Σε μια απέραντη χωματερή από σκουπίδια, μπάζα, ανακυκλώσιμα και μη υλικά έχει μετατραπεί το Μπαλί, του Δήμου Μυλοποτάμου. Στον υπαίθριο σταθμό συγκέντρωσης που έχει οριοθετηθεί, μετά από συνεννόηση του Δήμου με κατοίκους και επιχειρηματίες, για την συγκέντρωση των απορριμμάτων ξενοδοχείων, επιχειρήσεων και κατοικιών, καταγράφονται εικόνες ντροπής, με άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Κάδοι απορριμμάτων υπερχειλισμένοι, τεράστιος όγκος σκουπιδιών εκτός κάδων, αφόρητη δυσοσμία, είναι η κατάσταση που συναντά κανείς μόλις εισέλθει στο τουριστικό Μπαλί. Στη διασταύρωση της εισόδου στο χωριό, ακριβώς κάτω από τη γέφυρα, όπου υπάρχει και η χαρακτηριστική πινακίδα καλωσορίσματος των τουριστών «Welcome to Bali», έχει δημιουργηθεί ένας σκουπιδότοπος δίχως προηγούμενο.
Έπειτα από απανωτές καταγγελίες επιχειρηματιών και μόνιμων κατοίκων της περιοχής στα «Ρ.Ν.», από το ρεπορτάζ διαπιστώθηκε όχι μόνο το πρόβλημα αλλά και το ότι υπάρχει απειλή της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Μάλιστα, καταγγελίες αναφέρουν ότι ο υπαίθριος οικοπεδικός χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων αποτελεί ανθυγιεινή εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων.
Όταν, προ μηνών, αποφασίστηκε να καταργηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής με απορριμματοφόρα του Δήμου Μυλοποτάμου εντός του χωριού, με σκοπό οι επιχειρήσεις και οι κατοικίες να συγκεντρώνουν τα υλικά τους και να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένο χώρο, λίγο έξω από το χωριό, από όπου η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου θα έκανε την συλλογή και θα τα μετέφερε στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το σχέδιο θα εξελισσόταν σε «υγειονομικό εφιάλτη». Ο αριθμός των πράσινων και των μπλε κάδων που έχει τοποθετηθεί δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής, ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος, εξαιτίας των χιλιάδων επισκεπτών που παραθερίζουν στο Μπαλί.
Στις αυξημένες ανάγκες αδυνατεί, ως φαίνεται, να ανταποκριθεί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς αφενός δεν έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση και άλλων κάδων και αφετέρου το πρόγραμμα αποκομιδής προβλέπει ένα και μόνο δρομολόγιο, πρωινή ώρα, από το Μπαλί προς το ΧΥΤΑ. Όπως είναι προφανές το ένα απορριμματοφόρο δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών της περιοχής κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σκουπίδια πολλών ημερών, ζουμιά, υπολείμματα τροφών, ενώ είναι μονίμως ανακατεμένα τα οργανικά σκουπίδια με τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Εκφράζονται φόβοι ότι θα πληγεί τουριστικά η περιοχή
Το θέαμα είναι εμφανές, σε όλους τους πεζούς, περαστικούς ή διερχόμενους οδηγούς, καθώς αυτός ο χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο, λίγα μέτρα πριν από τα πρώτα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταστήματα του Μπαλιού.
Παραθεριστές, γίνονται καθημερινά μάρτυρες, βγάζουν φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι και οι έμποροι έχουν αγανακτήσει. Εκφράζουν φόβους ότι αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση με τα σκουπίδια είναι ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία. Παράλληλα, ανησυχούν ιδιαιτέρως για την δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Όπως λένε, η περιοχή είναι βρώμικη και απλησίαστη.
Κάτι ακόμα που προκαλεί έντονη ανησυχία, εφόσον ευσταθούν οι μαρτυρίες αυτές, είναι τα λεγόμενα ανθρώπων της περιοχής, περί ύπαρξης τρωκτικών που έχουν φωλιάσει εδώ και μήνες σε σημεία του σκουπιδότοπου και τα οποία τρέφονται και ζουν από τα σκουπίδια.
Ζητούν αύξηση του αριθμού των κάδων και περισσότερα δρομολόγια από το απορριμματοφόρο
Απευθυνόμενοι στα «Ρ.Ν.» επισημαίνουν ότι η λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν η αύξηση του αριθμού των πράσινων κάδων που υποδέχονται τα σκουπίδια και των μπλε κάδων που υποδέχονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες έντονης τουριστικής αιχμής, προτείνουν την συλλογή των απορριμμάτων από τα οχήματα του Δήμου τουλάχιστον δυο έως τρεις φορές την ημέρα και όχι μια φορά, κάθε πρωί όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι το απορριμματοφόρο δεν κάνει αποκομιδή τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται ασφυκτικό. «Αν περάσετε Κυριακή απόγευμα προς βράδυ από την περιοχή, δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Ξενοδοχεία, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σπίτια, όλο το χωριό έχει αφήσει τα σκουπίδια και περιμένουμε να πάει Δευτέρα για να έρθει το απορριμματοφόρο. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αυτές οι συνθήκες κι έπειτα να θέλουμε τουρισμό και να προσμένουμε να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, να δουλέψουν τα καταστήματα εστίασης, τα σούπερ μάρκετ κτλ., ώστε να ζήσουμε τις οικογένειές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά μόνιμος κάτοικος, που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο.
Άμεσες λύσεις, εντός της τρέχουσας καλοκαιρινής σεζόν, ακόμα κι αν αυτή φτάνει στην εκπνοή της, ζητούν οι Μπαλιώτες από την δημοτική αρχή Μυλοποτάμου, σημειώνοντας πως έχουν προβεί επανειλημμένα σε παράπονα για το συγκεκριμένο θέμα. Δηλώνουν, μάλιστα, απογοητευμένοι ότι οι αρμόδιοι πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στους δημότες, κατηγορώντας τους ότι οι ίδιοι ευθύνονται για την τραγική διαμορφωθείσα κατάσταση στο χώρο συγκέντρωσης των απορριμμάτων.
Χαρακτηριστικά, επιχειρηματίας δηλώνει: «Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο στο Μπαλί. Επανειλημμένως έχουμε πάει στο Δήμο και πάντα τα ρίχνουν σε εμάς, στους επιχειρηματίες, ότι δεν κάνουμε σωστή περισυλλογή των απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν κάποιοι που ενδεχομένως να μην τηρούν σωστά τον κανονισμό, αλλά σίγουρα δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό το χάλι. Οι κάδοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες που έχει το χωριό μας. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Δήμος δεν κάνει κάτι περισσότερο από την ώρα που είναι εμφανέστατο το πρόβλημα».
Τέλος, μόνιμος κάτοικος του Μπαλιού σημειώνει: «Εκτός του ότι έχουμε γίνει ρεζίλι, γιατί αυτό το θέαμα το βλέπουν καθημερινά όλοι οι τουρίστες και οι επισκέπτες από το Ηράκλειο και άλλες περιοχές που έρχονται για διακοπές τα Σαββατοκύριακα, φοβόμαστε να πάμε να πετάξουμε τα σκουπίδια μας. Θα αρρωστήσουμε. Εγώ τα παιδιά μου δεν μπορώ να τα αφήσω να πλησιάσουν εκεί. Πού ζούμε πια».
Έλλειψη προσωπικού και αυξημένου φόρτου εργασίας επικαλείται ο Δήμος Μυλοποτάμου
Τα προβλήματα στο χώρο συγκέντρωσης των απορριμμάτων στο Μπαλί είναι σε γνώση της δημοτικής αρχής Μυλοποτάμου, καθώς επανειλημμένα οι εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν προβεί σε συζητήσεις με τους ντόπιους, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση. Μέχρι σήμερα, όμως, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Ο χώρος παραμένει σε άθλια κατάσταση. Ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Καθαριότητας του Δήμου Μυλοποτάμου, κ. Γιάννης Νύκταρης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος και σημείωσε ότι η υπηρεσία καθαριότητας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με σκοπό να βρεθεί μια μόνιμη λύση διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής. Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ζητά από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να είναι περισσότερο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ώρες χρήσης του χώρου και τα υλικά που εναποθέτουν σε αυτόν και εξηγεί ότι απαιτείται καλή συνεργασία και συνεννόηση γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλους του οικισμούς του Δήμου Μυλοποτάμου, αλλά το προσωπικό και τα διαθέσιμα οχήματα δεν επαρκούν.
Σε ένα απόσπασμα των δηλώσεών του, ο κ. Νύκταρης ανέφερε τα παρακάτω: «Έχουμε να διαχειριστούμε θέματα απορριμμάτων, ανακύκλωσης και καθημερινότητας σε 96 οικισμούς. Δεν είναι εύκολο όταν το μόνιμο προσωπικό είναι οκτώ άτομα εργάτες. Προσπαθούμε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε παντού, πάντα. Για το θέμα στο Μπαλί, έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις και πάρα πολλές συστάσεις. Μερικές φορές δεν υπάρχει συνείδηση από τον κόσμο. Το Μπαλί, το Πάνορμο, το Πέραμα, όλοι αυτοί οι οικισμοί είναι καθημερινώς υπό διακομιδή, αλλά καθημερινώς. Αν είδατε εκεί πέρα, έχουν πετάξει κλαδιά και μπάζα. Αυτά δεν επιτρέπονται κι γι’ αυτό έχουμε τοποθετήσει την πινακίδα «απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και κλαδιών» στην είσοδο».
Στο ερώτημα γιατί ο Δήμος δεν αυξάνει τα δρομολόγια και τον αριθμό των απορριμματοφόρων από ένα σε δυο ή τρία, ώστε να καθαρίζει πιο γρήγορα η περιοχή του Μπαλιού και να μην συσσωρεύονται σκουπίδια πολλών ημερών, ο κ. Νύκταρης ανέφερε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, διότι ο ΧΥΤΑ Αμαρίου κλείνει νωρίς και δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης απορριμματοφόρων στο χώρο υγειονομικής ταφής, μετά τις 13.00.
Καταλήγοντας, ο υπεύθυνος καθαριότητας του Δήμου Μυλοποτάμου επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου, της υπηρεσίας καθαριότητας και εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Μπαλίου, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα, να πέσουν όλες οι απόψεις στο τραπέζι και να βρεθεί η λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει και πλήγει την πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου. Μια περιοχή πασίγνωστη στο πανελλήνιο και στο εξωτερικό για τον φυσικό της πλούτο, τις υπέροχες παραλίες και την άριστη φιλοξενία.