Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε μετά από τη Σύνοδο του Νότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που τόνισε ότι τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα του Βορρά και ζήτησε από όλους να τηρούν τους κανόνες. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ισπανό ομόλογό του για την φιλοξενία και χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία για την πορεία του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
«Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το μέλλον αλλά και για το παρόν της Ευρώπης του Νότου. Είμαστε όλοι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όλοι διατηρούμε την πίστη μας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι σημερινές μας συνομιλίες αποτυπώνουν την κοινή μας βούληση για την οικοδόμηση μιας αναπτυξιακής και ουσιαστικής Ευρώπης με ένα ευρωπαϊκό πυλώνα» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα συζητήθηκε η αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. «Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα εξαιρετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει από το 2016 να πιάσει τους στόχους του 2018.
«Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Πιστεύω ότι τελειώνοντας τη β’ αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος οι χώρες του νότου μια σειρά από ζητήματα. Το αίτημα για τη να ανάγκη να περιορίσουμε την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό ομόλογο. Χρειάζεται ισχυρό προϋπολογισμό σημαίνει ευρωπαϊκά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας». Στο «τραπέζι» της συνόδου του Νότου ετέθησαν, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και το προσφυγικό, οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και το Κυπριακό.
«Για τη Συρία έχουμε όλοι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι χώρες του νότου. Πρέπει να αναλάβει η ευρωπαϊκή ένωση πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή. Ο νότος της Ευρώπης μπόλιασε την ευρωπαϊκή σκέψη για το παρόν και για το μέλλον της» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Ο Θερβάντες που πολέμησε στη χώρα μου στη ναυμαχία της Ναυπάκτου που είχε πει ότι «αυτό που είναι παράλογο είναι να βλέπεις τον κόσμο έτσι όπως είναι και ότι όπως θα έπρεπε να είναι». Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ολάντ: «Εντυπωσιακά τα επιτεύγματα της Ελλάδας, να τελειώνουμε τώρα»
Εντυπωσιακά χαρακτήρισε τα επιτεύγματα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συμπληρώνοντας ότι πρέπει τώρα να υπάρξει μια κατάληξη, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την κοινή συνέντευξη μετά από το πέρας της Συνόδου των χωρών του Νότου στη Μαδρίτη, ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε προτεραιότητα την πολιτική επενδύσεων για την Ελλάδα.
Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι οι χώρες του Νότου μπόρεσαν να ανακάμψουν παρά τις δυσκολίες, ενώ τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών τους αναφέρθηκαν στο Brexit αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας.
Μιλώντας την Ευρώπη των 27, μετά το Brexit, στάθηκε στην ανάγκη «να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιότητα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό». Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών στη Συρία. «Ήρθε απάντηση από τις ΗΠΑ την οποία κατανοήσαμε», πρόσθεσε.
Την «κατανόηση» του για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι στόχος ήταν να σταματήσει η χρήση χημικών όπλων.
«Μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, η διαδικασία του διαλόγου θα βάλουν τέλος σ’ αυτό που συμβαίνει στην Συρία», είπε.
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Ραχόι εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. «Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος της Ένωσης και αυτό σημαίνει θωράκισή της και ικανότητα για επανένωση», πρόσθεσε κ. Ραχόι στάθηκε στην ανάγκη κοινής πολιτικής για το προσφυγικό, ενώ επεσήμανε ότι είναι θεμελιώδες να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθούν οι ανισότητες.
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη «να κάνουμε σημαντικά βήματα για οικονομική και νομισματική ένωση» και «να ξεκινήσουμε να μιλάμε για κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».
Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου: Θα άλλαζα τη διατύπωση, όχι το μήνυμα
Παρότι, όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε, ίσως να διατυπώσει διαφορετικά τα όσα είπε για τις χώρες του Νότου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, φαίνεται πως παραμένει σταθερός στις απόψεις που εξέφρασε, και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
Όπως σημειώνει, «κατά πάσα πιθανότητα» θα είχε επιλέξει διαφορετική διατύπωση εάν μπορούσε, επισημαίνοντας, ωστόσο ότι το ζήτημα προσέλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι θα έπρεπε.
«Κλιμακώθηκε σε τεράστιο βαθμό», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι αντιδράσεις του προκάλεσαν την εντύπωση ότι είχε διαπράξει κάποιου είδους «έγκλημα πολέμου». «Ήταν ο τρόπος μου να ξεκαθαρίσω ότι η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη», εξήγησε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέδωσε τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών του νότου, που ζήτησαν ακόμα και παραίτησή του, σε συσσωρευμένη οργή για τις δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην ευρωζώνη.
«Μέρος των χωρών της ευρωζώνης αισθάνεται ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ βορειοευρωπαϊκή», σημείωσε.
Τέλος, αναφερόμενος στην προεδρία του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το τέλος της θητείας του, στις αρχές του 2018, εκτός εάν σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στην Ολλανδία.