«Σας καλωσορίζω σε μια κρίσιμη κι ενδιαφέρουσα περίοδο και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα που το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί ως ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα επί τη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι «αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας».
«Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μια γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά και από αποφασιστικότητα. Νομίζω θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουμε στους κρίσιμους εκείνους στόχους, διότι μια λύση πρέπει, πάνω από όλα, να είναι μια δίκαιη λύση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα διότι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών και τόνισε ότι εάν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, συνεχίσει με συνέπεια, τότε οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον ρόλο που μέχρι στιγμής μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, συνεργαζόμενες.
Τι συζήτησαν
Οι διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, τα ενεργειακά θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και η από κοινού συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με τρίτες χώρες είναι θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν επιπλέον το προσφυγικό ζήτημα, πτυχές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας όπως, επίσης, και η παρουσία και οι επαφές των δύο ηγετών κατά την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη.
Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Δ. Αβραμόπουλο
«Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας», αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης – Εσωτερικών Υποθέσεων – Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μίλησε για πολύ σημαντική ημέρα μετά την «πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος», για να τονίσει: «αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».
«Το σημαντικότερο», σημείωσε, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση, αναφερόμενος στην Ειδομένη: «Χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη, που αποτελούσε μια πληγή στην διαχείριση του προσφυγικού, που κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».
Επ’ αυτού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συντελέσθηκε αυτές τις ημέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι να πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και πως ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και πως διαπιστώνει από τις συχνές επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση. «Τούτη την ώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, γιατί αν δεν συνεχισθεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».
Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Νομίζω, όμως, είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε.