Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αιφνιδιαστική και πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και να δημιουργήσει στη θέση της ένα δημόσιο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Με συγκεντρώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας πολίτες, κόμματα και φορείς διαδήλωναν κατά της απόφασης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στους 2.656 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.
«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης, σε δήλωσή του από το προαύλιο του ραδιομεγάρου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους ομολόγους του των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά, όπως είπε: «Θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη». Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.
Τα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής τηλεόρασης και επεσήμανε ότι «Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα». Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι «Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή».
Να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επιτρέπει στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στη διακοπή της λειτουργίας οργανισμών, δεν υπογράφηκε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προεξοφλεί αναταράξεις εντός της κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ «Περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» και υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό «Για πολύ μικρή τηλεθέαση».
Ο κ. Κεδίκογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της λέγοντας:
«Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους» για «Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια και για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με «Πολύ Λιγότερο Προσωπικό».
Ακόμα, υποσχέθηκε ότι ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο και ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το σχετικό τέλος μέσω ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ, το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτέλεσε είδηση για όλα τα ΜΜΕ του κόσμου.
Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.
Πλήθος Ρεθεμνιωτών συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση. Μέχρι αργά χθες το βράδυ η συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη, με την παρουσία απλών πολιτών αλλά και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ενημερώνονταν για τις εξελίξεις από βιντεοπροβολέα, που είχε στηθεί έξω στον αύλειο χώρο του δημοτικού κτιρίου.
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 στο Δημαρχείο.
Αναλυτικά
Θύελλα αντιδράσεων για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ
• «Πραξικόπημα» χαρακτηρίζει την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ
• ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν προτίθενται να ψηφίσουν στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία στη θέση της ενός «δημόσιου αλλά όχι κρατικού» Οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε η κυβέρνηση ξαφνικά χθες το απόγευμα. Σε άνω των 2.656 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του «λουκέτου» η κατάσταση ήταν τεταμένη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όπου συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς.
Στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε την ΕΡΤ «Περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» και υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό «για πολύ μικρή τηλεθέαση».
Ο κ. Κεδίκογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της λέγοντας: «Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους» για «Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια και για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».
Έκανε λόγο για «Τεράστια ποσά που διανέμονται σε ιδιωτικές παραγωγές» και για «Τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων» που έχουν επιβληθεί από «απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια».
Φωτογραφίζοντας τη Ραδιοτηλεόραση, μίλησε για «περιοδικό χωρίς αναγνώστες» και δεκάδες τοπικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με «πολύ λιγότερο προσωπικό».
Ακόμα, υποσχέθηκε ότι ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο και ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το σχετικό μέσω ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, που επιτρέπει στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στη διακοπή της λειτουργίας οργανισμών, δεν υπογράφηκε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προεξοφλεί αναταράξεις εντός της κυβέρνησης.
Η ανακοίνωση του Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα. «Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης, σε δήλωσή του από το προαύλιο του ραδιομεγάρου, όπου επίσης έσπευσαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ομολόγους του των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά, όπως είπε, «Θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μια τέτοια κίνηση.
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι θέμα Δημοκρατίας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή αυτό ήθελε η τρόικα και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης. Καλούμε τον λαό να πάρει την απόφαση στα χέρια του» είπε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.
Σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ΕΡΤ ζητάει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο Γιάννης Μανιάτης, γενικός γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου, δήλωσε: «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί. Μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Σε άλλη ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε ότι «Έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» και ζήτησε άμεση σύγκληση των τριών αρχηγών. Επίσης επεσήμανε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως απαίτηση της τρόικα για να επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων.
Την απόφασή της να μην ψηφίσει «Οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή» την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση οργανισμών ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Φώτη Κουβέλη επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
«Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου.
«Βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» συνέχισε.
«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Προσωπική επίθεση κατά του Σίμωνα Κεδίκογλου έκανε ο Τέρενς Κουίκ, βουλευτής επικρατείας των ΑΝΕΛ: «Πριν από λίγο, μέσα από το κτίριο της ΕΡΤ όπου βρισκόμουν, κοντά στους εργαζόμενους, παρακολούθησα το ραδιοτηλεοπτικό «διάγγελμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμωνα Κεδίκογλου. Πρόκειται για το δημοσιογράφο που έχει περάσει και εκείνος, ωφελημένος τα μέγιστα, από την ΕΡΤ. Το περιεχόμενο των όσων είπε ήταν γεμάτο από αναλήθειες, από ανακρίβειες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για ανθρώπους, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις που έχω ήδη κάνει για το θέμα της ΕΡΤ. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τον κ. Σίμωνα Κεδίκογλου όταν το θέμα έρθει και στη Βουλή».
Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».
Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.
Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει πως η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η «τρόικα» των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.
Το Reuters αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».
Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press ανήρτησε σχετικό κείμενο με τίτλο «Η Ελλάδα διακόπτει τη λειτουργία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού για να γλιτώσει χρήματα».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: «Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία».
Την είδηση αναπαρήγαγε και το αμερικανικό δίκτυο ABC News, το Foxnews, το Boston.com, το usnews.us, αλλά και μικρότερα μέσα όπως το anchoragedailynews.com και το alabamas13.com.
«Λόγω κρίσης η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Παράλληλα το βρετανικό δίκτυο BBC, το euronews, αλλά και η ιταλική Corriere della Sera φιλοξενούν στις ηλεκτρονικές σελίδες τους την είδηση, κάνοντας λόγο για την απόφαση των εργαζομένων να δώσουν μάχη κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η ανακοίνωση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου έφτασε στη Γκάνα, αλλά και την Ασία.
Όπως ανέφερε το Channel News Asia, η απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ οδηγεί στην απόλυση 2.700 εργαζομένους, ενώ σύμφωνα με το Gbcghana: «Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα».
Οι ραγδαίες εξελίξεις με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ κάνουν το γύρο του κόσμου. Η κυβέρνηση έκρινε ότι η ΕΡΤ είναι απαξιωμένη και ότι εφόσον παρακαμφθεί η Βουλή, οι αντιδράσεις θα είναι περιορισμένες, ενώ αντίθετα μπορεί να έχει και πολιτικό όφελος, καθώς αγγίζει το θυμικό των απηυδισμένων πολιτών.
Επιπλέον, στέλνει ένα μήνυμα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου και ότι η αντίδραση των εργαζομένων είναι μάταιη.
Τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο, με την ΕΡΤ, μετά το «λουκέτο»; Ο «οδικός χάρτης» που ακολουθεί παρακάτω, αποκαλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις.
– Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους;
Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.
– Τι θα γίνει με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ;
Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.
– Πώς θα καλύπτονται οι δραστηριότητες των κομμάτων;
Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.
– Πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση;
Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελ. Προεδρίας.
– Η ΕΡΤ δεν κλείνει υπό καμία πίεση για απολύσεις;
Όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού, και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους.
– Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης;
Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία.
Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή.
Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει τρία μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως.
Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.
Παραδείγματα:
Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους!
Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
– Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6!!!
– Να αρνούνται εδώ και οκτώ χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί…
– Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκ. ετησίως
– Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων. Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 ευρώ ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!
Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση. Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα.
Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρεία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.
Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.
– Γιατί κλείνει η ΕΡΤ και όχι κάποιος άλλος άχρηστος Οργανισμός;
Αυτή η απόφαση που λαμβάνεται σήμερα έχει μεγάλο ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα.
Ό,τι ξεπερασμένο, φθαρμένο και αναχρονιστικό, παραμερίζεται.
Στη θέση του θα μπει το σύγχρονο, το λειτουργικό, το ανταγωνιστικό.
Ό,τι είχε ταυτιστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού με κομματικά φέουδα και αγκυλώσεις δεκαετιών, ανήκει πια στο παρελθόν.
Στη θέση του θα μπει ό,τι εξυπηρετεί τη διαφάνεια της Δημοκρατίας, την αισθητική της Ελλάδας, το δημόσιο συμφέρον. Ένα ακόμα «ταμπού» σπάει.
«Δεν μπορούμε» λέει η κυβέρνηση, «την ώρα που οι Έλληνες κάνουν τέτοιες θυσίες, να διατηρούνται γύρω τους άθικτα, σύμβολα της ασύδοτης σπατάλης, της σκανδαλώδους αδιαφάνειας, του αναχρονιστικού κομματισμού».
Και συνεχίζει: Στην ΕΡΤ απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι, την ώρα που απαιτούνται λιγότεροι από το 1/3.
Στην ΕΡΤ, ούτε ένας από τους εργαζόμενους δεν έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά με επιλογές της εκάστοτε διοίκησης, που επιλέγετο από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΡΤ είναι πολλές. Ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, και ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος από το 2000 μέχρι σήμερα.
Το κόστος λειτουργίας της ανέρχεται σε 230 εκ. με μέσο όρο τηλεθέασης 4%, ενώ αντίστοιχα το κόστος άλλων ιδιωτικών καναλιών με 10% τηλεθέαση δεν ξεπερνά τα 30 εκ.
Στην ΕΡΤ εργάζονται περίπου 700 δημοσιογράφοι, και ενώ θα περίμενε κανείς το δελτίο ειδήσεών της να είναι το κορυφαίο, έχει λιγότερο από 4% τηλεθέαση. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, απασχολούν (για παράδειγμα 150 δημοσιογράφους) απολαμβάνοντας 10πλάσια τηλεθέαση.
– Σε τι θα διαφέρει η καινούργια δημόσια τηλεόραση σε σχέση με την ΕΡΤ που κλείνει;
Θα απασχολείται όσο προσωπικό χρειάζεται και πάντως πολύ λιγότερο από το σημερινό, όπου θα αξιολογείται διαρκώς για την αποδοτικότητά του.
Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού θα καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση στη στελέχωση και στη λειτουργία του.
Ο νέος οργανισμός που θα δημιουργηθεί δεν θα λογοδοτεί στα κόμματα, αλλά σε ανεξάρτητη υπερκομματική αρχή καταξιωμένων ανθρώπων με μεγάλη εμπειρία σε Μέσα Ενημέρωσης.
Πρότυπο του νέου οργανισμού θα είναι το μοντέλο μεγάλων ξένων δικτύων, όπως του βρετανικού BBC, της Ιταλικής RAI και της Γερμανικής ΖDF.
Όλα αυτά διασφαλίζονται με την κατάθεση στη Βουλή Σχεδίου Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία του νέου σύγχρονου Οργανισμού που θα γίνει άμεσα.
– Τι θα γίνει για όσους απολυθούν και δεν επιλεγούν για τη νέα δημόσια τηλεόραση;
Για τις θέσεις των σημερινών υπεραρίθμων, θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού σε εντατικές, νοσοκομεία, εφορίες, ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει πραγματικές ανάγκες.
– Το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ που πληρώνουν για την ΕΡΤ οι Έλληνες δεν θα συνεχίσει να υφίσταται όσο αυτή είναι κλειστή;
Όχι! Είναι προφανές ότι από αύριο οι Έλληνες σταματούν να πληρώνουν το τέλος με το οποίο επιβαρύνονταν επί δεκαετίες. Και μετά τη δημιουργία του νέου Οργανισμού θα επιβαρύνονται με πολύ μικρότερο τέλος. Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο όφελος για τον Έλληνα πολίτη, μετά τη λειτουργία του νέας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα είναι 100 εκατομμύρια
– Θεία Λειτουργία.
Υπάρχει μέριμνα για τους χιλιάδες ανήμπορους και ηλικιωμένους και όσους πιστούς θέλουν, να παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από το κανάλι της Βουλής το οποίο εκπέμπει πανελλαδικά.