Με σχετικές αιτήσεις μου έχω ζητήσει τη δραστηριοποίηση του δήμου πάνω στο σοβαρότατο πρόβλημα της υγείας των πολιτών του δήμου μας, από την οποιαδήποτε ρύπανση της ατμόσφαιρας της πόλης (και όχι μόνον).
Αυτές οι αιτήσεις μας ουδέποτε απαντήθηκαν και (το χειρότερο!) ο δήμος καθόλου δεν «ταρακουνήθηκε» ώστε «να κάνει κάτι» επί αυτού του πολύ σημαντικού, του υπέρτατου θα λέγαμε, προβλήματος.
Οι σχετικές ευθύνες είναι ουσιαστικές!
Εμείς, για πολλοστή φορά, ξαναθέτουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα, και ζητούμε, από την δημοτική αρχή τα αυτονόητα, δηλ. την ενασχόλησή της με αυτό το θέμα.
Η ατμόσφαιρα της πόλης μπορεί να έχει πρόβλημα επικίνδυνης για την υγεία των πολιτών ρύπανσης, από διάφορες ρυπαντικές αιτίες.
Μια από τις αιτίες, που και πρόσφατα αποτέλεσε θέμα της επίκαιρης τοπικής δημοσιογραφίας, είναι η ρύπανση από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως π.χ. λόγω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όμως δεν είναι η μοναδική αιτία!
Στην αίτησή μας με αριθ. πρωτ. 17655/9-7-2012 ζητούσαμε ενημέρωση ρωτώντας τον δήμαρχο:
Α. Αν έγινε ποτέ έρευνα τυχόν ύπαρξης ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της πόλης μας ιδιαίτερα στα «δύσκολα» σημεία της!
Β. Αν συνεξετάσθηκε ποτέ η προωθούμενη (από τον δήμο) χρήση του ποδηλάτου, με τους κινδύνους στους οποίους ενδεχομένως εκτίθενται ποδηλάτες τρέχοντας στην πόλη.
Γ. Επειδή το πράσινο αποτελεί ουσιαστικό αντίδοτο σε οποιαδήποτε τυχόν υπάρχουσα ατμοσφαιρική ρύπανση, γιατί δεν προωθούνται πρωτότυπες λύσεις ανάπτυξης πρασίνου (κάθετο, ταράτσες κλπ. πράσινο).
Δ. Αν έχει συνεξετασθεί η προωθούμενη από τον δήμο ίδρυση μεγάλου υπόγειου γκαράζ στο κέντρο της πόλης με ενδεχόμενη ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις οποιεσδήποτε τυχόν επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής.
Δυστυχώς ο δήμος ούτε καν μας απάντησε, και έθεσε την αίτηση-ανησυχία μας στο «ράφι της αδιαφορίας του»! Εμείς απλά θα του θυμίσουμε πως αλλού έκαναν μετρήσεις και έβγαλαν σημαντικά συμπεράσματα που απαίτησαν ενέργειες κλπ. Με την αίτησή μας με αριθ. πρωτ. 5265/25-2-13 επανήλθαμε και επισημειώνοντας την αύξηση θανάτων ένεκα καρκίνων, και την τιθέμενη σύνδεση της οποιασδήποτε ρύπανσης με τις καρκινογενέσεις, ζητούσαμε τα αυτονόητα, δηλ. «να κάνει κάτι» ο δήμος.
Ο δήμος και πάλιν «έγραψε στα παλιά του υποδήματα» την αίτηση-ανησυχία μας, καίτοι εκ του νόμου υποχρεούται σε απάντηση εντός 30 ημερών!
Να επισημειώσουμε ότι οι επιπτώσεις από την ρύπανση είναι προσθετικές δηλ. κάθε νέα-πρόσθετη έκθεση σε ρύπανση δεν έχει, μόνον, αυτοτελή επίπτωση στον οργανισμό του ανθρώπου, αλλά προσαυξάνει την οποιαδήποτε υπάρχουσα επίπτωση από προηγούμενες εκθέσεις σε ρύπανση.
Με την αίτησή μου με αριθ. πρωτ. 12767/20-7-2009, είχα καταγγείλει την αδιαφορία του δήμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας.
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν ένα μεγάλο «ερωτηματικό» όσον αφορά στην ρύπανση της ατμόσφαιρας με επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ιδιαίτερη ευαισθησία και προβληματισμός υπάρχει με την γειτνίασή τους σε χώρους με μικρά παιδιά.
Λόγω του έντονου προβληματισμού των μελών του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, μια γνωμοδότηση έγκρισης τοποθέτησης κεραίας «πέρασε» με ισοψηφία 7 ψήφων υπέρ έναντι επτά ψήφων κατά (λόγω της ψήφου του προέδρου «πέρασε»), ενώ μια άλλη φορά δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία (και «πέρασε» διότι «δεν του χρειάζεται» να υπάρχει η γνωμοδότηση!).
Το δημοτικό συμβούλιο, τον Δεκέμβριο 2008, είχε αποφασίσει την οργάνωση ημερίδας για την επίπτωση των κεραιών στο Ρέθυμνο, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε (δυστυχώς και εδώ υπήρξε μια ακόμη απαξίωση του «ανώτατου οργάνου» της πόλης!).
Από ημερίδες που έγιναν αλλού, αλλά και από διάφορες έρευνες και άρθρα ειδικών επιστημόνων και φορέων που υπάρχουν δημοσιευμένα, αλλά και από κείμενα οργάνων της ΕΕ, προκύπτει μια δικαιολογημένη (θα λέγαμε) ανησυχία, για την υγεία των πολιτών, όσον αφορά στην λειτουργία των κεραιών μέσα στην πόλη.
Ο μόνος που δεν δείχνει να ανησυχεί είναι ο δήμος του Ρεθύμνου!
Όμως η ρύπανση της ατμόσφαιρας δεν είναι μόνον από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας κλπ.), αλλά και από τα οποιασδήποτε προέλευσης καυσαέρια, από τις καπνοδόχους των τζακιών των σπιτιών, από τις καθημερινές δραστηριότητες μας, κλπ.
Αυτά τα «προϊόντα» που διαχέονται στην ατμόσφαιρα της πόλης, τελικώς (μπορεί να) καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό με ό,τι αυτό σημαίνει σε ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία των πολιτών.
Και σίγουρα όσο εντονότερη δραστηριότητα έχουμε (π.χ. ποδηλατώντας!) τόσον περισσότερη (ενδεχομένως υπάρχουσα) ρύπανση εισπνέουμε και υφιστάμεθα!
Έχουμε πει πολλές φορές, ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο, αλλά σαν και εμάς πόλεις υπάρχουν παντού στην πλανήτη μας.
Λοιπόν όσα εκείνοι ανησυχούν και ψάχνουν, όσα εκείνοι «βρίσκουν» και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν για να προστατευθούν, όσα εκείνοι κάνουν, τουλάχιστον ας μας προβληματίσουν και ας μας κάνουν να καθίσουμε σε ένα τραπέζι μελέτης να δούμε ποια από αυτά μας αφορούν, ή μπορεί να μας αφορούν, ώστε να αποφασίσουμε τα αυτονόητα.
Η αδιαφορία μας, μόνο αρνητική και επιζήμια μπορεί να είναι!
Ζητούμε από τον δήμο τα απλούστατα:
1. Να απαντηθούν, οι υποβληθείσες και αναπάντητες αιτήσεις μας.
2. Να τεθεί το παρόν θέμα, «έλεγχος ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην πόλη», στο δημοτικό συμβούλιο, να κληθούν ειδικοί επιστήμονες και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, να βγουν οι πρέπουσες αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι (τυχόν) αναγκαίες διορθωτικές δράσεις του δήμου.
3. Να εξετασθούν όλες οι δρομολογούμενες δραστηριότητες στην πόλη (και) υπό την έρευνα τυχόν επιπτώσεων επί της υγείας.
ΣΗΜ. Το παραπάνω κείμενο είναι επιστολή του υπογράφοντος προς: τον δήμαρχο Ρεθύμνου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και την τεχνική υπηρεσία.
* Ο Νίκος Νίνος είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής
της μείζονος μειοψηφίας στον Δήμο Ρεθύμνου