Την ίδια ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν με απρόβλεπτο ρυθμό και συνέπειες, ξέρουμε πολύ καλά πως, ο ήλιος της αισιοδοξίας θα ξαναβγεί σχετικά σύντομα ψηλά. Κι όταν αυτό θα συμβεί, προφανώς και θα χρειαστούμε ομπρέλα για να προστατευθούμε από εκείνον. Για να επέλθουν όλα αυτά όμως, θα πρέπει να προβλέψουμε, να γίνει μια σωστή προετοιμασία σε διάφορους τομείς.
Στο πιο αγαπημένο σπορ από τα δεύτερα ή τα τρία σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, το ποδόσφαιρο, κινείται ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό αγαθό. Άλλοι ζουν από αυτό και άλλοι ζουν γι’ αυτό.
Στη δική μας μικρή κοινωνία λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία να δούμε κάποιες αχτίδες του ηλίου που θα γίνουν έντονες μετά το πέρας αυτής της πρωτόγνωρης «επίθεσης» προς την ανθρωπότητα. Το γεγονός ότι καθόμαστε σπίτι μας, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδιοργανωθούμε, να προγραμματίσουμε -όχι ημερομηνιακά ακόμα αλλά στρατηγιικά- την επόμενη μέρα.
Ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ κ. Τίτος Χνάρης παρακολουθεί κι εκείνος όπως όλοι, τις εξελίξεις και θέτει κάποια σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο είναι φυσικά της υγείας και της απαραίτητης πρόληψης για να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ ημών. Το δεύτερο, έχει να κάνει με κάποιες εικασίες, – προβλέψεις που αφορούν τον ποδοσφαιρικό μας χώρο και πως ενδέχεται να λειτουργήσει η ΕΠΟ προς τις αρμόδιες ΕΠΣ.
«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια»
Βλέπετε τα πρωταθλήματα έχουν μείνει στον «αέρα»… Ο πρόεδρος της ΕΠΣΡ επισημαίνει:
«Είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τους ειδικούς και να παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις γιατί πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό. Μονάχα οι ειδικοί γνωρίζουν πως να κάνουμε να συντομεύσει όλο αυτό που πλανάται ελεύθερο στους δρόμους αλλά και σε κάθετί, από τα αντικείμενα ως τις συναθροίσεις ανθρώπων και τους ασπασμούς μεταξύ τους.
Θα πρέπει να μείνουμε μέσα και αφού τα τηρήσουμε αυτό το μέτρο, θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο, είναι ένα κλάδος που δυστυχώς έχει πληγεί κι αυτός όπως όλα τα αθλήματα. Ξέρετε, ας το δούμε όμως κι αλλιώς. Είναι ίσως μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Είναι βέβαιο πως η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».
Το ποδόσφαιρο και, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα και, αυτό του τοπικού, μπήκε στον «πάγο». Ποια είναι η δική σας πρόβλεψη για το τί μπορεί να συμβεί από ‘δω και στο εξής;
«Όσον αφορά το τοπικό, από την πρώτη στιγμή που ακούσαμε για κρούσματα στη χώρα μας–ακόμα κι εκτός Κρήτης- εμείς είχαμε πάρει την απόφαση –είχαμε φροντίσει πρώτα να επικοινωνήσουμε με την ΕΠΟ- ότι θα αναστείλουμε όλα τα πρωταθλήματά μας. Λίγο μετά βέβαια, ήρθε και η απόφαση της ΕΠΟ.
Το να κάνει μια ομάδα προπόνηση από μόνη της είναι πολύ επικίνδυνο. Εδώ θέλω να συγχαρώ τις ομάδες μας που υπάκουσαν άμεσα στις εντολές μας. Τώρα αν θέλει κάποιος σε ατομικό επίπεδο να αθληθεί είναι δικό του θέμα αλλά κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας.
Όσον αφορά το μέλλον των πρωταθλημάτων, το τοπίο είναι θολό. Θα πρέπει να απομονώσουμε τον ιό και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ΕΠΟ και πρωτίστως του υπουργείου υγείας. Βλέπετε, ότι σε ανώτατο επίπεδο έχουν παγώσει τα πάντα».
Ακυρώσεις ή διαχείριση με τα σωματεία
Και ‘σεις όμως ως πρόεδρος προφανώς και θα πρέπει να έχετε κάνει κάποιες σκέψεις, να έχετε μιλήσει με κάποιους αρμοδίους του χώρου…
«Ακούγοντας τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γραμμένο μέσα από μία πρόσφατη εκπομπή στην τηλεόραση αλλά και από μία τηλεδιάσκεψη που είχαμε πολλοί πρόεδροι ΕΠΣ, αντιληφθήκαμε ότι είναι λογικό να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα εθνικά πρωταθλήματα. Ωστόσο, ό,τι γίνει για να ξεκινήσουν αυτά, θα γίνει μετά τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου. Προσδιορίζω μετά τις 15 Μαΐου. Αν όμως πάμε μετά το Πάσχα ίσως να ακυρωθεί η χρονιά για τα μικρότερα (τοπικά). Αυτή είναι μια εκτίμηση. Ας μην προτρέχουμε όμως. Η ΕΠΟ, είτε θα τα αναστείλει, είτε θα αφήσει σε κάθε ΕΠΣΡ το ελεύθερο να κρίνει η ίδια μαζί με τα μέλη της, τί μέλλει γενέσθαι για το ποδόσφαιρό τους.
Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε κανέναν. Όλα αυτά είναι προβλέψεις και πολύ-πολύ πρόωρα. Τον πρώτο λόγο τον έχει η υγεία».
Αν γίνει στα τέλη Απριλίου ή στα μέσα Μαίου είναι λογικό οι ομάδες να αντιδράσουν. Πολλοί ποδοσφαιριστές δουλεύουν αυτή την τουριστική περίοδο και οι ομάδες μπορεί να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν θα έχουν επαρκή ρόστερ…
«Γι’ αυτό τα ανέφερα όλα αυτά. Κάποια ζητήματα είναι πρόωρο να τα κουβεντιάσουμε και κάποια άλλα είναι σοβαρές υποθέσεις.
Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως, καλό είναι να επαναπροσδιορίσουμε τί είναι το ποδόσφαιρο, πόσο πολύ το αγαπάμε για να το προστατεύσουμε. Ίσως είναι μια καλή στιγμή για να το σχεδιάσουμε καλύτερα και όταν επιστρέψουμε στους αθλητικούς στίβους να υπάρχει η όρεξη για να το υπηρετήσουμε όπως πραγματικά του αξίζει».
«Μέτρα αμέσως μετά την καραντίνα στις ακαδημίες»
Μέσα σε όλα αυτά, θα ήταν λόγιο να προστατευθούν και τα παιδιά. Πολλά από αυτά τα πηγαίνει ο παππούς ή η γιαγιά στο γήπεδο για να αθληθούν στις υποδομές της εκάστοτε ομάδας. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ή τί πρόκειται να κάνετε από τούδε και στο εξής;
«Για τις ακαδημίες έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κουβέντα με τους προπονητές. Συγκεκριμένα, είχαμε μια πολύ καλή επικοινωνία με όλους και τους ζητήσαμε ρητώς να πάρουν μέτρα αμέσως μετά την καραντίνα. Κάθε περίπτωση παιδιού που νοσεί δεν θα πρέπει να τη δέχονται στην προπόνηση.
Ζητήσαμε επίσης –και θεωρώ πως είναι και προσωπικό τους καθήκον αλλά και καθήκον των ακαδημιών που εργάζονται- να ενημερώνουν ενδελεχώς τα παιδιά για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Γιατί τα παιδιά έχουν άγνοια του κινδύνου.
Επίσης, σε οργανωτικό επίπεδο θα πρέπει να ελεγχθούν όλοι οι χώροι.
Το ανέφερα και πιο πριν. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα με ό,τι συνέπειες υπάρξουν. Πρέπει λοιπόν να βγούμε σοφότεροι από όλο αυτό.
Θα πρέπει να σχεδιάσουμε πράγματα στο θέμα της υγιεινής όσον αφορά τις ακαδημίες, οι διευθυντές των ακαδημιών, τα μέλη των ομάδων, το δικό μας προεδρείο, όλοι να κινητοποιηθούν γιατί οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και πρέπει να δράσουμε γρήγορα και έξυπνα από τώρα ενόψει της σεζόν που, είτε συνεχιστεί, είτε πάρει πρόωρο τέλος.
Εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις. Εδώ στην ΕΠΣΡ κάναμε την απολύμανσή μας. Εφόσον αρθεί η καραντίνα, καλό θα είναι να υπάρξει επικοινωνία με την Ένωσή μας από τα μέλη μας ηλεκτρονικά και να μην υπάρχουν επισκέψεις στα γραφεία».
Εσείς ως άνθρωπος και οικογενειάρχης πως αντιμετωπίζετε αυτό το φαινόμενο;
«Εγώ προσωπικά, δεν έχω βγει από το σπίτι. Σας μιλάω ειλικρινά εδώ και μία εβδομάδα. Μάλιστα πολλές φορές γίνομαι αυστηρός με τα παιδιά μου… Ξέρετε, ο καθένας σε ατομική βάση θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρά τις οδηγίες.
Είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά θα το ξεπεράσουμε. Αν το δούμε σ’ ένα ευρύ πλαίσιο, μπαίνουμε σε μία τουριστική περίοδο που έχει ήδη πληγεί, το ελαιόλαδο με τον δάκο, στοίχισε σε πολλούς εδώ στην Κρήτη αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Θέλω να πω όμως και το άλλο… Ειλικρινά βλέπω πλάνα από την τηλεόραση και διαβάζω στα site για γεμάτες παραλίες όπου πάνε όλοι μαζί για να περάσει η ώρα τους. Είναι μια ωρολογιακή «βόμβα» όλο αυτό που, αν δεν προσηλωθούμε σε αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Δεν πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα επιπόλαια για μας για τους δικούς μας ανθρώπους.
Είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Το παράδειγμα της Κίνας όπου πήρε κάποια σκληρά μέτρα, το κατανόησαν οι πολίτες της και βλέπουν ότι κατά 95% ξεπεράσανε τον ιό κι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην καθημερινότητα.
Όχι επιπολαιότητα αλλά μόνο υπευθυνότητα. Θα πρέπει να αντιδράμε σαν να είμαστε φορείς του ού για να προστατέψουμε τις οικογένειες μας.
Θέλω να κλείσω με τη στάση του Μητροπολίτη μας Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιου όπου θα πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι από εκείνον. Ο ίδιος ανέφερε σ’ έναν καταπληκτικό λόγο του μέσω ενός καναλιού ότι, η προσωπική μας λατρεία για τα Θεία μπορεί να γίνει από το σπίτι. Είδαμε ότι ο ίδιος έλαβε δραστικές αποφάσεις για την εκκλησία βάζοντας κανόνες για χάρη της δημόσιας υγείας. Το αναφέρω αυτό γιατί η αντίληψη γύρω από την εκκλησία μας και τη λατρεία των αγίων μας είναι ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας.
Εύχομαι πολύ σύντομα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ξέρετε κάτι… Είναι μια μοναδική στιγμή να παίξουμε με τα παιδιά μας, να κουβεντιάσουμε με τη γυναίκα μας. Είναι μονόδρομος όλο αυτό αλλά σε τελική ανάλυση δεν θα βλάψει κανέναν μας».