έως 15.600 ευρώ.
Δύο άτομα +1 ανήλικο: έως 19.200 ευρώ.
Δύο άτομα +2 ανήλικα: έως 22.800 ευρώ.
Δύο άτομα +3 ανήλικα: έως 27.600 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό του κάθε γονέα χωριστά. Τα ανήλικα υπολογίζονται σύμφωνα με τα προστατευόμενα μέλη που αναγράφει το εκκαθαριστικό σημείωμα.