Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες της Κρήτης στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο την εφαρμογή μίας νέας αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την υλοποίηση εντός προγράμματος με προϋπολογισμό ύψους έξι δισ. ευρώ. Ο αγρότες κρατούν μικρό καλάθι και θέτουν ως προτεραιότητα να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της φορολόγησής τους, καλώντας την κυβέρνηση να πετύχει μέσω της διαπραγμάτευσης την άρση των μέτρων που ζητούν οι εταίροι για τον αγροτικό κλάδο.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών βάζουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές σε μία σειρά ζητημάτων όπως η φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων. Ο αγροτικός κλάδος παρακολουθεί με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και ζητά από τον πρωθυπουργό να βγάλει από την ατζέντα, των καθημερινών πλέον, διαβουλεύσεων με τους εταίρους, τα μέτρα που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών.
Οι αγρότες της Κρήτης αντιμετωπίζουν ωστόσο θετικά μία σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και συγκεκριμένα τον διαχωρισμό -τον κατά κύριο επάγγελμα- αγροτών από εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα, τον χαμηλό συντελεστή φορολόγησης στο 13%, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες και τη θέσπιση νέων φορέων συλλογικής οργάνωσης. Από την εξαγγελία μέχρι και την υλοποίηση, η απόσταση είναι μεγάλη και γι’ αυτόν τον λόγο οι αγρότες περιμένουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης, η οποία και θα καθορίσει και τις εξελίξεις.
«Ελπίζουμε να μην έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, για να κλείσει και η συμφωνία, κανένα από τα δυσβάσταχτα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον να γίνει πράξη αυτό που ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, τα μέτρα δηλαδή μέσα από τη διαπραγμάτευση να πάνε πιο πίσω και να μην περάσουν σε καμία περίπτωση με το περιεχόμενο που είχαν στην αρχή. Είμαστε αντίθετοι καθώς το πλήγμα για τον κλάδο μας θα είναι μεγάλο. Εμείς θέλουμε όλες αυτές οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη. Να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα χτυπήσει τα λεγόμενα καρτέλ και πώς θα μπορέσει να διαμορφώσει και να θέσει σε ισχύ τη νέα αγροτική πολιτική. Μετά από αυτά θα είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε και γνώμη και άποψη. Δεν γίνεται κάθε φορά να μένουμε στις εξαγγελίες χωρίς στην πορεία να γίνεται τίποτε. Αυτά τα έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και στο τέλος δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Περιμένουμε πράξεις ειδικότερα στο σκέλος με την εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής», αναφέρει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης και προσθέτει:
«Τα μέτρα για τη φορολόγηση των αγροτών, ήταν προαπαιτούμενα και κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μας φέρουν τα μέτρα αυτά μετά από κάποιους μήνες. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να περάσουν όπως μας έχουν παρουσιαστεί μέχρι και σήμερα. Δεν μπορεί ο πρωτογενής τομέας να σηκώσει αυτό το βάρος. Ο αγροτικός κλάδος οδηγείται σε αφανισμό και πλήττεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση».
Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα μέτρα φορολόγησης
Εν τω μεταξύ, τα νέα μέτρα φορολόγησης των αγροτών, που προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, αποτέλεσαν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, βουλευτών, της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων αγροτικών φορέων, και παραγωγικών τάξεων. Οι συμμετέχοντες, αφού εξέφρασαν την αντίθεση τους και την ανησυχία τους για τα επικείμενα, νέα, φορολογικά μέτρα αλλά και στο ασφαλιστικό που θα πλήξουν τους αγρότες, υιοθέτησαν την επιστολή της αντιπεριφερειάρχη, Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου, όπου, μεταξύ άλλων, τον καλεί να μην επιτρέψει να παρθούν μέτρα που, όχι μόνο δεν θα προάγουν τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα, αλλά θα αποδυναμώσουν τον αγρό-κτηνοτροφικό ιστό της χώρας μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθυσμό της υπαίθρου.
«Οι αγρότες δεν ζητάνε αποκλεισμό από τη διαδικασία της φορολόγησης, ζητάνε δίκαια κριτήρια, στο πλαίσιο του εφικτού, χωρίς έμμεσους αποκλεισμούς από τη παραγωγική διαδικασία. Οι παραγωγοί μας αναζητούν, βιώσιμες και δυναμικές γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, ισχυρά – ανταγωνιστικά και επώνυμα προϊόντα, υψηλής προστιθέμενης αξίας που να μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί στη διεθνή αγορά» τονίζει μεταξύ άλλων η κυρία Βρέντζου στην επιστολή της προς τον Υπουργό, προσθέτοντας για το ασφαλιστικό των αγροτών και τη φορολογία τα εξής: «Θεωρούμε παρακινδυνευμένο σε μια αγροτική οικονομία, που στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στο ΑΕΠ της χώρας, να κυοφορούνται μέτρα που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση της ενασχόλησης των νέων με τη γεωργική δραστηριότητα, την αύξηση του υψηλού και δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, την αδυναμία εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, τη μεγιστοποίηση της ήδη υπάρχουσας ανασφάλειας αυτών, που σήμερα ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Αντί να δίνονται κίνητρα προκειμένου να απασχοληθούν σε αυτόν νέοι άνθρωποι. Όσον αφορά τον επικείμενο τριπλασιασμό της εισφοράς στον ΟΓΑ, εκτιμούμε ότι θα επιφέρει πλήθος ανασφάλιστων αγροτών, λόγω αδυναμίας πληρωμής, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα, περίπου το 50% των αγροτών, οφείλει ασφαλιστικές εισφορές. Υπολογίζεται ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα προστεθούν στον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό του αγρότη, κάνοντας μη βιώσιμη την ενασχόληση τους, με τον Πρωτογενή τομέα».