Και ενώ τα προβλήματα με τα υποστελεχωμένα κατά κύριο λόγο γυμνάσια του Ρεθύμνου, συνεχίζονται ενάμιση μήνα μετά το πρώτο κουδούνι, με εκατοντάδες μαθητές να μην μπορούν να διδαχτούν βασικά μαθήματα, όπως τα φιλολογικά και τα μαθηματικά το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να βρει λύσεις, προκειμένου να εξομαλυνθεί η δύσκολη αυτή κατάσταση.
Οι τριάντα δύο ελλείψεις καθηγητών βασικών ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, προκαλούν έντονο προβληματισμό και αναστάτωση στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα γίνουν οι διορισμοί, αλλά κυρίως ποιος θα είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διοριστεί. Η σχετική λίστα με τους καθηγητές που απουσιάζουν ανά σχολείο, βρίσκεται ήδη στην διάθεση του υπουργείου, όπως είχε ζητηθεί από την περασμένη εβδομάδα, ενώ φαίνεται πως υπάρχει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την παράλληλη στήριξη των μαθητών. Και αυτό γιατί ο υπουργός ζήτησε από τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης να δηλώσουν αν οι ελλείψεις των καθηγητών αυτών καλυφτούν σε περίπτωση που προχωρήσει σε μετατροπή της σύμβασής τους από μειωμένου ωραρίου που είναι μέχρι σήμερα σε πλήρους ωραρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ταξάκη, προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου, αν αυτό γίνει, θα καλυφτούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες των παιδιών αυτής της κατηγορίας. Όπως υποστήριξε μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί 11 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης στο Νομό με μειωμένο ωράριο (18 ωρών) και το υπουργείο εξετάζει να μπορούν να καλύψουν 23 ώρες. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες αυτές.
«Το υπουργείο μας απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τους καθηγητές παράλληλης στήριξης αν χρειαζόμαστε περισσότερους να στείλουμε σχετικό αίτημα, το οποίο ήδη κάναμε. Αυτό σημαίνει ότι οι 11 καθηγητές της παράλληλης στήριξης που διορίστηκαν ενδέχεται να μετατραπούν σε πλήρους ωραρίου. Δηλαδή από 15 ώρες να κάνουν 23 ώρες μάθημα, άρα επιπλέον οχτώ ώρες για να καλύψουμε τις κενές θέσεις στα σχολεία.
Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κενά στα σχολεία.
Σε ό,τι αφορά τις βασικές ειδικότητες τα πράγματα είναι δύσκολα, αγωνιούν οι γονείς, αγωνιούν και οι εκπαιδευτικοί. Πιστεύω στα μέσα της εβδομάδας να γίνουν κάποιοι διορισμοί όμως δεν ξέρω πόσοι θα είναι αυτοί. Ακούσαμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο οι 48 αναπληρωτές καθηγητές που διορίστηκαν, να πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ. Αν γίνει αυτό με τα ποσά που θα εξοικονομήσουν, ενδεχομένως να διορίσουν και άλλους. Ο χρόνος περάνει και αυτό είναι αρνητικό για τα παιδιά που δεν διδάσκονται εδώ και ενάμιση μήνα βασικά μαθήματα, όπως μαθηματικά, φυσικοχημεία και φιλολογικά. Πρέπει να δοθεί μια λύση».