«Πουλιά ήρθανε στο ΚΑΠΗ
τσ’ Άνοιξης χελιδόνια
και μας ανιστορίσανε
τα παιδικά μας χρόνια».
Με αυτή την εγκάρδια και νοσταλγική μαντινάδα τα μέλη του Κ.Α.Π.Η υποδέχτηκαν τα παιδιά του σχολείου μας, αγκαλιάζοντάς τα με την τρυφερότητα και τη ζεστασιά τους.
Στις 24 Οκτωβρίου οι μαθητές του τμήματος Α4 και οι υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Καραντζίκου Ελένη και κ. Σοφολόγη Κατερίνα στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας επισκεφθήκαμε το Γ’ Κ.Α.Π.Η. Περιβολίων με σκοπό τα παιδιά ν’ ακούσουν και να καταγράψουν παραδοσιακά κρητικά παραμύθια.
Η υπεύθυνη του Κ.Α.Π.Η., κοινωνική λειτουργός, κυρία Πόπη Ζακάκη και ο ψυχολόγος κύριος Βασίλης Βασιλάκης, αφού μας καλωσόρισαν και συζήτησαν με τα παιδιά για τη λειτουργία και τη δράση των Κ.Α.Π.Η., στη συνέχεια έδωσαν το λόγο στην κυρία Γεωργία Πιτσιδιανάκη και την κυρία Σηφακάκη Ελένη, που μας διηγήθηκαν παλιά κρητικά λαϊκά παραμύθια, όπως τ’ ακούσανε και τα μάθανε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Δεν ήταν, όμως, μόνο τα παραμύθια, που μας γοήτευσαν. Ήταν και η φιλόξενη διάθεσή τους, τα κεράσματα, που είχαν φτιάξει οι κυρίες στα σπίτια τους και μας προσέφεραν με τόση ευγένεια, οι υπέροχες, γεμάτες τρυφερότητα μαντινάδες, που μας είπανε, η γλυκιά μουσική της λύρας, που έπαιξε ο κύριος Μιχάλης Ζυμπραγός, τα κρητικά τραγούδια, που τραγουδήσαμε και χορέψανε μαζί παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες, το χαμόγελο, το κέφι και η χαρά που μας ένωσε κι έκανε αυτή τη μέρα ξεχωριστή!
«Παιδιά αφού διαβάζετε
βγείτε και στο παιχνίδι
χορέψετε γελάσετε
γιατί η ζωή είναι λίγη».
«Καλά είναι τα γράμματα
μα πρέπει τα κοπέλια
να βοηθάνε και τσ’ ελιές
να σκάβουν και τα αμπέλια».
(Αυτές και άλλες πολλές μαντινάδες μας είπαν οι κύριοι Κουγιουμουτζής Μενέλαος και Βολτυράκης Κωνσταντίνος.)
Όλοι μας απολαύσαμε αυτή τη συνάντηση. Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, που συγκίνησε τα παιδιά και τα έκανε να νιώσουν το γνωστικό και συναισθηματικό πλούτο των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
«Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία γιατί περάσαμε και νιώσαμε ωραία, διασκεδάσαμε, χορέψαμε και τραγουδήσαμε με ανθρώπους καλόκαρδους, ευγενικούς και διασκεδαστικούς», είπε μαθήτρια Ελένη Κοκολάκη
«Αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα που πήγαμε στα Κ.Α.Π.Η. περάσαμε πάρα πολύ ωραία και διασκεδάσαμε. Μου άρεσε όταν οι παππούδες μαζί με τις γιαγιάδες μάς είπαν παραμύθια και πολύ ωραίες μαντινάδες και ανέκδοτα», σημείωσε η μαθήτρια Μαρία Βροντάκη.
«Αυτό που μου έμεινε αξέχαστο ήταν όταν ένας παππούς έπαιξε λύρα και μερικά παιδιά τραγούδησαν και εγώ με τα άλλα παιδιά χορεύαμε. Επίσης μου άρεσε ένα γλυκό που μας έδωσαν και ήταν φτιαγμένο από κίτρα και το είχαν φτιάξει επειδή μας είπαν το παραμύθι: Των εφτά κιτρών η κόρη. Ευχαριστούμε πολύ τα Κ.Α.Π.Η. Περιβολίων», είπε η μαθήτρια Αλεξάνδρα Ελέζι.
Φύγαμε με την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε σύντομα και να μοιραστούμε ξανά όμορφες στιγμές και συναισθήματα. Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη του Γ’ Κ.Α.Π.Η. Περιβολιών για την ολόθερμη φιλοξενία τους και την τόσο όμορφη μέρα που περάσαμε μαζί τους και ιδιαίτερα την κα. Σηφακάκη Ελένη, που στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου επισκέφθηκε το σχολείο μας και αφηγήθηκε στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ιστορίες της κατοχής.
Επίσης, το 4ο Γυμνάσιο ευχαριστεί θερμά την κυρία Καπελώνη Μαρία, την κυρία Σκούληκα Αναστασία και τον κύριο Καπελώνη Κωνσταντίνο του Β’ Κ.Α.Π.Η. Ρεθύμνου, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας, ήρθαν στο σχολείο και αφηγήθηκαν παλιά κρητικά παραμύθια στα παιδιά της Α’ Γυμνασίου, καθώς και την κοινωνική λειτουργό του Β’ Κ.Α.Π.Η. κυρία Κατσιμάνη Κατερίνα, που συνόδεψε στο σχολείο μας τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. και μαζί με τα παιδιά συζήτησαν όχι μόνο για τη λειτουργία και τη δράση των Κ.Α.Π.Η., αλλά και για τα παραμύθια και το διδακτικό τους χαρακτήρα.
Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση με πολλές ερωτήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις. Οι γλυκύτατες αφηγήσεις των παραμυθιών, με τη χαρακτηριστική μελωδική προφορά της κρητικής διαλέκτου, δημιούργησαν μια όμορφη ατμόσφαιρα, που συγκίνησε τα παιδιά, καθώς γνώρισαν τη λαϊκή μας παράδοση με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό. Η όμορφη και εποικοδομητική συνεργασία μας με το Β’ Κ.Α.Π.Η. θα συνεχιστεί και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τους επισκεφθούμε σύντομα.
Τα κρητικά παραμύθια, που συγκεντρώνουν και καταγράφουν τα παιδιά, θα δημοσιευθούν στο περιοδικό του σχολείου μας και κάποια απ’ αυτά θα δραματοποιηθούν και θα παρουσιαστούν από τη θεατρική ομάδα του σχολείου μας.
Τέλος, ευχαριστούμε πολύ τις φοιτήτριες Μαστρογιαννάκη Χρυσή και Κοντραφούρη Άννα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που στα πλαίσια της διδακτικής τους άσκησης στο σχολείο μας, μάς βοηθούν στην καταγραφή των παραμυθιών σε ηλεκτρονική μορφή.
Από την Διεύθυνση του Σχολείου