Κέφι, χορός ξεφάντωμα και ανεβασμένη καρναβαλική διάθεση κυριάρχησαν την φετινή Τσικνοπέμπτη στο Ρέθυμνο, η οποία γιορτάστηκε σε κάθε γωνιά της πόλης. Η πόλη «ζωντάνεψε» με μικρούς και μεγάλους που φόρεσαν τα αποκριάτικά τους και διασκέδασαν με την ψυχή τους, αφήνοντας πίσω τις έγνοιες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας.
Οι καρναβαλικές ομάδες είχαν επιστρατεύσει όλα τα αποκριάτικα εφόδια και φυσικά τα απαραίτητα για το τσίκνισμα. Η μουσική έδινε το ρυθμό και κάτοικοι, επαγγελματίες περαστικοί και επισκέπτες έγιναν ένα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο «πλημμύρισε» από κόσμο. Η διάθεση ήταν ανεβασμένη.
Την τιμητική τους για μια ακόμη χρονιά είχαν οι υπαίθριες ψησταριές και τα σουβλάκια, ενώ αρκετός κόσμος τσίκνισε στα μεζεδοπωλεία και στις ταβέρνες της παλιάς πόλης. Και τα μικρά παιδιά, πάντως, διασκέδασαν με την ψυχή τους χθες το απόγευμα, στον καθιερωμένο αποκριάτικο χορό του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.
Η Τσικνοπέμπτη ήταν για όλους η καλύτερη «προθέρμανση» ενόψει της νυχτερινής παρέλασης και της μεγάλης παρέλασης των πληρωμάτων και των αρμάτων, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου.
Έναν γάμο κρητικό, αλλιώτικο από τους συνηθισμένους, με χιούμορ, κέφι και καλή διάθεση, ο οποίος ήταν προσαρμοσμένος στο κλίμα της Τσικνοπέμπτης, διοργάνωσαν τα μέλη της καρναβαλικής ομάδας «Εμείς και Εμείς». Στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, τελέστηκε το μυστήριο του γάμου της Σβελτάνας με το Μανούσο, ανάμεσα σε πεθερικά, ξώγαμα, συγγενείς, φίλους, κουμπάρους, παππούδες, γιαγιάδες οι οποίοι είχαν μεταμφιεστεί ανάλογα με τον ρόλο τους. Οι καλεσμένοι επίσης με την πρέπουσα ενδυμασία ήταν εκεί για να ευχηθούν στο ζεύγος και τους συγγενείς τους.
Πλήθος κόσμου ήταν εκεί για να παρακολουθήσει από κοντά τον πρωτότυπο γάμο. Παπάς, ψάλτες και συγγενείς συνεχάρησαν το ζευγάρι ευχόμενοι βίον ανθόσπαρτον με την σάτιρα να αποδεικνύεται επιτυχημένη προκαλώντας γέλια, χαρά και ευθυμία στους παρευρισκόμενους.
Το νεόνυμφο ζευγάρι υπό τους ήχους της μουσικής και φυσικά μαζί με όλους τους καλεσμένους περπάτησε όλη την παλιά πόλη του Ρεθύμνου ξεσηκώνοντας περαστικούς και επαγγελματίες που τράταραν τον Μανούσο και τη Σβελτάνα και εύχονταν καλούς απογόνους.
Η λύρα, το λαούτο, τα τραγούδια και το κέφι που επικρατούσε, ήταν αρκετά για να κάνουν κάθε περαστικό να σταματήσει στο σημείο και να απολαύσει τον Ρεθεμνιώτικο γάμο της Τσικνοπέμπτης.