Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του μικρού χωριού Καβούσι της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, στο όποιο μέχρι σήμερα το νερό έφτανε με βυτία, γίνεται πραγματικότητα, αφού μόλις χθες υπογράφηκε η σύμβαση με το ανάδοχο εργολάβο για την κατασκευή του υδρευτικού δικτύου μήκους 4 χλμ. αλλά και του αντλιοστασίου που θα υδροδοτήσουν την περιοχή. Το έργο που θα υλοποιηθεί με χρήματα της ΔΕΥΑΡ συνολικού ύψους 185.000 ευρώ θα δώσει λύσει σε ένα τεράστιο πρόβλημα, που αφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε χθες, ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι οι έξι μήνες και προβλέπεται πως την άνοιξη τρεχούμενο νερό θα έχει φτάσει στα σπίτια των κατοίκων.
Για μια σημαντική επένδυση της ΔΕΥΑΡ που ήρθε να συμπληρώσει το έργο που έγινε πριν λίγα χρόνια στο γειτονικό χωριό των Χαρκίων, που αντιμετώπιζε ανάλογο πρόβλημα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Καβούσι είναι ένας οικισμός 20 κατοίκων. Ένα χωριό που διψούσε ή μάλλον θα διψούσε εάν η ΔΕΥΑΡ δεν φρόντιζε να μεταφέρει νερό με βυτία. Ένα έργο δυσανάλογο προς την ανταποδοτικότητα, που αποδεικνύει όμως περίτρανα ότι για εμάς οι πρωτεύουσες ανάγκες του κόσμοι ανεξαρτήτως ποσότητας είναι κάτι που μας δεσμεύει πάντα να λύνουμε. Αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχε προηγηθεί το άλλο μεγάλο έργο των Χαρκίων προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που εξετελέσθη με επιτυχία και αφού λύθηκε πρώτιστα το πρόβλημα των Χαρκίων μετά έγινε η σύνδεση του χωριού Καβουσίου με αγωγό και με αντλιοστάσιο ακριβώς για να υπάρχει πλέον αυτόνομη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στην περιοχή του τέως Δήμου Αρκαδίου σε ένα οικισμό που δεν είναι ούτε 200 άνθρωποι, έγινε μια επένδυση τα τελευταία χρόνια από την ΔΕΥΑΡ περίπου 500.000 ευρώ. Αυτό δείχνει την ευαισθησία του συστήματος και πραγματικά έτσι θα συνεχίσουμε. Για εμάς το θέμα είναι ότι δεν πρέπει κανείς σε αυτό τον Δήμο να διψά, να στερείται ενός βασικού αγαθού. Μέλημα της ΔΕΥΑΡ και όλων των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτή είναι να απορρυπάνουμε και το περιβάλλον από όλους αυτούς τους ρύπους που υποδέχεται εξαιτίας της προηγούμενης κατάστασης, που δυστυχώς κληρονομήσαμε και δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγο καιρό. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και όλους τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΡ για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι για τις ανάγκες ενός μεγάλου πλέον Δήμου. Δουλεύουν με τα δυο τρίτα του προσωπικού -όταν ήταν μόνο ο Δήμος Ρεθύμνου μέλος της ΔΕΥΑΡ-, αντιλαμβάνεστε λοιπόν το μέγιστο του όγκου των εργασιών και της προσπάθειας που απαιτείται να καταβάλλουν καθημερινά και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνέχεια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Άγγελος Μαλάς ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης δίδεται λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του Καβουσίου, η οποία τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται μέσω βυτίων. Η σύμβαση του έργου έχει προϋπολογισμό 185.000 ευρώ, αφορά την κατασκευή αντλιοστασίου, που θα συνδέσει την υφιστάμενη δεξαμενή από το χωριό Χάρκια μέσω ενός δικτύου 4 χλμ. με το Καβούσι, η ολοκλήρωση του έργου, η οποία περιλαμβάνει και ηλεκτροδότηση, αναμένεται να γίνει σε έξι μήνες».
«Θα πατάξουμε φαινόμενα ασύνετης διαχείρισης νερού»
Με αφορμή την ανύπαρκτη μέχρι σήμερα υδροδότηση στο χωριό Καβούσι της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου ο δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά σε φαινόμενα αλόγιστης και ασύνετης χρήσης και διαχείρισης του νερού τονίζοντας πως η πάταξή τους αποτελεί προτεραιότητα για την ΔΕΥΑΡ.
Χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Οφείλω να πω ότι δεν έχουμε συνετή διαχείριση νερού. Ακόμα και στην περίπτωση του Καβουσίου, κάποιοι επιμένουν να παίρνουν το νερό αδαπάνως από την δεξαμενή και να το στερούν από εκείνους που έχουν υδρόμετρο και το χρειάζονται για να πίνουν. Όλα αυτά τα θέματα εμείς θα τα πατάξουμε. Και η άσκοπη χρήση νερού αλλά και η αδάπανη χρήση νερού είναι επικίνδυνη για το ίδιο το περιβάλλον για τον ίδιο το φυσικό πόρο. Απαιτεί σεβασμό αυτός ο φυσικός πόρος, απαιτεί οργάνωση, απαιτεί φύλαξη, απαιτεί να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι στη διαχείρισή του, γιατί δεν είναι ανεξάντλητος πόρος το νερό και τα τελευταία δυο χρόνια που ήταν σχεδόν ξηροθερμικά, δεν ευνοούν στην ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν, γιατί δεν είναι για εμάς μόνο θέμα οικονομικής τάξης είναι και θέμα περιβαλλοντικής τάξης, αλλά και θέμα πως λειτουργεί μια κοινωνία, πόσο υπεύθυνα έχει μάθει να συγκροτείται και να σκέφτεται ο ένας υπεύθυνα τα δικαιώματα του άλλου».