Πολλά υποσχόμενη συνδυαστική θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
Νέα μελέτη που έγινε με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα της Αυστραλίας, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», διαπίστωσε ότι πιθανότατα μια νέα τετραπλή συνδυαστική θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη έναντι της υπέρτασης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε παγκόσμιο επίπεδο οι υπερτασικοί ασθενείς υποβάλλονται σε μονοθεραπεία και τα ποσοστά ελέγχου δεν είναι ικανοποιητικά επειδή η μονοθεραπεία μειώνει την αρτηριακή πίεση μόνο κατά περίπου 9/5 mm Hg, κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου λοιπόν, υπάρχει, όπως λένε, πολύ μεγάλη ανάγκη να βρεθούν νέες στρατηγικές ελέγχου της αρτηριακής πίεσης με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα.
Στόχος της νέας αυτής μελέτης ήταν ν’ αξιολογηθεί το κατά πόσο η συνδυαστική θεραπεία με εξαιρετικά χαμηλή δόση θα μπορούσε ν’ ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.
Οι ερευνητές έκαναν μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή ενός τετραπλού χαπιού, όπου ένα απλό καψάκιο περιέχει τέσσερα φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, στο 1/4 δόσης το καθένα από αυτά. Πρόκειται για τις δραστικές ιρβεσαρτάνη 37,5 mg, αμλοδιπίνη 1,25 mg, υδροχλωροθειαζίδη 6,25 mg και ατενολόλη 12,5 mg.
Οι συμμετέχοντες ήταν υπερτασικοί, οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία, και εντάχθηκαν σε αυτή τη μελέτη από τέσσερα Κέντρα στην κοινότητα του δυτικού Σύδνεϋ της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, κυρίως από ιατρούς παθολόγους. Οι εθελοντές τυχαιοποιήθηκαν με υπολογιστή είτε στο τετραπλό χάπι, είτε σε αντίστοιχο εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, από τον 11/2014 – 12/ 2015, 55 ασθενείς υποβλήθηκαν σε διαλογή για την τυχαιοποιημένη δοκιμή μας, από τους οποίους 21 υποβλήθηκαν σε τυχαιοποίηση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 58 έτη και η μέση τιμή αναφοράς στο ιατρείο και τα επίπεδα της 24ωρης συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν 154 (14)/90 (11) mmHg και 140 (9)/87 (8) mmHg, αντίστοιχα.
Οι ειδικοί διενήργησαν μία συστηματική επισκόπηση των δοκιμών αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας μείωσης της αρτηριακής πίεσης με το 1/4 της τυπικής δόσης έναντι του εικονικού φαρμάκου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η διορθωμένη με εικονικό φάρμακο μείωση της 24ωρης συστολικής πίεσης με το τετραπλό χάπι ήταν 19 mmHg (95% ΔΕ 14-23) και η αρτηριακή πίεση στο ιατρείο μειώθηκε κατά 22/13 mmHg (p<0,0001). Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το τετραπλό χάπι, 18 (100%) από τους 18 συμμετέχοντες πέτυχαν τιμή αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο κάτω των 140/90 mmHg συγκριτικά με έξι (33%) από τους 18 κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εικονικό φάρμακο (p=0,0013). Ενώ δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι μπορούσαν εύκολα να καταπιούν το τετραπλό χάπι.
Από τα ευρήματα αυτής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη με τη θεραπεία του 1/4 της δόσης ωστόσο, οι ειδικοί σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω εξέταση της ιδέας του τετραπλού χαπιού για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις συνήθεις επιλογές θεραπείας και τη μακροχρόνια ανεκτικότητα.
Εξέταση μπορεί να διακρίνει αν ο ασθενής έχει κατάθλιψη ή άνοια
Σημαντική βοήθεια για τον γιατρό Ολλανδοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να διακρίνουν αν ένας ασθενής πάσχει από κατάθλιψη ή κάποια γνωστική διαταραχή, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια ή και από τα δύο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer’s Disease».
Επειδή οι παθήσεις αυτές έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, οι κλινικοί γιατροί δυσκολεύονται πολλές φορές να διακρίνουν τη μια κατάσταση από την άλλη. Όμως, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ψυχίατρο Ντανιελ Αμεν υποστηρίζει ότι η τομογραφική απεικόνιση εκπομπής μονήρους φωτονίου (SPECT) του εγκεφάλου μπορεί να συμβάλλει στη διάκριση των καταστάσεων αυτών.
Η γνωστική εξασθένηση είναι παρούσα σχεδόν στους μισούς ασθενείς με κατάθλιψη και η κατάθλιψη είναι παρούσα στο 9-65% των ατόμων με άνοια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα της κατάθλιψης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση αγγίζει το 25%. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα δύσκολο διαγνωστικά να διακριθεί η μια πάθηση από την άλλη.
Η κατάθλιψη συνήθως τεκμηριώνεται βάση του Πίνακα «Beck». Ωστόσο, δεν προκύπτει στατιστικά σημαντική διαφορά ως προς το βάρος των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μεταξύ ατόμων με κατάθλιψη και γνωστικές διαταραχές και αυτών με μια από τις δύο παθήσεις. Αυτό αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της δυσκολίας ορθής διάκρισης.
Οι ερευνητές εξέτασαν 4.541, εκ των οποίων 847 είχαν διαγνωστεί με άνοια, 3.269 με κατάθλιψη και 425 και με τα δύο. Υποβάλλοντάς τους σε SPECT, μια διαδικασία που μετρά την αιματική ροή και δραστηριότητα στον εγκέφαλο, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γνωστικές διαταραχές είχαν μειωμένη αιματική ροή σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, συγκριτικά με τα άτομα με κατάθλιψη, ειδικά στον ιππόκαμπο, τον κροταφικό και βρεγματικό λοβό. Επίσης, παρατήρησαν ότι η SPECT μπορούσε να διακρίνει την κατάθλιψη από τις γνωστικές διαταραχές, με ακρίβεια 86%. Τέλος, είχε την ικανότητα να διακρίνει την κατάθλιψη ή την άνοια σε άτομα που έπασχαν από τις δύο παθήσεις με ακρίβεια 83%.