Η σημερινή εκπομπή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου που θα μεταδοθεί στη 1:00 μ.μ. από το Studio Ρέθυμνο 9.80, έχει τίτλο: «Υδρόλυση των χημικών του πολέμου: Επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους λαούς της Μεσογείου, σε περίπτωση ατυχήματος».
Καλεσμένοι της εκπομπής θα είναι: Η κυρία Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» και ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης διευθυντής του ίδιου Ινστιτούτου.
Η εκπομπή θα μεταδοθεί και από το διαδίκτυο στο www.studio980.gr.
Εν τω μεταξύ, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου συμμετέχοντας στην παγκρήτια κινητοποίηση κατά της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της υδρόλυσης, που θα γίνει στο Δημαρχείο αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., καθώς και στο συλλαλητήριο και αποκλεισμό της βάσης της Σούδας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Ιουλίου.
Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος αναφέρει:
«Η εξαιρετικά επικίνδυνη υδρόλυση των χημικών του πολέμου έχει ήδη ξεκινήσει κάπου νοτιοδυτικά της Κρήτης με άκρα μυστικότητα και ενώ οι εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), έχουν επισημάνει ότι σε περίπτωση ατυχήματος, ο Οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ!
Η διαδικασία, που γίνεται για πρώτη φορά εν πλω και χωρίς κανένα εχέγγυο ασφάλειας, προβλέπεται να διαρκέσει εξήντα με ενενήντα ημέρες.
Η επιστημονική κοινότητα εδώ και μήνες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ατυχήματος με καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στους πληθυσμούς της Μεσογείου.
Το γεγονός ότι ο ακριβής εντοπισμός του πλοίου πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση δεν είναι εφικτός, καθώς αυτό έχει διακόψει κάθε μέσο επικοινωνίας, ενισχύει τους φόβους ότι η ζωή και η ευημερία των λαών της Μεσογείου εξαρτάται πλέον από την τύχη και τον κυνισμό των στατιστικών μιας στρατιωτικής επιχείρησης.
Όμως, ακόμα κι αν η Μεσόγειος σταθεί τυχερή στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργείται ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο, με κίνδυνο να χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος «επεξεργασίας» τοξικών χημικών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο μέλλον της περιοχής».