Με αφορμή τον μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού που οργανώνει το WWF για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Κρήτης, το κέντρο προσχολικής αγωγής Παιδικό Χαμόγελο, ασχολήθηκε με τους υγροβιότοπους (λίμνες, έλη) σε συνεργασία με τον μηχανικό Περιβάλλοντος/εκπαιδευτή, κ. Αλέκο Πανταζή.
Το WWF Ελλάς εκτελεί ένα πρόγραμμα για τους υγροβιότοπους της Κρήτης στα πλαίσια του οποίου οργανώνει φέτος τον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό παραμυθιού. Παρείχε ένα ολοήμερο σεμινάριο στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουμε στον διαγωνισμό, ώστε να καλυφτούν τα πεδία της περιβαλλοντικής γνώσης και της διαδικασίας δημιουργίας ενός παραμυθιού σε μικρές ηλικίες.
Στόχος του μαθητικού διαγωνισμού είναι να εμπνευστούν τα παιδιά να γράψουν ιστορίες και παραμύθια για τους υγροτόπους της Κρήτης. Έτσι, θέλουμε να φτιάξουμε συλλογικά ένα παραμύθι που θα εκφράζει τα παιδιά και που δεν θα είναι επιφανειακό περιγράφοντας αυτά που θέλουν να ακούσουν οι μεγάλοι.
Τα παιδιά του σταθμού, λοιπόν, ακολούθησαν μια σειρά μαθημάτων που σχετίζονται με τους υγροτόπους, όπως ανάγνωση σχετικών παραμυθιών, παρακολούθηση αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρικα πουλιά» και κάναμε δύο επικεντρωμένα μαθήματα. Στο πρώτο είδαμε εικόνες από υγροβιότοπους και συζητήσαμε και στο δεύτερο παίξαμε ένα καλά οργανωμένο θεατρικό παιχνίδι. Στις 28/3 πραγματοποιήσαμε εκδρομή στην λίμνη του Κουρνά, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Αλέκου για αυτοψία και εντοπισμό των σημείων που θα επισκεφτούμε και των δραστηριοτήτων που θα κάνουμε.
Τώρα αυτό που μένει είναι να ανοίξουμε την φαντασία μας έχοντας τις εικόνες, την αίσθηση και τις γνώσεις από τον κόσμο των υγροβιότοπων μέσα μας και να καταγράψουμε μια ιστορία, ένα παραμύθι μέχρι τις αρχές του Μάη. Καλούμε όλους τους γονείς να θρέψετε την φαντασία των παιδιών κάνοντας κουβέντες για τα πουλιά, για τα μαγικά πλάσματα που ζουν στις λίμνες και τους σοφούς βατράχους!
Ας είναι αυτό ένα ξεκίνημα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης όλων μας απέναντι σε αυτό το σημαντικό κομμάτι του νησιού μας, τους υγροβιότοπους!
Παιδικό Χαμόγελο