Επίσης, ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στον καθηγητή Χρίστο Ιωάννη Μακρή, για την κοινωνική του δράση. Ο κ. Μακρής την περίοδο 1972-74 κατόρθωσε να διαχειριστεί μια πολύ σοβαρή κρίση στο Γυμνάσιο Σπηλίου, μετά το ναυάγιο της Γεωργιούπολης, καταφέρνοντας να επικρατήσει η λογική. Ο συγκεκριμένος έπαινος, σύμφωνα με ειδικό άρθρο του υπουργείου Παιδείας, απονέμεται σε εκπαιδευτικούς για πράξεις εξαιρετικές κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, που δεν επιβάλλονται από τα καθήκοντά τους.
Ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση, καθώς με πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς, κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν. Βραβεύτηκαν τα σχολικά έντυπα του έτους 2011-2012, καθώς και τα σχολεία που πραγματοποίησαν δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ανδρέας Ταξάκης, μιλώντας για τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στα πρόσωπα όλων των τιμώμενων εκπαιδευτικών αντιπροσωπεύεται η πολύπλευρη προσφορά τους στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Προσφορά ως δάσκαλοι της διοίκησης, που μετέτρεψαν σε πολύ ελκυστικά τα σχολεία που διεύθυναν. Εκπαιδευτικοί που δημιούργησαν εξαίρετα περιοδικά, ημερολόγια και ποιητικές συλλογές και εκδόσεις με τους μαθητές τους. Αλλά και το σπουδαιότερο, επί τρεις και πλέον δεκαετίες μόρφωσαν γενιές και γενιές μαθητών του Ρεθύμνου. Μετά το μαραθώνιό σας στη Δημόσια Εκπαίδευση ο δρόμος για την Ιθάκη ήταν μακρύς αλλά ωραίος».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Χρίστο Ιωάννη Μακρή: «Στο πρόσωπό σας τιμούνται και όλοι οι καθηγητές της εποχής σας που δίδαξαν και έδωσαν αρχές και αξίες σε τόσους και τόσους μαθητές που πέρασαν από τα χέρια σας.
Ο ειδικός έπαινος που σας απονέμεται είναι μια πολύ σοβαρή διάκριση που απονέμεται για πράξεις εξαιρετικές κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, που δεν επιβάλλονται από τα καθήκοντά τους, καθώς και για την κοινωνική τους δράση σε εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τον διοικητικό επιθεωρητή νομού Ρεθύμνου κ. Δημήτριο Καρατζένη, κατόρθωσε να διαχειριστεί μια πολύ σοβαρή κρίση στο Γυμνάσιο Σπηλίου μετά το τραγικό ναυάγιο της Γεωργιούπολης καταφέρνοντας να επικρατήσει η λογική. Το κατόρθωμα αυτό, κατά την κρίση καθηγητών και κοινωνίας οφείλετο στις προσωπικές αρετές του κ. Μακρή. Στην διδακτική και επιστημονική του φήμη, στα εκλαϊκευμένα άρθρα του στον τοπικό τύπο και ενίοτε και στον Αθηναϊκό στην συμμετοχή του σε Διεθνή Συνέδρια εδώ και στο εξωτερικό, στο ήθος και στο κύρος του, στα βιβλία που εξέδωσε και ότι άλλο, όπως η σοβαρή προστασία και διάσωση πλείστων αρχαιοτήτων του Νομού Ρεθύμνου ως έκτακτος, δηλαδή άμισθος επιμελητής αρχαιοτήτων του Νομού».
Οι καθηγητές που τιμήθηκαν είναι οι εξής: Μαρία-Ειρήνη Τζελήσι, Μαριάννα Σκιαδοπούλου, Δέσποινα Φραγκιαδάκη, Ευαγγελία Τρουλλινάκη, Ζωή Φωτάκη, Βασιλική Βενετάκη-Καλαντζή, Ευριδίκη Στεφανάκη, Ειρήνη Σταματάκη-Δαφέρμου, Στυλιανός Μακρυμάλλης, Αλεξάνδρα Μανωλιουδάκη, Ιωάννης Λιονής, Εμμανουήλ Τρουλλινός, Σωτήρα Χριστοδούλου, Εμμανουήλ Χατζηδάκης, Ελένη Λεβεντάκη, Ιωάννης Ορφανουδάκης, Ζωούλα Παπαδάκη-Ιωαννίδου, Χαράλαμπος Μυτιληναίος, Ελευθερία Ευθυμίου, Ευστράτιος Λαμπρίδης, Νικόλαος Κακογιαννάκης, Γεώργιος Κατσαντώνης, Μαρία Δραμιτινού, Γεώργιος Κιμιωνής, Βασίλης Φασουλάς, Ιωάννης Κονταξάκης, Αντώνιος Δασκαλάκης, Πελαγία Δουκάκη, Μαρία Βουμβουράκη-Χαλακατεβάκη, Ιωάννης Γάσπαρης, Καλλισθένη Ηροδότου, Καλλιόπη Τάσιου, Αγάπη Μαθιουδάκη, Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης, Σοφία Μιχαλοπούλου, Γεώργιος Πελαντάκης.
Επίσης, βραβεύτηκε για την προσφορά του ο επιστάτης του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, Αντώνης Χαροκόπος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.
Τα σχολικά έντυπα που βραβεύτηκαν είναι τα εξής:
1. Περιοδικά Λυκείων
α. 3ο Γενικό Λύκειο «Αντίδοτο» τ.χ. 17: Βραβείο.
β. Γενικό Λύκειο Περάματος, «Πείραμα» Απρίλιος 2012: Έπαινος συμμετοχής.
2. Περιοδικά-εφημερίδες γυμνασίων
• Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, «Κομβικό Σημείο» τ.χ. 4ο: 3ο βραβείο.
• 3ο Γυμνάσιο, «Τρίποντο» τ.χ. 4ο Απρίλιος 2012: 1ο βραβείο.
• Γυμνάσιο Πανόρμου για την εφημερίδα »«Πανόραμα»: Έπαινος συμμετοχής.
• 1ο Γυμνάσιο, «Το πρώτο βήμα» τ.χ. 10 Μάρτιος 2012: Έπαινος συμμετοχής.
• 4ο Γυμνάσιο, «Διάφορα άλλα όχι… αδιάφορα» τ.χ. 2ο! 2ο βραβείο.
• Γυμνάσιο ΣπηλΊου για την εφημερίδα «Παίδες εν… δράσει»: Έπαινος συμμετοχής.
3. Ηλεκτρονικό περιοδικό
• Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Π.Κ., «Πρότυπη ματιά»: Βραβείο.
4. Περιοδικά καθηγητών
• Π. Πειραματικό ΓΕΛ Π.Κ. «Απόψεις»: Βραβείο.
5. Δημιουργική Εκδοτική Δραστηριότητα
•3ο Γυμνάσιο «Μια στιγμή μετά…»: Βραβείο.
Στην εκδήλωση πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής με θέμα «Ο διευθυντής του σχολείου και ο ρόλος του εκπαιδευτικού», ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης με θέμα: «Η πολύπλευρη προσφορά του εκπαιδευτικού», η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Δήμητρα Ντρέκη, με θέμα: «Ο εκπαιδευτικός της δημόσιας εκπαίδευσης», η σχολική σύμβουλος Φιλολόγων, Αγγελική Καψάσκη, με θέμα «Δημιουργικοί εκπαιδευτικοί – Δημιουργικοί μαθητές: Εναλλακτικές μέθοδοι εργασίας στο σχολείο», ενώ καλωσόρισμα στους νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς απηύθυνε η πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Καθηγητών, Βαρβάρα Κυριανιτάκη.
Ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δεν μπόρεσε να παραστεί και απέστειλε χαιρετισμό, αναφέροντας τα εξής:
«Δυστυχώς, λόγω ανειλημμένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, δε θα μπορέσω να παρευρεθώ στην εκδήλωση βράβευσης των εκπαιδευτικών που αποχωρούν από το θεσμό της εκπαίδευσης. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης. Η προσφορά των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και τη διαπαιδαγώγηση των νέων του τόπου μας αξίζει την επιβράβευση και το σεβασμό του συνόλου της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή της εκδήλωσης».